Activiteitenverslag | In Discussio Congres

Op woensdag 19 mei 2021 was het dan eindelijk zover: na een jaar afwezigheid door de toen ontstane pandemie werd het In Discussio Congres weer georganiseerd door de Congrescommissie. Dit jaar werd het debat voor het eerst online gepresenteerd vanuit Arminius in hartje Rotterdam. Het congres stond in het teken van de Europese Unie, wat mooi aansloot bij de themaweek van De Duplomaat de week ervoor. Welke positie heeft de EU op het wereldtoneel? En hoe zal EU er in de toekomst uitzien? Hoe moet Nederland zich binnen de EU gedragen? Kortom, genoeg om over te discussiëren!

Het congres begon gelijk goed met een welkomstboodschap van niemand minder dan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. In haar boodschap refereerde ze aan Desiderius Erasmus, het boegbeeld van de Erasmus Universiteit, en riep ze ons als studenten op om mee te denken over de toekomst van Europa. 

Na deze interessante introductie vond het eerste debat plaats tussen twee Kamerleden die ten opzichte van elkaar een afwijkende positie innemen in het debat over de Europese Unie: Renske Leijten (SP) en Nilüfer Gündoğan (Volt). Beide dames mochten beginnen met het delen van hun visies over hoe Europa er in 2050 uit zou zien. Hierbij tekenden de (ideologische) verschillen tussen de partijen zich goed af, waardoor het debat gelijk fel van start ging. Ook in de Zoom-chat werd er volop gediscussieerd. 

Na het enerverend en interactief eerste debat was het tijd voor een korte pauze, waarbij de deelnemers konden genieten van de lekkernijen in het borrelpakket en ze de tijd hadden om het programmaboekje nog eens rustig door te bladeren om zich voor te bereiden op de tweede gespreksronde. Toen de dorst gelest was en de buiken vol zaten, begon het tweede debat tussen maar liefst drie sprekers: Rob de Wijk, Winand Quaedvlieg en Fabian Amtenbrink droegen ieder een stelling voor waarna ze met elkaar in debat gingen. Interessant was vooral het onderwerp 5G. Moet Europa dit netwerk volledig zelf uitrollen? Of mogen hiervoor ook onderdelen van buiten Europa gebruikt worden? Al met al leverde het genoeg stof op voor debat en verschillende onderwerpen passeerden de revue. 

De avond werd uiteindelijk afgesloten onder de kundige leiding van dagvoorzitter Rogier Elshout, die het congres de hele avond in goede banen leidde en de sprekers soms even de mond moest snoeren. Ondanks het feit dat het congres online plaatsvond, was er genoeg mogelijkheid om vragen te stellen en actief mee te doen aan de debatten. Een aantal leden hebben zelfs live hun vragen kunnen stellen aan de verschillende sprekers. Laten we hopen dat het de Europese Unie net zo goed afgaat als de organisatie van het In Discussio Congres, want dat was top georganiseerd!

Het gros van sprekers van het In Discussio Congres (voorgrond): v.l.n.r. Rob de Wijk, Fabian Amtenbrink, Nilüfer Gündoğan en Winand Quaedvlieg.
De congrescommissie en Penningmeester (achtergrond): v.l.n.r. Aron van Putte, Vera Nuijens, Ize Mol en Iris Koopman.

Welkomstboodschap van Ursula von der Leyen.

Sluiten