Activiteitenverslag | De eerste editie van de Togaweek

Beste lezer, 

Welkom bij dit activiteitenverslag van de allereerste editie van de Togaweek. Deze week is opgezet om de jongerejaars studenten kennis te laten maken met de verschillende togaberoepen opdat zij een beeld krijgen van de rechtspraktijk en leren wat elk van de beroepen globaal inhoudt. 

Deze eerste editie heeft in een hybride vorm plaatsgevonden. De week werd georganiseerd vanuit het Erasmus Paviljoen en de deelnemers konden de week bijwonen via Zoom of Skype. 

Rechtbank Rotterdam
Dinsdagmiddag vond de eerste activiteit plaats, een rechtbankbezoek. Tijdens dit online bezoek hebben wij een zitting betreffende een vermeende bedreiging mogen bijwonen. De zitting vond plaats bij de politierechter omdat de studenten zo gelijk een goed beeld krijgen van het strafrechtelijk proces én het vonnis. Hierna kregen wij uitgebreide informatie over de bezigheden en het belang van de Rechtbank Rotterdam en konden wij veel vragen stellen over de verschillende actoren in de rechtbank. Op deze manier hebben wij een goede indruk gekregen van deze rechterlijke instantie. 

Officier van justitie Paul Morsch
Na het rechtbankbezoek hebben wij een officier van justitie, Paul Morsch, mogen ontvangen. Hij vertelde ons over zijn verantwoordelijkheden en alle uitdagingen en dilemma’s waar hij mee te maken krijgt. Zo hebben we gediscussieerd over de veranderende magistrale rol van een officier van justitie en de steeds belangrijkere positie van het slachtoffer in het strafproces. Daarnaast heeft hij ons verteld over hoe hij officier van justitie is geworden en hoe wij dat zouden kunnen worden. Voor de studenten onder ons die het vak Formeel Strafrecht volgden was dit een erg interessant inzicht!

Advocatenkantoor Ludwig & van Dam 
Twee dagen later was het tijd voor de lezing van advocatenkantoor Ludwig & van Dam. Tijdens deze lezing is veel verteld over de ins- en outs van het franchiserecht en hoe het is om een commerciële actor in de rechtspraktijk te zijn. De advocaten vertelden ons over hun positie in de rechtbank, hun werkomgeving en een aantal impactvolle zaken. Daarnaast gingen zij in op het feit dat zij zowel de franchisegever als -nemer bijstaan. Dit zorgt ervoor dat ze beide kanten van het verhaal altijd goed begrijpen. De lezing was fascinerend en de tijd vloog voorbij!

Digitale borrel
Ondertussen was het tijd voor een feestelijke afsluiting; met een kleine groep hebben wij een pubquiz gedaan die – naar zeggen – met algemene kennis over bijzondere rechtsfeiten gemaakt kon worden. Voor de beste drie kandidaten hebben wij prijzen mogen uitreiken: een paar sokken voor de tweede en derde plaats en een heerlijke fles wijn voor de eerste prijs. Hierna hebben wij tot in de late uurtjes geborreld op MIBO-eiland.  

Wij willen iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en bijdrage. Hopelijk tot ziens bij een volgende (fysieke) editie van de Togaweek!

Hartelijke groeten, 

De Onderwijscommissie

Sluiten