De kleine ergernissen tijdens tentamens

Iedereen kent het wel, je probeert met de grootst mogelijke concentratie een tentamen te maken en dan… lijkt alles tegen te zitten. Ondanks dat tentamens momenteel niet meer standaard in papieren vorm worden afgenomen, zullen kleine ergernissen blijven. Om jezelf er alvast op voor te bereiden voor de aankomende tentamenweek zijn hier een aantal kleine ergernissen die je tijdens een (papieren) tentamen in het van der Goot gebouw kan tegenkomen.

  1. Het uitdelen van het tentamen

Het is nu eenmaal zo dat een surveillant niet op meerdere plekken tegelijk kan zijn, maar toch lijkt het zo dat de surveillant bij de lastige tentamens altijd aan de andere kant van het blok begint met het uitdelen van het tentamen. Hierdoor gaan er al kostbare minuten verloren tussen de herkenbare zin: “Surveillanten, u kunt de opgaven uitdelen” en het moment dat je daadwerkelijk kunt beginnen. Wat nu als je precies die minuten tekort komt aan het einde….

  1. Controle van de wettenbundel

Een probleem dat zich alleen bij rechtententamens (en vooruit, ook het vak fiscale economie bij de ESE) voordoet is het controleren van de wettenbundel. Het is natuurlijk logisch dat dit moet gebeuren, maar meestal gebeurt dit precies op het moment dat je druk bezig bent om te ontdekken of aan alle voorwaarden van een wetsartikel is voldaan. Wat dan natuurlijk ook niet helpt is dat de bundel daarna vaak niet op dezelfde pagina wordt teruggelegd, waarna de zoektocht naar het juiste artikel weer opnieuw kan beginnen.

  1. Zenuwachtige medestudenten

De volgende kleine ergernis is het geluid van zenuwachtige medestudenten, waarvan er altijd wel één met zijn of haar pen gaat klikken of met een voet gaat tikken. Grote kans dat diegene het zelf niet doorheeft, maar als je het eenmaal hebt opgemerkt is het lastig om je daarna weer te focussen.

  1. Het inleveren

Als je dan aan het einde van een lang tentamen hoort dat de tijd is verstreken en het tijd is om de pennen neer te leggen volgt er nog de tijd totdat het tentamen weer is opgehaald en je mag vertrekken. Net als bij het uitdelen van de tentamens lijkt de surveillant hierbij altijd aan de andere kant van het blok te beginnen en voor je het weet zit je tien minuten na afloop nog altijd in de tentamenzaal. Indien er later die week nog andere tentamens volgen zouden deze minuten natuurlijk goed gebruikt kunnen worden voor de volgende voorbereidingen. Als dit het laatste tentamen was zou deze tijd natuurlijk veel beter besteed kunnen worden in de Smitse, of thuis op de bank voor de TV.

Zijn dit dan allemaal redenen om de fysieke tentamens voorgoed af te schaffen en de thuistentamens als nieuwe standaard te nemen? Wat mij betreft niet. Deze kleine ergernissen wegen voor mij niet op tegen de voordelen die de tentamenzaal biedt. Het bladeren door een papieren tentamen gaat nog altijd sneller dan scrollen op een webpagina en de geluiden van een klikkende balpen zijn nog altijd stukken prettiger dan geluiden van fanatieke doe-het-zelvers die precies tijdens je tentamen met elektrisch gereedschap aan de gang gaan. Dan lijken de kleine ergernissen in de tentamenzaal misschien toch zo gek nog niet…

Sluiten