Vijf tips bij twijfels aan je studiekeuze

We zitten al in februari. Dit betekent dat we alweer over de helft zijn van dit aparte academische jaartje. Precies een jaar geleden, lang voor de avondklok en lockdown, zat ik te worstelen met een vraag: Heb ik wel de juiste studie gekozen? Op dat moment zat ik in mijn eerste jaar econometrie, maar kwam ik erachter dat de studie toch niet voor mij was weggelegd. Na maanden wikken en wegen kwam ik tot het besluit dat ik bij de 7% studenten hoorde die besloot in het eerste jaar te stoppen. Hoewel ik bij mijn huidige studie nog steeds wel eens twijfel, heb ik wel het gevoel dat ik hier op mijn plek zit. Nu studenten door corona haast alleen nog maar kunnen studeren, merk ik dat steeds meer studenten twijfelen om te switchen of stoppen met de studie. Voor ons als dubbelstudenten komt daar nog een extra twijfel bij. Wil ik wel beide studies volhouden? Moet ik rechten laten vallen of juist alleen maar op rechten focussen? Als ervaren twijfelaar geef ik een paar tips die je wellicht kunnen helpen als je met zulke twijfels zit!

Stap 1: Schrijf je gedachten op!

Mij helpt het altijd enorm om mijn gedachten op papier te zien. Zet je twijfels daarom om in concrete woorden. Wanneer je je twijfels concretiseert, kun je gaan nadenken over de oorzaken en wellicht tot een oplossing komen. Ikzelf twijfelde op een gegeven moment aan de dubbelstudie omdat ik niet goed wist of ik mijn tijd moest indelen. Toen ik dat eenmaal door had, kon ik me focussen om dit op te lossen, in plaats van afvragen of deze studie wel voor mij was. Zo kun je zien of je twijfels meer te maken hoe je studeert of wat je studeert. 

Stap 2: Praat erover

Als je je twijfels een beetje op een rijtje hebt; praat erover. Zoveel mogelijk. Want hoe meer je erover praat, hoe duidelijker je je eigen twijfels gaat begrijpen. Daarnaast is het handig om het er met ouderejaars over te hebben. De kans is groot dat zij ook ooit met dezelfde vragen hebben geworsteld als jij. Daarnaast kunnen zij inzicht geven hoe de rest van je studie eruit zal zien en eventuele toekomstperspectieven geven.

Tip 3: Herinner jezelf waarom je deze studie bent gaan doen

Soms is het makkelijk om zo in de flow van het studeren te zitten, dat wanneer je even stil staat je niet meer weet wat je eigenlijk aan het doen bent. Op dat soort momenten is het handig om jezelf te herinneren waarom je die studie bent gaan doen. Stel jezelf de vraag of de redenen waarom je het bent gaan studeren nog steeds gelden. En zo niet, waarom deze zijn veranderd. 

Tip 4: Vraag hulp bij de studieadviseur

Wanneer bovenstaande tips je nog steeds aan het twijfelen brengen, is het handig om naar de studieadviseur te gaan. Via gesprekken kunnen zij je helpen om erachter te komen wat er precies dwars zit en je eventueel helpen bij het kiezen van een nieuwe studie. 

Tip 5: Leg niet te veel druk op je studiekeuze

Het is goed om zo af en toe te reflecteren en te kijken wat je daadwerkelijk aan het doen bent. Daarom is het volkomen normaal om zo je twijfels te hebben, iedereen heeft dat wel eens. Dit betekent gewoon dat je veel waarde hecht aan de juiste keuze maken. Hoewel dit natuurlijk belangrijk is, is het goed om in je achterhoofd te houden dat je rest van je leven echt niet van je studiekeuze afhangt. Natuurlijk opent het wel deuren, maar de impact van je studiekeuze zal waarschijnlijk uiteindelijk minder zijn dan het nu lijkt.

Mocht je nou echt behoefte hebben om over je studiekeuzestress te praten, maar ken je bijvoorbeeld weinig ouderejaars? Schroom dan niet om een mailtje te sturen naar media@induplo.nl.

Sluiten