Ondernemend In Duplo | Sjoerd van Kerkhof en zijn Company of Abundance

In deze nieuwste editie van de rubriek Ondernemend In Duplo heeft De Duplomaat Sjoerd van Kerkhof over zijn Company of Abundance geïnterviewd. Sjoerd is een derdejaars mr. drs. student in fiscaal recht en economie en op het moment lid van de Externe Betrekkingen commissie binnen In Duplo.

Je hebt een eenmansbedrijf opgezet genaamd Company of Abundance. Kun je uitleggen wat je precies met je bedrijf doet?
Company of Abundance is een webwinkel op bol.com. Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als een detailhandelszaak, maar ik heb zelf geen adres of website. Ik koop producten vanuit China die ik private-label en vervolgens verkoop op bol.com. Het is dus een pure arbitrage business.

Hoe kwam je op het idee om je eigen bedrijf te starten?
Het idee is ontstaan in de zomer van mijn eindexamenjaar, toen ik hoorde dat veel anderen het ook probeerden. Geld voor studeren is altijd handig, dus ik dacht; ‘’laat ik maar de gok wagen’’, en toen ben ik ook in het diepe gesprongen. Eerst was het veel uitproberen, en toen ben ik per 1 januari 2019 officieel begonnen als ondernemer bij de KVK.

Op het moment zag ik dat je een koffiemolen te koop hebt staan, heb je meer producten?
Ik zit nu op een product range van ongeveer vijftien producten. Ik heb wel meer producten te koop staan, maar omdat het een competitieve business is heb ik een manier gevonden deze af te schermen. Naast koffiemolens verkoop ik ook salade snijders, wijnkaraffen, notenkrakers, groentesnijders en andere huis-tuin en keukenartikelen. Het zijn allemaal artikelen die nauwelijks te maken hebben met elektronica en batterijen, omdat je dan sneller aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade.

Waar haal je de producten vandaan?
De producten komen voornamelijk van Alibaba. Dit is een marktplaats voor groot detailhandelaren die daar leveranciers kunnen vinden die bepaalde producten fabriceren. Dit is een ontzettend uitgebreid netwerk waar bijna alles wel wordt gemaakt. 

En hoe bepaal je welke producten je inkoopt?
Het is vooral veel trial en error en daarnaast is het handig om ook te kijken naar wat concurrenten verkopen. Verder kan je met bepaalde application programming interface data technieken erachter komen hoeveel mensen bepaalde keywords in Google zoeken, en hoeveel clicks die krijgen op bol.com. Daarop kun je ook zien hoeveel mensen er dan daadwerkelijk op een pagina klikken en het product kopen. Aan de hand daarvan kun je een idee krijgen van de gewildheid van een product. Hierna kun je op zoek gaan naar een product van een betere kwaliteit of een gelijk product voor een lagere prijs. Op die manier probeer je een deel van de markt te pakken. 

Hoe vind je het om dit te doen?
In heb begin vond ik het zeker leuk. Het heeft me een paar lessen geleerd over het ondernemen, maar mijn hart ligt niet bij het zijn van een arbitrageur. Ik ben dan ook op het moment niet meer actief bezig met het uitbreiden van het aanbod producten. Ik hanteer het op een manageable niveau, zodat ik genoeg tijd over heb om andere dingen te doen, dus ik gebruik het meer als extra inkomstenbron.

Waarom heb je ervoor besloten om niet door te gaan groeien?
Ten eerste moet je als ondernemer die succesvol wil zijn, een hart voor ondernemen hebben. Ik kwam er vrij snel achter dat ik dit niet had voor deze branche. En ten tweede denk ik niet dat mijn toekomst hier ligt. Dit is meer een tijdelijk optie. Het kan lucratief zijn als je er op tijd in bent gestapt, maar het is steeds populairder bij kleinere webshops die ook een deel voorraad verkopen op bol.com, waardoor de competitie ook erg toeneemt.  Daarnaast zijn de marges steeds kleiner geworden, dus de mogelijkheden tot grote winst is ook beperkt.

Wat zijn de grootste uitdagingen die je ben tegengekomen in dit gebied?
De grootste uitdagingen is de communicatie met de Chinese leveranciers en het risico dat daarbij komt kijken. Ik heb vaak gehad dat ik een sample bestelt en dat de kwaliteit slecht was, waardoor je gewoon geld verliest. De grootste uitdaging is dus het analyseren of de leverancier betrouwbaar is en of de productkwaliteit hoog genoeg is. Gaandeweg leer je hier steeds beter mee om te gaan. 

Is het hebben van een arbitrage-bedrijf goed te combineren met je studie? Hoeveel uur ben je uiteindelijk kwijt aan het bijhouden van het bedrijf? 
Ja, het is soms hard werken. Vooral rond de tijd bij het omzetbelasting aangifte en inkomstenbelasting-aangifte, omdat je dan je boekhouding op orde moet hebben. Maar over het algemeen is het goed te doen. Het hangt er ook erg vanaf hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Op het moment hoef ik alleen de voorraad in de gaten te houden en bij te bestellen als de voorraad bijna op is. Elke avond kijk even hoe het ervoor staat. Gemiddeld ben ik er dus per maand 10 uur mee bezig. 

Wat zou je andere In Duplo’ers aanraden die geïnteresseerd zijn in ook een arbitrage-bedrijf op te starten?
Ten eerste, je studietijd is de beste tijd om te beginnen met ondernemen. Je bent namelijk niet gebonden aan personen of tijd. Geld kan natuurlijk wel een factor zijn voor studenten, maar zolang je denk dat je een goed idee hebt, moet je gewoon het risico durven te nemen. De studententijd is daarvoor echt ideaal.

Sluiten