5 tips om veiliger te facebooken

Facebook staat al lang onder vuur. In 2018 met het Cambridge Analytica schandaal en met de recentste berichten over de fabeltjes fuik en tunnelvisie die je ervaart wanneer je te diep of Facebook zit. Bijna iedereen heeft inmiddels wel in zijn achterhoofd dat Facebook een soort spionagemachine is, maar toch blijven veel mensen het gebruiken. Dit komt mede doordat gebruikers van Facebook niet goed doorhebben hoeveel informatie Facebook daadwerkelijk verzamelt. In dit artikel zal ik verder ingaan op hoe je erachter komt welke informatie Facebook al niet van je heeft, en hoe je veiliger je Facebook kan openen.

Een grote misconceptie over Facebook is dat veel mensen denken dat zolang je goed oplet met wie je je informatie deelt en weinig persoonlijke gegevens invult, je veilig bent van Facebook. Dit is echter niet waar. Het kan je misschien beschermen tegen stalkers en andere ongure figuren op het internet, maar het beschermt je niet tegen het algoritme van het platform zelf. Facebook verzamelt namelijk elk stukje informatie dat het maar te weten kan komen. Dit doet het algoritme niet enkel wanneer je door Facebook scrollt, maar ook op alle sites waarop je bent ingelogd met je Facebook account. Eigenlijk word je dus voortdurend in de gaten gehouden. Ben je benieuwd wat Facebook bij jou allemaal heeft opgeslagen? Je kunt de opgeslagen gegevens die Facebook van jou heeft terugvinden op bij Instellingen onder het kopje ‘je Facebook-gegevens’. Ik raad je aan om te downloaden welke adverteerders een contactenlijst met informatie van jou heeft geupload. Er zitten daar namelijk bizarre bedrijven tussen. Mijn informatie is blijkbaar eens gedeeld met de luchthaven van Norfolk en een of andere autodealer uit Argentinië. 

Veel mensen vinden dit een vervelend idee. Toen duidelijk werd dat Facebook een database gelekt had aan Cambridge Analytica en de CEO Mark Zuckerberg hier al sinds 2015 vanaf wist, hebben veel mensen daadwerkelijk afscheid genomen van facebook. In 2018, toen dit bekend werd, zijn er in Nederland ruim een half miljoen Nederlanders die Facebook hebben verwijderd. Inmiddels is ook het aantal nieuwe facebook registraties gedaald, maar telt Nederland alsnog meer dan 230.000 aanmeldingen dit jaar. 

Deze cijfers zijn helemaal niet gek. Zelf ben ik ook facebookgebruiker, en hoewel ik bijna nooit iets plaats, vind ik het toch leuk om te kijken waar mijn familieleden en vrienden uit het buitenland mee bezig zijn. Bovendien heb ik ook mijn kamer aan een advertentie op Facebook te danken. Verder is Facebook handig om up to date te blijven over de laatste evenementen. Ook bedrijven spelen hierop in. Bij een bepaalde club waar ik ben geweest, kon je als je op het ‘gaan knopje’ drukte op facebook, gratis naar binnen. Het is dus begrijpelijk waarom veel mensen het moeilijk vinden om helemaal afstand te doen van de app. De volgende vijf tips kunnen je helpen om facebook nog steeds te gebruiken, maar op een veiligere manier. 

Tip 1: Verander je privacy instellingen

Het is een goed idee om te onderzoeken wie daadwerkelijk je foto’s en gedeelde informatie kan zien. Moet het zusje van Jan waarmee je op de basisschool hebt gezeten echt weten dat je naar een bepaald event bent geweest? Ik raad je aan om een keertje de tijd te nemen om door alle instellingen van facebook te gaan en te kijken wat je wel en niet wil delen. Daarnaast is het verstandig om vooral onder het kopje ‘advertentie en reclame’ goed door te lezen wat facebook wel en niet van jou mag delen met andere bedrijven. 

Tip 2: Log niet meer in met Facebook bij andere apps

Wanneer je een nieuw account moet aanmaken bij een webshop of een bepaalde app, staat de optie ‘meld je aan via facebook’ er vaak bij. Het is dan verleidelijk om voor die keuze te gaan. Dan hoef je enkel je gebruikersnaam en wachtwoord van facebook in te toetsen, in plaats van het hele riedeltje naam, email, geboortedatum, nieuw wachtwoord etc. Facebook krijgt hierdoor toegang tot nog meer informatie. Bovendien wisselt Facebook je data ook uit met het bedrijf van je nieuwe account. Om dit te voorkomen, maak gewoon een nieuw account aan met enkel je e-mailadres. 

Tip 3: Verwijder de Facebook app van je telefoon

Wanneer je de Facebook app op je telefoon hebt staan, kan Facebook soms ook via een speciaal trackingsnummer zien welke andere apps er op je telefoon staan. Dit kan je tot op zekere hoogte beperken door naar algemene instellingen te gaan en dan het reclame tracken uit te zetten. De app verwijderen is echter een stuk effectiever en daarnaast zorgt dit er wellicht voor dat je überhaupt minder vaak op facebook zit. 

Tip 4: Log altijd uit wanneer je Facebook afsluit

Wanneer je de app van je mobiel hebt verwijderd, maar toch nog wil kijken hoe het met de kat van je oma gaat, kun je natuurlijk inloggen via Safari of Google. Maar  wanneer je genoeg katten foto's hebt gezien en klaar bent met facebook, vergeet dan niet uit te loggen en het venster of tabblad te sluiten. 

Tip 5: Maak gebruik van het incognitovenster wanneer je bij Facebook inlogt

Wanneer je tip 4 teveel werk vindt, kun je ook gebruik maken van het incognito of privé venster. In dit venster zorgt je browser ervoor dat informatie over je zoekopdrachten, wachtwoorden en cookies niet worden opgeslagen op je mobiel, waardoor het lastiger is voor Facebook om te onthouden welke pagina’s je de afgelopen tijd bezocht hebt. Ook kun je bepaalde plug-ins in je browser installeren die ook andere soorten cookies uitschakelt.

Deze tips helpen enigszins  met het beperken van facebook data, maar het is uiteraard het beste wanneer je facebook helemaal verwijdert. Verder kunnen deze tips ook worden toegepast op andere platforms. Denk aan hoeveel informatie je Google, Instagram en Linkedin accounts wel niet zullen hebben. De Duplomaat zal in ieder geval wel haar account behouden, maar uiteraard op een veilige manier!  Tot slot nog een kleine shout out naar Quint, die top fan is van onze Facebookpagina!


 

Bronnen

AD (2018). Wat weet Facebook allemaal over jou? Zó zie je je hele dossier. Geraadpleegd via: https://www.ad.nl/tech/wat-weet-facebook-allemaal-over-jou-zo-zie-je-je-hele-dossier~a7ae4c0b/

Hensen, K. (2018). Op Facebook blijven en toch veilig? Dat kan! Geraadpleegd via: https://webgrrl.nl/201805/facebook-blijven-toch-veilig-kan/

iCulture (2018). Zo voorkom je dat Facebook alles van je weet: 6 privacytips. Geraadpleegd via: https://www.iculture.nl/tips/facebook-privacy-instellingen/

Marketingfacts (2020). Social media in Nederland 2020: TikTok is domein van kinderen, uittocht jongeren op Facebook. Geraadpleegd via: https://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2020#:~:text=In%20een%20jaar%20zonder%20grote,van%20marginale%20groei%20of%20stabiliteit

Meijer, E. (2018). Zo kun je écht anoniem op het internet zitten. Geraadpleegd via: https://vance.nl/zo-kun-je-echt-anoniem-op-het-internet-zitten/

NOS (2019).'640.000 Nederlanders gestopt met Facebook'. Geraadpleegd via: https://nos.nl/artikel/2269096-640-000-nederlanders-gestopt-met-facebook.html

Sluiten