Kerstspecial: tips voor de kerstvakantie

De tentamens zitten er bijna op, wat betekent dat het ein-de-lijk weer tijd voor de kerstvakantie is! Helaas komen er de komende twee weken geen artikelen van De Duplomaat online, maar daarom hebben we nu een extra lang artikel vol met tips om de kerstvakantie door te komen. Wil jij weten hoe je zelf de beste Glühwein maakt? Of wat de leukste kerstfilms zijn? Lees dan snel verder!

 

Kerstversiering

Nu de decembermaand alweer over de helft is en de donkere dagen voor de kerst zijn aangebroken valt op dat kerstversiering dit jaar erg populair is. Al vanaf half november hadden enkele enthousiaste kerstliefhebbers de naaldboom in huis gezet en deze naar eigen inzicht en (wan)smaak versierd. Hetzelfde geldt voor de feestverlichting. Al een aantal weken hangen de straten vol met allerlei verschillende kleuren en vormen lichtsnoeren en lichtgevende ijspegels. Nu is het voor de gemiddelde studentenkamer wellicht teveel van het goede om de buitenkant van je huis te versieren, maar binnen is er misschien wel iets mogelijk in de vorm van een kerstboom. Die zijn er immers in alle soorten en maten. Alvast wat gratis tips van De Duplomaat:

 1. Zet de kerstboom niet te vroeg neer

Als je een kerstboom koopt nog voordat de decembermaand is aangebroken is de kans groot dat de boom er nogal treurig uitziet rond de kerst. In het ergste geval zit er zelfs geen naald meer in. Koop dus niet te vroeg een kerstboom, of als je niet kan wachten; koop een boom met kluit of een plastic exemplaar.

 1. Zet de stofzuiger vast klaar als je de boom neer gaat zetten

De kans is vrij groot dat er minstens één kerstbal zal sneuvelen tijdens het karwei. Om te voorkomen dat je jezelf een weg moet banen tussen de glasscherven door in de zoektocht naar de stofzuiger kan het dus handig zijn om deze al klaar te zetten.

 1. Vergeet niet om de boom water te geven

Ook zonder kluit is het slim om je kerstboom af en toe te voorzien van vers water. Niet alleen houdt de boom daardoor (iets) langer zijn naalden vast maar ook vermindert het de kans dat de boom vlam vat door de droogte. Een knisperend haardvuur hoort bij de kerstdagen, maar een brandende boom in huis is toch wat te veel van het goede.

Als je toch denkt dat een overdaad aan buitenverlichting jouw studentenhuis ten goede komt is het ook van harte aan te bevelen om de kerstfilm Deck the Halls te kijken. Hieruit kan je gelijk wat inspiratie halen om je huis te versieren (of om je buren het leven zuur te maken).

 

Zet jij alles op het spel?

Kerst zal er dit jaar een stuk anders uitzien dan andere jaren. Geen grote familiediners, uitstapjes met de familie of kerstinkopen doen. Hoe zorg je ervoor dat je je niet binnen 30 Seconds verveelt? En zal je Levensweg nog wel hetzelfde zijn na de kerstvakantie? Allereerst is het belangrijk dat je je mindSet verandert. Dit jaar is alles nou eenmaal anders dan normaal, maar dat is nog geen reden om in Dokter Bibber te veranderen. Met een nieuwe Stratego, kun je er thuis al snel een Party & Co van maken.

Daarnaast kun je maar beter geen Monopoly op de voorraadkast of tv beginnen, want dan verandert het huis al snel in een Koehandel. Heb je nog geen Cluedo welke spellen je kunt spelen in de vakantie? Ga dan eens Undercover en kijk wat er nog in de kast ligt of vraag Hints van je vrienden. Heb je geen zin in een spelletje? Zorg er dan voor dat je het voor anderen niet gaat verPesten. Met een slecht humeur is de vakantie niet door te komen, ook al zijn de Cards Against Humanity dit jaar wel tegen ons gekeerd. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer met een Ticket to Ride op reis, maar voor nu Heads Up, Just Dance en geniet van de tijd die je door kan brengen met je familie, vrienden of huisgenoten!

 

Gloeiende wijn

Nu we deze tijd vooral binnen achten te zitten, niet naar barretjes of kerstmarkten kunnen gaan, moeten we maar zelf thuis zorgen voor een gezellige warme sfeer. Wat is er beter om een warmere sfeer te creëren dan Glühwein? Het is immers wijn waarvan je letterlijk gaat gloeien. Glühwein kun je natuurlijk gewoon in een fles uit de winkel kopen, maar where's the fun in that? Je hebt genoeg tijd, aangezien je toch geen verplichte familiebezoekjes moet plegen.

Ingrediënten voor 2 glazen pittige glühwein: 

 • Halve liter rode wijn (voor een alcoholvrije versie kies druivensap)
 • 1 sinaasappeltje
 • 1/2 citroen
 • 4 peperkorrels
 • 4 kruidnagels
 • 1 laurierblad
 • 1 steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • 15 gram (basterd)suiker
 • Een apparaat om muziek mee af te spelen.
 • Een fles sterke drank. (bv. whiskey of rum)

(Om een zoetere en fruitige wijn te maken, laat de peperkorrels weg en voeg een vanillestokje en wat honing toe.)

Wanneer je deze ingrediënten hebt kunnen verzamelen, gaat het echte werk beginnen! Zet It’s beginning to look a lot like Christmas aan en begin met het raspen van de sinaasappel en de citroen boven een pan. Snijd het gele en oranje fruit in blokjes en doe deze ook in de pan. Voeg nu de peperkorrels, de kruidnagels, het laurierblad, het kaneelstokje en de steranijs toe en verwarm de pan. Voeg na een minuut ook de suiker toe en daarna de wijn. Speel nu White Christmas, Last Christmas en All I want for Christmas achter elkaar af en zing (of krijs) mee. Let ondertussen wel op dat de wijn niet te hard gaat koken, want dan vervliegt de alcohol, en dat is juist niet de bedoeling. Zet ba de laatste uithaal van All I want for Christmas het vuur uit. Voeg naar eigen smaak nog wat sterke drank of suiker toe. Giet het mengseltje in een mooi wijnglas en voila, proost!

 

Seizoensmuziek 

Muziek is een extreem belangrijk deel van kerst dat natuurlijk niet vergeten mag worden. Je weet immers pas echt dat kerst eraan komt wanneer All I want for Christmas is you weer in de top 50 meest beluisterde nummers staat. Maar als met Mariah Carey meezingen iets te meer lijkt op krijsen, zijn er ook nog genoeg klassieke jazz liedjes, die je het gevoel geven alsof je ergens in een hutje in Oostenrijk voor de haard zit. Mijn persoonlijke favoriet is The Christmas Song, maar er zijn er genoeg. Verschillende playlists kan je overal vinden (al is het natuurlijk leuker om er zelf eentje te maken), dus het hoeft ook helemaal niet moeilijk. Zet er eentje op, en versier je kerstboom of maak de Glühwein uit dit artikel. Of als je iets met je gezin wilt doen, maak dan een hitjesbingo à la In Duplo, maar dan met kerstmuziek.

Mocht je uiteindelijk toch helemaal klaar zijn met alle zoetsappige kerstdeuntjes, kan je ook alvast overstappen naar de Top 2000 – de volledige lijst is immers vanaf vandaag beschikbaar. Ook als je niet zo’n fan van Danny Vera bent, zijn er nog genoeg nummers om naar te luisteren en van te genieten. Plus, dan ben je ook weer voorbereid op de hitjesbingo van volgend jaar!

En als je daar ook geen zin meer in hebt, is de kerstvakantie het perfecte moment om naar nieuwe albums van je favoriete artiesten te luisteren. Nu je je even niet druk hoeft te maken over studeren, kan je heerlijk in een luie stoel gaan zitten en met je ogen dicht in muziek opgaan – dé perfecte manier om eindelijk weer eens een keer helemaal niets te doen.

 

Vierkante ogen tijdens de Kerst

Met de geldende corona maatregelen is het vrijwel onmogelijk om eraan te ontkomen en in de nieuwe lockdown kun je er al helemaal niet meer omheen: Netflix. Om ondanks alle beperkingen die zijn opgelegd toch nog een beetje in de kerststemming te komen, volgen hier een aantal leuke kerstfilms die je kan kijken met je familie, met je huisgenoten of gewoon lekker in je eentje.  

 1. The Christmas Chronicles I en II

Wanneer je zin hebt in een feel-good kerstfilm zonder dat deze te zoetsappig wordt, zit je met The Christmas Chronicles helemaal goed. In de film proberen Kate en Teddy samen de kerstman te betrappen. Hierbij laten ze per ongeluk de slee van De Kerstman crashen en wordt kerst daarmee in gevaar gebracht. Als de Kerstman vervolgens ook nog de bak in moet, lijkt het kerstfeest helemaal in duigen te vallen. Kate en Teddy zetten alles op alles om kerst te redden.

Ondanks het voorspelbare plot en de kindvriendelijke uitstraling van veel scènes, is het de perfecte film om tijdens de kerst met de familie te kijken. Valt deel 1 in de smaak en kun je niet genoeg krijgen van de schattige elven die op je beeldscherm voorbij komen? Dan is er goed nieuws. Sinds 25 november staat namelijk ook het tweede deel op Netflix.

 1.  How the Grinch Stole Christmas

Dit is een echte klassieker. In How The Grinch Stole Christmas gaat De Grinch op zoek naar een manier om kerst te verpesten in het dorp van The Who’s. Het lukt hem om een plan te bedenken en dit tot uitvoer te brengen. Toch zijn de resultaten van zijn acties anders dan hij had verwacht…

Mocht je het besluit nemen om maar één kerstfilm gaan kijken dit jaar, is het echt een aanrader om voor deze te kiezen. Niet alleen omdat het, zoals eerder gezegd, een echte klassieker is, maar ook omdat de film helaas op 29 december van Netflix af wordt gehaald.

 1. The Princess Switch

Wil je juist wel voor die zoetsappige kerstfilm gaan dit jaar? Dan zou je kunnen kiezen voor The Princess Switch. In deze film wordt bakker Stacy de Novo uitgenodigd om mee te doen aan een koninklijke bakwedstrijd in Koninkrijk Belgravia. Tijdens de opnames van de wedstrijd, stuit ze op de toekomstige prinses van het land en komt ze erachter dat ze sprekend op haar lijkt. De prinses stelt voor om een aantal dagen te wisselen van leven, met alle gevolgen van dien…

Deze film past prima in het lijstje van meest cringy kerstfilms, maar is daarom ook juist een van de films die je niet moet missen deze Kerst. Verder maak je door het kijken van deze film een mooie aanloop naar het vervolg Switched Again dat sinds 19 november op Netflix staat.

Ben je totaal niet in de kerststemming, maar heb je wel zin om een goede film te kijken? Dan is Lion een echte aanrader. Hierin wordt het waargebeurde verhaal verteld van de Indiase jongen Saroo. Op vijfjarige leeftijd raakt hij tijdens een uitstapje zijn broer kwijt. Daarna komt hij per ongeluk in een trein terecht die hem duizenden kilometers door India voert. Nadat hij wekenlang alleen heeft rondgedwaald op straat komt hij in een weeshuis terecht en wordt hij uiteindelijk geadopteerd. Jarenlang woont hij in Australië, tot hij de drang krijgt om op zoek te gaan naar zijn biologische familie.

Met al deze suggesties hoef je je niet te vervelen deze kerst. Mocht je deze films nu drie keer niks vinden of mocht je juist geen genoeg kunnen krijgen van al die kerstfilms, kun je altijd kijken of er tussen de 67 andere titels die op Netflix staan nog iets voor jou bijstaat. 

 

 Boeken voor in de kerstvakantie

De kerstvakantie en de kerstdagen in het bijzonder, zijn een goed moment om lekker rustig een boek te lezen. Ga in makkelijke stoel zitten in de woonkamer bij de open haard, of bij de kerstboom. Met rustige achtergrondmuziek of juist in stilte. Wil je meer weten over de achtergrond van kerstmis? Lees dan het traditionele kerstverhaal, Kerstverhaal uit de Bijbel (Mattheüs, Lukas).

Het kan ook leuk zijn je jongere neefjes of nichtjes voor te lezen, dat kan bijvoorbeeld met een traditioneel bijbels kerstverhaal als Het verhaal van Kerstmis (Heather Amery) of lees voor uit De kerstreis  (Marcus Pfister). In dit boek worden 4 kerstverhalen besproken, van het klassieke verhaal dat op een moderne manier wordt verteld, tot een met een verhaal over de kerstman. Wat ook leuk is om voor te lezen: Midden in de Winternacht (Andreas Steinhöfel), dit is een onconventionele variant van het kerstverhaal met veel humor.

Er zijn natuurlijk ook genoeg boeken voor volwassenen in het kerstthema. Het ultieme kerstboek voor volwassenen is natuurlijk A Christmas Carol (Charles Dickens). Andere, meer modernere, kerstromans die je zou kunnen lezen zijn Dansen in de Sneeuw (Josha Zwaan), Midwinter (Suzanne Vermeer), een onverwachte kerst (Natalie Cox) of Twaalf dagen voor kerst (Jenny Bayliss).

Maar natuurlijk hoef je niet alleen maar over kerst te lezen. Zo kan het ook leuk zijn om in de kerstvakantie, wanneer je wat meer tijd hebt, een lange boekenserie helemaal uit te lezen, bijvoorbeeld Harry Potter (J.K. Rowling), In de Ban van de Ring (J.R.R. Tolkien), Het lied van ijs en vuur (George R.R. Martin) of De Kronieken van Narnia (C.S. Lewis).

Ben je meer geïnteresseerd in informatieve boeken? Lees dan Een beloofd land (Barack Obama), De Antwoorden op de grote vragen (Stephen Hawking) of Wat als? (Randall Munroe). Hou je meer van gedichten? Lees dan Dag en Nacht (J.A. Deelder). Ben je op zoek naar een kerstthriller? Lees dan Christmas Is Murder (Val McDermid).

Ben je op zoek naar een spannend spionage boek? Lees dan Spion buiten dienst (John Le Carré). John Le Carré is onlangs overleden en was niet alleen een iconische spionageauteur maar ook een spion voor de Britten ten tijde van de koude oorlog. Zijn boeken waren vaak zo echt dat MI6 zich soms openlijk moest verantwoorden voor de misstanden die Carré beschreef in zijn boeken. Zijn boeken spelen altijd sterk in op de tijdgeest, zo ook in zijn laatste boek waarin hij beschrijft hoe de Brexit nu al de inlichtingendiensten beïnvloedt. De Britten besluiten Europa niet in te lichten over dreigingen door Rusland, om zo hun relatie met de VS te verbeteren.

Waar je ook van houdt, er is altijd wel genoeg te lezen met Kerst.

 

De Duplomaat wenst iedereen fijne feestdagen!

Sluiten