Hoe bijna 2 miljard euro ‘zoek’ raakte

Wirecard is een Duits bedrijf, opgericht in 1999, dat een online betaalsysteem aanbood om ervoor te zorgen dat transacties via het internet verliepen. Daarnaast was het vooruitstrevend met contactloos betalen. Zo werkte Wirecard samen met de winkelketens LIDL en ALDI om hun betaalsystemen aan te passen zodat klanten bij de kassa via hun telefoon kunnen betalen. Het bedrijf was een soort wonderkind op de Duitse en internationale beurs. Jaar na jaar behaalde het bedrijf ongelooflijke groeipercentages en omzetcijfers, waardoor dit Duitse bedrijf ongekend populair was bij grote investeerders en banken. Binnen een paar jaar verscheen het bedrijf in de Duitse DAX-30 stock index. Op het hoogtepunt van het bedrijf was de marktwaarde bijna 28 miljard euro. De cijfers leken te mooi om waar te zijn. Dit bleek dan ook het geval te zijn.

Er was sprake geweest van een ‘klassieke’ boekhoudingsfraude strategie genaamd ‘round tripping’. Dit is het rondpompen van geld, waardoor het lijkt alsof er veel meer omzet is dan daadwerkelijk het geval is. Naar aanleiding van een Financial Times artikel uit 2019, is er een onderzoek gestart waaruit blijkt dat meer dan tweederde van de inkomsten nooit bestaan zou hebben. Deze inkomsten zouden uit Aziatische dochterbedrijven komen, maar wanneer deze bedrijven werden bezocht, bleken deze niets voor te stellen. Een van de adressen waarop zo’n bedrijf ingeschreven stond was van een gepensioneerde Filipijnse zeeman die niets door had. Daarnaast bleek dat er sprake was van een ‘gat’ in de accountancy boeken van maar liefst 1.9 miljard euro. Wirecard beweerde dat dit geld op Aziatische banken opgeslagen te zijn. Echter wanneer de banken in deze landen benaderd werden, bleek het bedrijf niet eens een bankaccount te hebben bij de genoemde banken. 

Nadat dit bekend werd gemaakt, is Braun, topman van Wirecard, samen met een collega opgepakt en is het bedrijf failliet gegaan met 3.2 miljoen euro aan schulden. Dezelfde week is de aandeelprijs van 104 euro naar minder dan 5 euro gezakt. Uiteraard is het de vraag hoe dit zo finaal mis kon gaan en waarom het zolang duurde voordat dit boven water kwam.

De vingers werden snel gewezen naar het accountantsbedrijf Ernst & Young (EY).  EY, wat al 10 jaar de boeken van Wirecard controleert, beweert al die tijd niets door te hebben gehad, ondanks meerdere fraude beschuldigingen. Daarnaast ligt ook het BaFin, de Duitse toezichthouder voor Financiële markten, onder vuur. Uit onderzoek gevoerd door de Europese marktwaakhond ESME, blijkt dat BaFin meerdere fraude beschuldigingen heeft genegeerd en enkel achter degenen aan is gegaan die de beschuldigingen uitten. Verder is gebleken dat er bij BaFin verschillende medewerkers waren in hoge functies die baat hadden bij de goede jaarcijfers van Wirecard. Deze medewerkers hadden aandelen bij het bedrijf, zonder dat dit bekend was binnen het bedrijf. Dit terwijl BaFin er juist is om marktmanipulatie tegen te gaan. Dit werd de baas van BaFin, Hufeld, te heet onder de voeten en hierdoor is hij afgelopen week afgetreden. Wie hem verder gaat opvolgen is nog onduidelijk, maar het is evident dat er veel moet veranderen binnen het bedrijf. 

Bronnen:

Sluiten