Tips bij het thuiswerken

Hoewel sommigen al jaren het grootste deel van hun werk thuis deden, is voor een groot deel van de mensen het thuiswerken vorig jaar pas echt ingeburgerd. Voorlopig ziet het ernaar uit dat thuiswerken nog wel even de norm blijft, maar ook is de kans groot dat dit vanaf nu een deels blijvende verandering is. Dit geldt natuurlijk ook voor studenten. Grote kans dat colleges voor een deel (ook) digitaal worden aangeboden wanneer fysiek onderwijs weer mogelijk is. En misschien dat de zoektocht naar een geschikte studieplek in de UB of de Sanders Law Library ook in de toekomst wat minder lang zal duren, omdat thuis studeren een goed alternatief is geworden. Wel is het even wennen om hele dagen thuis bezig te zijn, dus hierbij een aantal tips om dit wat aangenamer te maken.

Structureren kun je leren

De eerste tip is om alle spullen die je nodig hebt logisch te ordenen. Op die manier heb je bijvoorbeeld alle spullen die je nodig hebt om een vak te leren snel gevonden en gaat er geen tijd meer verloren aan dingen die kwijt zijn. Dit lijkt veel moeite, maar eigenlijk is dit niets anders dan de juiste spullen bij elkaar zoeken om op de campus aan het werk te gaan. Het verschil is dus alleen dat je niet de hele dag al die spullen hoeft te dragen. Ook kan het lonen om aan het begin van de dag de stapel spullen alvast op de volgorde te leggen waarin je dingen wil gaan doen, of door deze volgorde op een lijstje te noteren. Op die manier kun je wat beter gestructureerd te werk gaan.

Een werkende werkplek

Wat verder helpt is om een specifieke plek in te richten om te werken. Je zithouding is beter wanneer je op kantoormeubilair zit dan wanneer je de hele dag aan de keukentafel zit. Daarbij zorgt dit er ook voor dat je dan op een plek zit waar je gewend bent om te werken. Grote kans dat dit de concentratie ten goede komt zonder allerlei afleidingen om je heen. Als het mogelijk is, dan is het een aanrader om op deze werkplek een beeldscherm te hebben, zodat je niet de hele dag naar beneden hoeft te kijken naar het scherm van je laptop. Een alternatief hiervoor kan zijn om je laptop op een verhoging te zetten. Op die manier zorg je gelijk voor een betere camerahoek tijdens het videobellen. Ook is het prettig om ervoor te zorgen dat je op de werkplek een goede internetverbinding hebt.

Papier in digitale tijden

Ondanks dat veel dingen digitaal moeten gebeuren kan het ook prettig zijn om af en toe eens op papier bezig te zijn in plaats van op een computerscherm. Het valt aan te raden om het kijken van colleges en het doorspitten van PowerPoints af te wisselen met het bladeren door fysieke boeken of samenvattingen. Hetzelfde geldt ook voor opdrachten; voor de afwisseling is het soms prettig om deze op papier met de hand uit te schrijven. Het gaat immers snel vervelen om iedere dag alleen maar op een beeldscherm te kijken.

Hoewel de bovenstaande tips het thuiswerken aangenamer kunnen maken is het toch niet altijd optimaal. Soms is het productiever om iets op locatie te kunnen doen en daarbij is het gezelliger om tijdens het studeren fysiek bij elkaar te komen in plaats van eindeloos te videobellen. Wel is het in sommige gevallen natuurlijk nog mogelijk om samen met huisgenoten aan de studie te gaan zitten. Toch is het te hopen dat deze thuiswerktips niet al te lang meer nodig zullen zijn.

Sluiten