Bitcoin-deviezen en inboeringscursussen: de meest opvallende programmapunten

Deze verkiezingen doen er 37 partijen mee – elk met hun eigen overtuigingen en ideeën. Onderwerpen zoals klimaat, onderwijs en economie komen bij bijna elke partij terug, maar er zijn ook heel veel unieke punten die je lang niet overal tegenkomt. Van een dierentuin voor asieldieren tot deviezen in bitcoin in plaats van goud – van alles komt langs. Wat nou echt goede ideeën zijn, valt over de discussiëren, maar in ieder geval is het ook leuk om af en toe nog een beetje te kunnen lachen in de serieuze verkiezingstijd. De Duplomaat zet daarom een paar van de opvallendste en gekste punten voor je op een rijtje.

BoerBurgerBeweging – de inboeringscursus

De Boerburgerbeweging, ook wel de BBB genoemd, zet zich vooral in voor de boerengemeenschap buiten de grote steden. Om de afstand tussen het politieke Den Haag en de rest van Nederland een beetje te verkleinen, heeft de BBB een oplossing: de inboeringscursus voor politici. Na de verkiezingen moeten alle gekozen politici een weekje op het platteland komen werken en leren over het leven op de boerderij. De perfecte package deal dus: om je zetel te vieren, gezellig met je mede politici op kamp bij de boer. En deze inboeringscursus moet volgens BBB ook door stedelingen die zelf een boerderij willen beginnen worden gevolgd, dus wie weet kom je straks Thierry of Mark gezellig tegen!

JA21 – héél veel nieuwe woningen

De van de FVD afgesplitste partij JA21 heeft grote ambities als ze mogen meeregeren, namelijk met het formaat van een hele nieuwe stad. Volgens deze partij moeten ergens in Nederland zo’n 100.000 nieuwe huizen worden bijgebouwd. Maar waar? Daar is JA21 ook nog niet helemaal uit, maar gelukkig is deze partij groot fan van bindende referenda. Dat zouden we dus uiteindelijk zelf mogen beslissen. Als deze partij misschien met de BBB zou samenwerken, zouden ze ervoor kunnen kiezen om een nieuwe stad te bouwen in ‘het mislukte natuurproject Oostvaardersplassen’. De BBB zou daar namelijk graag een hoop nieuwe woningen zien verschijnen.

PvDA – belasting op huisjesmelkers

De PvDA is net zoals menig student niet zo’n fan van de huisjesmelkers die vooral in de grote steden van Nederland opduiken. Hiervoor hebben ze meerdere oplossingen bedacht: maar maar eentje heeft echt een leuke naam: de ‘Prins Bernhard’-belasting, speciaal voor alle pandjesbazen die meer dan vijf panden op hun naam hebben staan. Wat de PvDA precies van het koningshuis vindt benoemen ze niet precies in hun partijprogramma, maar misschien geeft dit wel een indicatie. 

Libertaire Partij – bitcoin

Als de Libertaire Partij ergens geen fan van is, is het (ironisch genoeg) een aanwezige overheid. Dat betekent wel dat zij juist groot fan is van anonieme cryptocurrencies: ‘Digitaal cash’, noemen ze het in hun partijprogramma. Sterker nog, ze zijn zelfs zo’n fan dat het volgens deze partij een goed idee is om bitcoin niet alleen een wettig betaalmiddel te maken, maar om de overheid er ook in te laten investeren. Waarom zou je nog goudreserves aanhouden, als je ook al je reserves in bitcoin kan investeren? De overheid moet dan alleen van deze partij wel beloven dat ze de bitcoin niét gaat reguleren. Dat is namelijk ook weer niet de bedoeling.

Feestpartij – de asieldieren-dierentuin

Als je op zoek wilt gaan naar bijzondere plannen, dan moet je wel bij de Feestpartij zijn. Eigenlijk was het niet helemaal de bedoeling dat deze partij nog mee zou doen deze verkiezingen, maar ze is per ongeluk toch goedgekeurd. Wel staat alleen Johan Vlemmix op de lijst. Gelukkig heeft hij grootse plannen op zijn verlanglijstje staan. Zo moet zo’n beetje alles voor mensen gratis worden, maar hij heeft ook plannen voor de asieldieren van Nederland. Speciaal voor hen moet een dieren speelpark worden aangelegd, waar ze zonder stress met mensen kunnen knuffelen en ze ‘bij een klik’ moeten kunnen worden geadopteerd. Ik ben fan!

Bronnen

Sluiten