Klaar voor een nieuw jaar?

Nu het turbulente jaar 2020 achter de rug is, wordt het tijd om te kijken wat 2021 zal brengen. We kunnen natuurlijk niet in een glazen bol kijken, maar hierbij alvast een tipje van de sluier. Wordt heel Nederland gevaccineerd? Wat doet de economie? Wie wint het Songfestival in Rotterdam? Welke belangrijke rechtszaken zullen plaatsvinden? Dit jaar heeft een buitengewoon drukke agenda, maar wel onder voorbehoud. Als het coronavirus ons namelijk één ding heeft geleerd, is het wel dat alles zomaar kan veranderen.

Coronavaccin
De meeste mensen hopen dat het coronavirus in 2021 passé is, maar helaas is niets minder waar. We zitten inmiddels in een tweede lockdown die tot minstens 19 januari duurt. Er is wel een mogelijk lichtpuntje onderweg: het coronavaccin. Het Pfizer/BioNTech-vaccin is inmiddels goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité. Op 8 januari zal ook Nederland beginnen met vaccineren, in navolging op haar Europese buren. Medewerkers van de acute zorg en uit de verpleeghuizen zullen als eerste aan de beurt zijn. Wij als studenten moeten nog even wachten op een vaccinatie en dus ook op het oppakken van ons oude vertrouwde studentenleven.

Economisch herstel
De economie is één van de grootste slachtoffers van corona. Winkels en horeca gesloten, negatieve reisadviezen en lockdowns in verschillende landen; het was behoorlijk slikken vorig jaar. Er was zelfs sprake van de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Met het coronavaccin in het vooruitzicht, heerst er weer voorzichtig optimisme. Ook op de beurzen is dit terug te zien; de AEX staat weer net zo hoog als voor de coronacrisis en vooral techbedrijven profiteren van stijgende aandelenkoersen. Ook als je geïnvesteerd hebt in Bitcoin ben je nu als het goed is een stuk rijker geworden.

Verkiezingen
In 2021 is het weer zover: de Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. De verkiezingen zullen spannend worden voor het huidige kabinet. Voor studenten zijn er dit jaar veel belangrijke verkiezingsthema’s. Neem bijvoorbeeld het leenstelsel waarvoor het draagvlak steeds verder afneemt. Zal dit stelsel volgend jaar nog wel bestaan of komt de (gratis!) basisbeurs weer terug? Al met al zijn er genoeg belangrijke onderwerpen waarover gestemd kan worden op 17 maart. Daarnaast wordt er in buurland Duitsland in 2021 ook gestemd en zal Angela Merkel, die vaak gezien wordt als de baas van Europa, niet langer bondskanselier zijn. Met de Brexit en de nieuwe Amerikaanse president er nog bij, zal de Europese Unie dit jaar zijn handen vol hebben. Kortom, niet alleen in Nederland gaan er politieke veranderingen plaatsvinden, maar ook in de rest van de wereld.

Rotterdam als muzikaal centrum
Tussen al het coronanieuws door zullen veel mensen het vergeten zijn, maar 2021 is ook het jaar dat het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden in Rotterdam. Toen het grote feest een jaar geleden uitgesteld werd, beloofde de organisatie dat het in 2021 toch echt door zou gaan. Of het Songfestival zoals ‘normaal’, met veel publiek en uitbundige feestjes georganiseerd kan worden, moet nog blijken. De organisatie houdt rekening met vier scenario’s, variërend van het Songfestival zoals altijd tot het Songfestival in lockdown zonder publiek en feesten. Voorlopig wordt het dus nog even afwachten welke variant gekozen wordt, maar één ding staat vast: een feest zal het toch wel worden in Rotterdam. Houd 18, 20 en 22 mei dus maar vrij in je agenda!

Sportieve zomer
De zomer van 2021 staat in het teken van sport. Vorig jaar zijn talloze sportevenementen afgelast, waaronder het grootste sportevenement ter wereld: de Olympische Spelen in Tokio. Dit jaar wil het Internationaal Olympisch Comité de Spelen graag door laten gaan, maar de steun onder de Japanse bevolking neemt af nu het land door corona geteisterd wordt en de kosten voor het evenement hoog oplopen. Het blijft nog even de vraag of het evenement ook daadwerkelijk door kan gaan van 23 juli tot 8 augustus. Gelukkig zijn er nog genoeg andere sportevenementen, zoals het EK Voetbal en de Tour de France, om de zomer mee door te komen. 

Rechtszaken
In 2021 zullen nog behoorlijk wat rechtszaken ingehaald moeten worden die vertraging opliepen. Bovendien worden er in veel grote zaken dit jaar uitspraak gedaan, zoals de zaak van Nicky Verstappen, waarbij Jos B. in hoger beroep gaat tegen de straf van 12,5 jaar die hem door de rechtbank is opgelegd. Ook vindt dit jaar de inhoudelijke behandeling van het MH17-proces plaats, dat vorig jaar met een aantal voorbereidende zittingen werd ingeleid.

Al met al staat er dus genoeg interessants gepland voor dit jaar. Toch zullen de meeste studenten (waaronder ik) vooral uitkijken naar de hervatting van het fysieke onderwijs. Om elkaar weer te kunnen ontmoeten op de universiteit, op borrels of bij andere leuke activiteiten. Hopelijk zal dit alles in 2021 weer mogelijk zijn!

 

Bronnen

Sluiten