5 tips om je deze keer wel aan je goede voornemens te houden

Iedereen heeft het zich wel eens voorgenomen: new year, new me. Dit is écht het jaar dat je gaat sporten, gezonder eten en productiever gaat zijn. Maar zodra februari begint zit je weer aan een patatje oorlog, met een sportschoolabonnement waar je toch niet zo veel gebruik van maakt. Toch is het maken van plannen en doelen stellen vaak wel een goed begin om echt iets voor elkaar te krijgen. De Duplomaat geeft je vijf tips om je deze keer wel echt aan je goede voornemens te houden: 

1. Doe het voor jezelf en maak het leuk

Doelen zoals ‘afvallen’ of ‘meer lezen’ zijn populair, maar niet voor iedereen altijd even leuk. Je aan een voornemen houden, terwijl je eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in het doel bent, is zo goed als onmogelijk. Daarom is het belangrijk om doelen te stellen die je ook echt wil doen, niet omdat je je verplicht voelt. Doelen gericht op self improvement zijn niet het belangrijkste, en er is niets mis met je focussen op dingen gewoon omdat jij ze zelf leuk vindt. Stel als doel om een trui te breien, elke Harry Potter film te kijken of uit een vliegtuig te springen: alles kan!

2. Hoe concreter, hoe beter

Wanneer je eenmaal ongeveer weet waar je ook echt zin in hebt, is het slim om je doel zo duidelijk mogelijk te stellen. Abstracte doelen zoals ‘meer lezen’ of ‘afvallen’ zorgen ervoor dat je nooit echt het gevoel gaat hebben dat je je goal hebt bereikt. Het is veel motiverender om bijvoorbeeld te stellen dat je dit jaar tien boeken wil lezen, dan dat je simpelweg meer wil lezen. Hierdoor heb je iedere keer dat je een boek uitleest echt een gevoel dat je iets bereikt hebt en dichter bij je doel bent gekomen.

3. Deel je voornemens op in kleine delen en maak een plan

Wanneer je eenmaal een concreet voornemen hebt, moet je natuurlijk ook een manier vinden om het ook echt te doen. Die tien boeken komen er immers niet zomaar. Het kan helpen om een echt plan te maken om je doel te bereiken. Zo kan je proberen om iedere dag 10 minuten te lezen. Of het stapsgewijs op te bouwen: eerst een halfuurtje per week en uiteindelijk misschien wel een uur. Door je voornemens zo in kleine stukjes op te delen lijkt een groot doel veel makkelijker te behalen. 

4. Je kan altijd opnieuw beginnen

De grootste killer van goede voornemens is het gevoel dat het allemaal niet lukt: je houd je niet aan die 10 minuten per dag lezen of je eet nog steeds niet zo gezond. Op die momenten is het belangrijk om niet boos op jezelf te worden en het erbij te laten zitten, maar gewoon opnieuw te beginnen. Je hoeft niet tot 2022 te wachten om opnieuw aan je doel te beginnen. Iedere dag kan je opnieuw de beslissing maken om weer naar je doel toe te werken. 

5. Wees lief voor jezelf

Niemand weet hoe het komende jaar eruit zal zien, dus je kan je voornemens er nooit perfect op afstellen. Genoeg mensen hadden in 2020 als doel om meer te gaan reizen, maar ja, daar is voor de meeste niet zo veel van terecht gekomen. En dit jaar ziet er misschien nog weer anders uit. Als je doelen dus niet lijken te lukken of je hebt ergens simpelweg geen zin meer in: je kan je plan altijd aanpassen. Wees lief voor jezelf: vijf boeken is ook genoeg.

Sluiten