De coronazelftest: toegangsbewijs tot de universiteit?

Ik denk dat ik niet alleen voor mijzelf spreek wanneer ik zeg dat ik de universiteit mis – volle collegezalen met kletsende studenten, een biertje doen in de Smitse of een hapje eten in de Foodcourt, en natuurlijk langsgaan bij de gezellige In Duplo kamer. Helaas hebben we het gewone leven op de universiteit nu al ruim een jaar moeten missen en de vraag is of het dit collegejaar nog terug zal komen. Minister Hugo de Jonge kwam tijdens de persconferentie van 23 maart wel met een kleine bemoedigende toezegging voor het hoger onderwijs: mits de coronacijfers het toelaten kan de universiteit vanaf 26 april weer open, zodat studenten één keer in de week naar de universiteit of hogeschool kunnen. Hier zitten echter wel voorwaarden aan vast: studenten zullen twee keer per week een zelftest moeten doen en de anderhalvemeterregel blijft bestaan. Dit roept echter behoorlijk wat onduidelijkheid op voor studenten en de universiteit: hoe komen studenten aan zo’n zelftest? En ben je daadwerkelijk verplicht een zelftest te doen? In dit artikel legt De Duplomaat je uit wat er tot nu toe bekend is en wat ons als studenten te wachten staat.

Logistieke uitdagingen
Helaas is nog veel onduidelijk wat betreft het openen van de universiteit. Allereerst zal moeten blijken of 26 april daadwerkelijk de datum is waarop het hoger onderwijs weer opengaat, of dat dit toch later wordt. De afgelopen weken werd er voorzichtig gehint op versoepelingen door het kabinet, maar dit lijkt nu toch niet te gaan gebeuren. Echter, stel dat het hoger onderwijs op 26 april weer opent, dan is er een volgend obstakel: zijn de universiteiten er 26 april wel klaar voor? Er zijn dit collegejaar zo’n 800.000 studenten in het hoger onderwijs waardoor er ruim 20 miljoen zelftesten nodig zijn. Studenten hoeven deze testen gelukkig niet zelf te betalen, want de overheid trekt er bijna een half miljard euro voor uit. Voor de universiteiten zal dit een enorme logistieke operatie worden, want hoe komen deze zelftesten bij studenten terecht? Er zijn voor zover bekend nu twee scenario’s: ‘externe partijen’ zullen de zelftesten opslaan en aan studenten leveren of studenten zullen deze moeten ophalen op de universiteit zelf. Dat laatste scenario is het minst favoriet: dan zouden er alsnog grote aantallen studenten langs moeten komen op de universiteit voor hun zelftest. Ook is het niet bekend of de zelftesten iedere week, maand of voor het overbleven collegejaar in totaal geleverd worden. De Erasmus Universiteit is ondertussen bezig met het opzetten van een pilot waarbij studenten tweemaal per week een zelftest doen om te kijken of de universiteit veilig open kan. Daarnaast willen de onderzoekers kijken of studenten hun gedrag veranderen door de uitslag van de zelftest.

Zelftest als toegangsbewijs?
Dan rest nog een vraag: ben je verplicht een sneltest te doen om naar de universiteit te mogen? Daar lijkt het niet op: de meeste universiteiten en minister Hugo de Jonge zelf zien daar niet zoveel in. Ze willen studenten niet weigeren wanneer de student geen negatieve testuitslag van de zelftest kan laten zien. Een uitzondering hierop vormt de Radboud Universiteit. Deze universiteit wil studenten en medewerkers vanaf september de toegang weigeren wanneer zij geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

Vraagtekens
Misschien vraag je jezelf nu af: waarom al dat gedoe met zelftesten terwijl deze niet eens verplicht zijn om naar de universiteit te kunnen gaan? Het is natuurlijk handig als je jezelf even snel kan testen op corona voordat je naar de universiteit gaat, ook al is de betrouwbaarheid van een zelftest lager dan die van een PCR-test. Universiteiten zetten echter vraagtekens bij het besluit om met zelftesten te werken. Toen de universiteiten in september weer deels opengingen waren er geen grootschalige corona-uitbraken op universiteit locaties. Werken met zelftesten lijkt daarom onnodig ingewikkeld voor de universiteit en studenten. Dit terwijl er juist nu veel behoefte is aan duidelijkheid en perspectief. Laten we niet vergeten dat we nu al een lange tijd online onderwijs moeten volgen, tentamens met camera’s op ons gericht moeten maken en contact met medestudenten missen. Het opengooien van de universiteit zou een mooie stap in de goede richting zijn.

 

Bronnen

Sluiten