Ondernemend In Duplo | Alycia Colijn van BeatUs Students

In Duplo’ers zijn bezige bijen: naast het volgen van twee (en soms zelfs drie) studies doen ze vaak bijbaantjes, commissies en sporten ernaast. In de nieuwste rubriek van De Duplomaat genaamd ‘Ondernemend In Duplo’ spreken wij met dubbelstudenten die naast hun studie een bedrijf hebben opgericht of op andere manieren ondernemend bezig zijn. Waarom besluiten ze te gaan ondernemen? En welke ambities hebben ze? 

In dit artikel spreken wij met Alycia Colijn. Veel In Duplo’ers zullen haar kennen als de Voorzitter van het achttiende bestuur van In Duplo, en tegenwoordig werkt ze bij KPN in het Young Talent Program. Ook zit ze in de Raad van Advies, waardoor ze naast haar baan nog steeds betrokken is bij In Duplo. Wat veel minder mensen weten, is dat zij met een burn-out gekampt heeft. Dit is één van de redenen dat ze BeatUs Students heeft opgericht: een plek waar studenten hulp kunnen vinden met stressproblemen en in contact kunnen komen met studenten die in dezelfde situatie zitten. 

Samen gedaan

Al vanaf haar eerste jaar is Alycia Colijn druk met studeren en commissies, vertelt ze. Ook kijkt ze met veel plezier terug op haar bestuursjaar. “Het leukste vond ik hoeveel je kon bereiken als groep. Als je echt goed op elkaar ingespeeld bent en op elkaar kunt leunen, kun je zover komen. Als je iets bereikt had, kon je naar elkaar kijken en zeggen ‘dit hebben we samen toch maar even gedaan’. Dat gevoel vond ik gewoon heel vet.”

Toch verliep niet allen van leien dakje. Tegen het einde van haar bestuursjaar liep ze tegen een muur aan, maar de problemen stapelden zich al langer op. “Ik had steeds minder energie en werd steeds minder vrolijk. Kleine taken kon ik opeens heel groot maken in mijn hoofd. Het had zich opgebouwd, ook van de twee studiejaren daarvoor, en niet alleen van mijn bestuursjaar.”

(Te) druk bezig

De druk om zo veel mogelijk te doen - twee studies, werk, stages en een sociaal leven - en om alles zo goed mogelijk te combineren, herkennen veel In Duplo’ers waarschijnlijk wel. Omdat iedereen om haar heen druk doorging, deed Alycia dat ook. Direct na haar bestuursjaar begon ze met een stage. Dit ging echter niet zoals gehoopt. Fysiek was ze nog steeds niet helemaal in orde en pas later realiseerde ze zich echt dat ze een burn-out had. “Ik heb er eerst zelf nooit een label opgeplakt, omdat ik dacht dat het gewoon bij een bestuursjaar hoorde; dat door weinig slapen en veel bezig zijn m’n lichaam daarom zo reageerde.”

Ondanks dat ze deze ervaring natuurlijk liever niet had gehad, heeft ze er wel veel van geleerd. “Tijdens die periode kwam ik erachter dat als je er zelf niet over praat, niemand je ook kan steunen. Toen ik eenmaal meer ging vertellen over hoe slecht het met me ging, zeiden veel mensen dat ze wilden dat ik het al eerder had verteld. Dan hadden ze kunnen helpen,” vertelt Alycia. Achteraf realiseerde ze zich dat praten sowieso een belangrijk onderdeel is van herstel. “Hulp zoeken had ik wel moeten doen, erover praten met iemand is erg belangrijk. Of het nou met een coach, een vriend of een studieadviseur is, dat maakt niet uit. Ik denk dat heel veel mensen de neiging hebben om te onderschatten hoe zwaar de druk is die je op je eigen schouders legt. Dat kan iemand anders je gewoon veel beter vertellen.”

Zelf is Alycia ook meer research gaan doen naar de oorzaken van een burn-out. “Ik ben me meer gaan verdiepen in hoe een mindset werkt: hoe kan het dat andere mensen zichzelf niet de druk opleggen die ik mezelf wel op leg? Ik ben gaandeweg meer boeken en onderzoeken gaan lezen, en daar steeds kleine stukjes van gaan toepassen.”

Anderen helpen

Na veel kennis vergaard te hebben over burn-outs en haar eigen ervaring, merkte zij al snel dat veel van haar vriendinnen zich konden herkennen in deze problemen. Zo kon Alycia haar vriendinnen gelukkig helpen door advies te geven. Toen afgelopen maart het coronavirus een feit werd en veel studenten hierdoor tegen hun eigen grenzen aan liepen, was het plan voor BeatUs Students geboren. Diezelfde maand begon ze met mind-mappen. Uiteindelijk was het resultaat een platform waarop ze allerlei artikelen schrijft over haar kennis en ervaringen van een burn-out. Daarnaast heeft ze ook een e-course ontwikkeld die studenten helpt bij het maken van keuzes. Vragen zoals - Hoe kun je je kernwaarden vinden? Hoe kom jij erachter wat je leuk vindt? En hoe ga je om met keuzestress?-  zijn vragen die aan bod komen. 

Het werken als ondernemer was in het begin erg onwennig. Ze wist niet hoe ze het aan zou moeten pakken, daarom heeft ze in de zomer aan het programma ‘ZomerOndernemer’ meegedaan. “Dat is een initiatief waarbij jongeren tussen 18 en 24 jaar worden begeleid om binnen een zomer hun onderneming op te zetten. Dat begint met je ‘why’: waarom doe jij wat je doet? Welke boodschap wil je overbrengen? Hoe zet je je financiële verhaal op? Het is heel breed en je leert ook stukjes BTW en branding. Dat gaf mij heel veel handvatten om de brei die in mijn hoofd zat te structuren.”

Ambitieuze plannen

Inmiddels is het platform BeatUs al enkele maanden online en Alycia is erg tevreden en zelfs een beetje overweldigd met de reacties op haar platform. “Heel veel mensen zeggen tegen mij: doordat jij je verhaal durft te vertellen, wordt het voor mij ook makkelijk. Ik denk dat het sowieso een goede les zou kunnen zijn: elke keer dat jij iets durft te vertellen dat je spannend vindt, open je die deur weer voor iemand anders.”

Haar doel met haar platform is dus gehaald. Natuurlijk hoopt ze dat het nog veel verder uit zal groeien en meer mensen kan bereiken. Ook hoopt ze na de coronacrisis workshops offline te kunnen geven. Haar allergrootste ambitie ligt bij het aanpakken van de kern van het probleem. “Mijn allergrootste ambitie is dat we het onderwijssysteem kunnen veranderen, zodat we überhaupt niet meer tegen deze problematiek hoeven aan te lopen, omdat kinderen veel zelfverzekerder opgroeien en meer leren over wie ze zelf zijn.”

Gelukkig gaat het niet alleen goed met BeatUs Students, maar ook met Alycia zelf. “Ik ben op mijn plek op mijn werk en ik word heel enthousiast van het ondernemen. De coronacrisis is vervelend, maar iedereen heeft daar last van. Dus het gaat heel goed, mede door de lessen die ik opgedaan heb, ook al had ik die liever eerder geleerd.” Toch denkt ze niet dat ze ooit weer fysiek helemaal hetzelfde zou zijn als eerst. 

Advies voor dubbelstudenten

Onze laatste vraag aan Alycia is of ze nog tips heeft voor studenten die op het moment veel stress ervaren. “Ten eerste denk ik niet dat je van jezelf moeten eisen dat alles maar altijd positief blijft … Ten tweede, durf wel gewoon mensen te bellen of te appen om uit te spreken dat je er helemaal klaar mee bent. Ik ben over het algemeen heel positief en bereid om iedereen te helpen, maar af en toe moet ik gewoon even vijf minuten klagen. Probeer ook meer naar buiten te gaan, en niet de hele tijd binnen te blijven zitten, want daar word je echt heel ongelukkig van. Blijf bewegen en gezond eten, want suiker doet weinig goeds voor je gemoedstoestand.”

Daarnaast wil ze nog meegeven aan dubbelstudenten, dat je niet te veel moet blijven hangen in het streven om die volledige 120 (of zelfs meer) studiepunten in je eerste jaar te halen. “Het schema van de dubbelstudie van Louis Visscher kent nooit een dubbele tentamenweek. Maar het zit allemaal in ons eigen hoofd dat we toch denken dat we ze allemaal moeten halen. Dat hoeft dus niet.” 

Twijfel jij nu of je last hebt van een burn-out? Neem dan tijd voor jezelf en sta stil bij de volgende vragen:
 “Om erachter te komen of je tegen je grens aanloopt moet je kijken hoe je je fysiek voelt en jezelf de vraag stellen of dat normaal is. Heb ik me altijd zo gevoeld? En in hoeverre is dat tijdelijk? Hoe lang heb ik al last van bepaalde dingen? Hoe gemakkelijk val je ’s avonds in slaap? Slaap je sowieso goed, of lig je nog uren te malen? Hoe goed kan je je concentreren? Gebrek aan concentratie is namelijk één van de klassieke symptomen van een burn-out. Durf het gesprek aan te gaan met mensen in je omgeving.”

Herken jij jezelf (gedeeltelijk) hierin? Dan kan BeatUs Students wellicht een oplossing bieden voor jou. Neem een kijkje op de website (https://beatus-students.nl/) of neem deel aan de Q&A-sessies die gedurende december elke maandag om 20:00 uur plaatsvinden op de Instagrampagina van BeatUs Students!

Sluiten