Voetbal is niet alleen een sportief spelletje

Menig voetballiefhebber (of voetbalhater) zal de afgelopen weken met verbazing naar het voetbalnieuws gekeken hebben: de duurste aankoop van Ajax ooit, Sébastian Haller, die niet ingeschreven is voor de Europa League, het contract van Messi van 555 miljoen euro (!) dat uitlekte en de berichten rondom een nieuwe competitie, de Super League. Dit brengt een hoop tumult met zich mee. Voor de trouwe voetbalsupporters is dit al interessant om te lezen, maar ook voor ons als dubbelstudenten is dit om van te smullen. Daarom laat De Duplomaat je aan de hand van drie nieuwsberichten een andere kant van het voetbal zien, namelijk de economische, juridische en bedrijfskundige kant.

Super League: een reële mogelijkheid?
WK, EK, Nations League, Champions League, Europa League, nationale competities en bekertoernooien: ondanks het coronavirus is er bijna iedere dag wel een voetbalwedstrijd te zien. Veel Europese voetbalclubs hebben het echter zwaar, doordat er geen voetbalsupporters bij wedstrijden aanwezig mogen zijn. Ondertussen lopen de torenhoge (loon)kosten gewoon door. Daarom wordt er nu al een tijd lang nagedacht over een nieuwe Europese competitie die Europese topclubs meer speeltijd, inkomsten en macht moet opleveren: de Super League. Deze competitie zou uit ongeveer twintig Europese topclubs moeten bestaan die het wekelijks tegen elkaar opnemen. Het zou ter vervanging zijn van de al bestaande Champions League die door de UEFA wordt georganiseerd. Waarom zouden clubs deze stap overwegen? Dat heeft alles te maken met de financiële belangen die ermee gepaard gaan. Voetbalclubs hebben het moeilijk nu een significant deel van de inkomsten, de kaartverkoop, is weggevallen. Door zelf een nieuwe competitie te starten hopen ze meer inkomsten uit uitzendrechten te verkrijgen. Ook is er een toenemende invloed van buitenlandse investeerders in het Europese voetbal. Deze investeerders hebben return on investment vaak hoger in het vaandel staan dan sportieve resultaten. Dit blijkt ook wel uit het feit dat de voornaamste financierder in de Super League de Amerikaanse bank JP Morgan is. Anderzijds kan de Super League gezien worden als een dreiging aan het adres van de UEFA en FIFA. In 2024 zal immers de nieuwe tienjarige voetbalkalender ingaan wat betekent dat het nu de tijd is voor Europese topclubs om hun macht te laten gelden. De FIFA heeft in ieder geval al laten weten dat spelers die mee willen doen aan de Super League niet meer welkom zouden zijn op andere internationale toernooien. De komende tijd zal duidelijk worden wat overblijft van de voornemens voor een Super League: Ronaldo zal namelijk wel even nadenken of zo’n competitie genoeg is om het gemis van een WK, EK of Champions League op te vangen.

Altijd even de bijsluiter lezen
Een pilletje meer of minder: menig festivalganger ligt er niet wakker van. Voor professionele topsporters kan een pilletje echter in het verkeerde keelgat schieten. Dit overkwam Ajax keeper André Onana. Hij nam, naar eigen zeggen per ongeluk, een medicijn van zijn vriendin dat hij aanzag voor aspirine. Een ongelukkige beslissing zo blijkt, want het medicijn van zijn vriendin bevat het middel furosemide wat op de lijst met verboden middelen staat. Onana is per direct voor een jaar geschorst door de UEFA. Een geluk voor Onana (en Ajax): hij kan nog tegen de beslissing in beroep gaan. Dit gebeurt echter niet bij de gewone rechter, maar bij het sporttribunaal CAS. Dit sporttribunaal, gevestigd in Zwitserland, dient als laatste mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een beslissing van een sportbond. De UEFA en FIFA zijn hierbij aangesloten. De sporter moet zelf aantonen dat hij of zij niet schuldig is aan het gebruik van doping. In beginsel geldt een straf van vier jaar, maar als de sporter weet aan te tonen dat het niet door eigen schuld is, dan kan de straf verlaagd worden. Dit heeft de UEFA dan ook in de zaak van Onana gedaan: ze gingen ervan uit dat Onana niet bewust het verboden middel had genomen waardoor de straf verlaagd werd naar één jaar. Gezien deze strafverlaging van de UEFA lijkt het niet waarschijnlijk dat Onana bij het CAS helemaal onder zijn straf uitkomt. Hij heeft immers een verboden middel genomen, of het nou bewust is of niet. Daarom een tip voor Onana: lees altijd even de bijsluiter voordat je een medicijn inneemt!

Een megacontract
Als je denkt veel te gaan verdienen na je dubbelstudie dan ken je Lionel Messi nog niet. Deze voetbalspeler van FC Barcelona laat menig salaris verbleken: hij heeft namelijk een contract met een geschatte waarde van zo’n 555 miljoen euro volgens de Spaanse krant El Mundo. Nou is het algemeen bekend dat voetballers veel geld verdienen, maar de gelekte details over het contract van Messi komen op een ongelukkig moment: uit het jaarverslag van FC Barcelona blijkt namelijk dat de club een schuld heeft van 1,173 miljard euro. Deze schuld is mede te danken aan de coronacrisis die de ticketverkoop platlegde, maar ook de transfers wegen zwaar mee. Zo werd er 359 miljoen euro meer uitgegeven aan transfers dan dat er binnenkwam in de laatste vijf seizoenen. Een aantal van deze transfers is ook nog niet afbetaald, wat zwaar drukt op de schulden. Onder meer om deze reden besloot toenmalig voorzitter van FC Barcelona, Josep Bartomeu, op te stappen. Op 7 maart zal er een nieuwe president gekozen worden door leden van FC Barcelona. Die president heeft de loodzware taak om de rust binnen FC Barcelona te doen wederkeren. Bartomeu liet trouwens voor zijn vertrek wel nog even ontglippen dat de club het voornemen heeft om mee te doen aan de Super League. Misschien brengt dat dan wel genoeg geld in het laatje om het salaris van Messi te kunnen betalen.

 

Bronnen

Sluiten