Wat blijft er nog over van Diergaarde Blijdorp?

Het is een van de bekendste en meest geliefde plekken van Rotterdam: Diergaarde Blijdorp. Met zo’n 1,6 miljoen bezoekers in 2019 is het de best bezochte dierentuin van Nederland. Alles leek Diergaarde Blijdorp voor de wind te gaan, totdat het coronavirus zich aandiende vorig jaar. Door de coronamaatregelen kunnen er nu geen bezoekers worden ontvangen in de dierentuin. De vaste lasten lopen echter wel gewoon door, wat de situatie nijpend maakt. In 2020 waren er 600.000 bezoekers minder dan begroot, wat een omzetverlies van dertien miljoen euro betekende. Een aanzienlijk verlies en gezien de verlengde lockdown lijken ook de vooruitzichten voor dit jaar sober. Er moet zelfs gedacht worden aan het verkopen van dieren. Zal Diergaarde Blijdorp deze crisis overleven?

Meer dan een dierentuin
Waar Diergaarde Blijdorp in 1856 begon met een kleine spoortuin en wat excentrieke vogels heeft het zich de laatste decennia ontwikkelt tot een grote en veelzijdige dierentuin, die door veel mensen bezocht wordt. Daarnaast is het allang niet meer alleen een dierentuin: Blijdorp doet ook mee aan verschillende internationale fokprogramma’s om diersoorten die met uitsterven bedreigt worden te redden. Zo werd er afgelopen jaar een zwarte neushoorn geboren. Ook wordt er gewerkt aan dierenwelzijn en educatie. Kwaliteit gaat boven kwantiteit: volgepropte kooien en ongelukkige dieren zul je niet meer tegenkomen. Dat is ook de doelstelling van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, waar Diergaarde Blijdorp lid van is.

Het verdienmodel van dierentuinen
Diergaarde Blijdorp is overigens niet de enige dierentuin die moeite heeft met de eindjes aan elkaar te knopen. Ook andere dierentuinen hebben het moeilijk. Het grootste pijnpunt voor dierentuinen is dat zij voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de inkomsten van entreetickets. De vaste kosten zijn daarnaast hoog: dieren moeten ondergebracht worden in speciale verblijven die het dierenwelzijn garanderen en de dierverzorgers moeten de dieren blijven voeren en verzorgen. Overigens staat niet iedereen te springen om de dierentuin te redden: de Partij voor de Dieren wil juist dat de dierentuinbeesten terug de natuur in gaan, in plaats van in gedwongen opsluiting te leven.

Steun uit onverwachtse hoek
Uit verschillende hoeken komen mensen en organisaties nu in actie om de Diergaarde te helpen. Eén van de meeste bekende acties is die van Patricia Paay. De in Rotterdam geboren zangeres heeft inmiddels al zo’n 140.000 euro opgehaald met een Tikkie voor Diergaarde Blijdorp. Misschien heb jij deze ook gezien en eraan meegedaan? De overheid heeft daarnaast ook een financiële noodfonds voor de dierentuinen beschikbaar gesteld van 39 miljoen euro. Blijdorp kreeg bovendien een lening van tien miljoen euro van de gemeente Rotterdam onder de voorwaarde dat er een reorganisatie zal plaatsvinden. Ook de Diergaarde zelf zit niet stil: zo werd er een loterij georganiseerd, waarbij leuke prijzen gewonnen konden worden. Het is te hopen dat dit de dierentuin door deze crisis helpt.

Al met al is het lot van Diergaarde Blijdorp nog steeds onzeker. Laten we hopen dat de monumentale dierentuin kan blijven, aangezien Rotterdam zonder de Diergaarde als een pauw zonder veren is. Bezoek daarom de Diergaarde zodra dit weer kan en steun dit symbool van Rotterdam!

Voor meer informatie over hoe je Diergaarde Blijdorp kunt steunen: https://www.diergaardeblijdorp.nl/blijdorpert/ 

 Bronnen

Sluiten