De GameStop-oorlog tegen Wall Street

Op de ochtend van 28 januari bereikte de koers van GameStop een nieuw hoogtepunt van 468 dollar – en diezelfde dag viel de waarde van het aandeel weer terug naar 132 dollar. Niet zo’n stabiel aandeel dus. Toch was de vraag naar deze aandelen op eens onwijs hoog, in vergelijking met een half jaar eerder: toen was een aandeel GME nog geen 5 euro waard. De reden van deze enorme waardestijging wordt al snel duidelijk: een groep kleine beleggers die besloot massaal te investeren in Gamestop. Maar waarom? 

Om dat te begrijpen is het eerst belangrijk om te weten hoe de aandelenmarkt werkt. Menig economiestudent zal dit al weten, maar om kort nog even je geheugen op te frissen: het belangrijkste fenomeen in deze hele zaak is shorting. Hierbij lenen beleggers aandelen die ze niet bezitten, waarna ze deze weer verkopen aan andere beleggers. Hierbij hoopt men dat de waardes van die aandelen omlaag zullen gaan. Aangezien de aandelen namelijk geleend zijn, moeten deze uiteindelijk weer worden teruggekocht. En voor hoe minder ze kunnen worden teruggekocht, hoe meer winst er uiteindelijk overblijft.

Short gaan is niet een van de meest gebruikte strategieën. Als je normale aandelen koopt, zit er namelijk een limiet aan hoe ver aandelen kunnen dalen: tot 0. Aandelen kunnen echter in principe zonder beperkingen door stijgen, waardoor shorting vrij risicovol is. Men kan ongelimiteerd geld verliezen. Ook wordt het niet altijd als even ethisch beschouwd: je verdient namelijk geld op basis van aandelen die in waarde afnemen, iets wat meestal gebeurt wanneer het minder goed met een bedrijf gaat. Zeker voor grote bedrijven kan dit betekenen dat men geld verdient over de rug van mensen die hun baan verliezen. 

Dit was ook het geval bij GameStop. Eind december kondigde deze keten uit de VS aan dat ze meer dan 1000 filialen in de komende maanden zouden moeten sluiten. Dit was het gevolg van problemen door corona, en problemen met concurreren met bedrijven zoals Amazon. Hedgefondsen – beleggingsfondsen die ook financiële strategieën zoals shorting mogen gebruiken – zagen een kans. Zij zetten massaal in op een waardedaling van de aandelen van GameStop, door voor enorme bedragen te short te gaan.

Het gevolg hiervan waren grote bezwaren bij kleine beleggers die samenkwamen op het redditforum WallStreetBets. Jeugdsentiment tegenover de winkel waar menigeen vroeger videogames kocht, gecombineerd met een afkeer van Hedgefondsen, leidde ertoe dat men massaal GameStop aandelen ging kopen. Het gevolg was een waardestijging van GME van zo’n 600% in een week, totaal onverwacht door zowel de hedgefondsen als GameStop zelf.

Het plan van de kleine beleggers werkte zo goed dat uiteindelijk zelfs autoriteiten gingen ingrijpen. Wall Street werd eerder gesloten dan normaal wegens de grote instabiliteit van de koersen. Hedgefondsen verloren meerdere miljarden. De app Robinhood, een beleggingsapp via waar veel gebruikers van WallStreetBets hun aandelen kochten, verwijderde zelfs de mogelijkheid om nog GameStop aandelen te kunnen kopen. Deze houding van Robinhood leidde tot grote verontwaardiging onder de gebruikers van WallStreetBets. Want telt dit niet als marktmanipulatie?

Die discussie zal waarschijnlijk nog lang doorgaan. Wall Street zelf vindt natuurlijk van niet, maar de kleine beleggers denken hier heel anders over. De GameStop aandelen zijn in ieder geval weer flink in waarde gedaald (al zijn ze op het moment van schrijven nog steeds bijna 70 dollar waard), maar het effect van deze strijd tegen Wall Street zal nog lang blijven doorgaan. Veel mensen die aandelen in GameStop kochten, deden dit namelijk niet eens meer uit een wil om geld te verdienen, maar uit idealisme. Zij wilden als kleine man het grote beest van Wall Street bevechten. WallStreetBets is in ieder geval uitgegroeid van een forum met een paar duizend leden naar een forum met bijna negen miljoen leden. Ongeacht wat er met GameStop gebeurt, onderhand heeft dit forum een aanwezigheid die niet meer onderschat mag worden, zowel op de financiële markt als in de politieke wereld.

Bronnen

 

Sluiten