Hoe maak je van een onproductieve een productieve dag?

Iedereen heeft er wel eens last van: een dag waarop alles net niet helemaal lukt. Je concentratie is weg, het werk stapelt zich op en iedere keer lijkt er een nieuwe deadline bij te komen. Als dubbelstudenten krijgen we behoorlijk wat op ons bordje wat betreft studielast. En dat niet alleen: ook privé wil je tijd overhouden om leuke dingen te doen. Hoe zorg je er nou voor dat je je onproductieve dagen in productieve verandert? Hierbij een aantal tips van De Duplomaat:

1. Maak een haalbare planning

Heel cliché: zorg ervoor dat je een planning maakt met de dingen die je op die dag echt moet doen. Het is het handigst om je planning de avond van tevoren te maken, zodat je ‘s ochtends gelijk kan beginnen. Door een planning te maken weet je zeker dat je niets vergeet en zorg je ervoor dat je je dag gestructureerd indeelt. Er is niets zo fijn als een ding van je to do-lijst af te kunnen vinken. Wat betreft je planning geldt echter wel less is more: zet geen tien dingen op je planning terwijl je stiekem ook wel weet dat dit niet haalbaar is. Wat voor mij veel beter werkt, is het indelen van de dag in drie delen: ochtend, middag en avond (hoe kon het ook anders) en voor al deze delen een of twee dingen in te plannen. Zo voorkom je dat je aan het einde van de dag met een ontevreden gevoel achter blijft, omdat je niet alles van je planning hebt kunnen doen. En ten slotte, zet er ook een paar punten op die je toch al moet doen die dag zoals boodschappen doen of koken: zo zie je aan het einde van de dag ook gelijk dat je toch wel productief bent geweest.

2. Neem genoeg tijd voor ontspanning

Een doorsnee dag bestaat tegenwoordig grotendeels uit achter je laptop zitten en online colleges of werkgroepen volgen. Daardoor kun je soms vergeten dat je tussen het studeren door ook best even mag ontspannen. Denk maar terug aan de pre-corona tijd: toen zaten we als studenten toch ook gezellig met elkaar te kletsen tussen de colleges door? Een goede manier om te ontspannen is voor iedereen verschillend, maar mijn favoriete ontspanningsactiviteit op dit moment is toch wel wandelen of fietsen door Rotterdam. Door naar buiten te gaan en te bewegen kun je je gedachten even goed verzetten en tot rust komen. Daarnaast is het leuk te zien dat er binnen Rotterdam genoeg mooie plekjes te ontdekken zijn, zoals Historisch Delfshaven waar je een heel ander gezicht van Rotterdam ziet. Het mooiste van dit alles is dat je juist in je tijd van ontspanning het meest productief kan zijn. Zo krijg ik de meest creatieve ideeën tijdens het fietsen, afwassen of koken. Handig toch?

3. Vermijd afleiding tijdens het studeren

Dit vind ik het moeilijkst. Het is erg verleidelijk om op je telefoon of laptop afleiding te zoeken wanneer het studeren even niet lukt, maar voor je het weet ben je drie uur verder en heb je nog niets gedaan (ik spreek uit ervaring). Probeer je telefoon daarom zover mogelijk van je vandaan te bewaren en het geluid ervan uit te zetten. Wanneer je daar de wilskracht niet voor hebt, kun je er natuurlijk ook een app voor downloaden. Zo heb je apps met ingebouwde timers, zoals de app Plantie waarbij je een boompje laat groeien wanneer je niet op je telefoon zit. Voor je laptop zijn er ook verschillende oplossingen beschikbaar, zoals Cold Turkey waarbij je sites kunt blokkeren voor een bepaalde tijd. Als je merkt dat je ondanks dat toch nog afgeleid blijft, ga dan terug naar tip twee en ga even een tijdje iets anders doen, voordat je weer verder aan het werk gaat. ’s Avonds geldt dat trouwens ook. Het kan erg verleidelijk zijn om tot ’s avonds laat op achter de tv te hangen of je sociale media te checken, maar vaak zorgt dit ervoor dat je brein niet echt tot rust komt en je maar moeilijk in slaap komt. Bouw je schermtijd daarom langzaam af in de avond en kies in plaats daarvan voor een gezellige avond met vrienden of huisgenoten (coronaproof natuurlijk) of een goed boek.

Naast deze drie grote tips zijn er natuurlijk ook andere ‘kleinere’ tips die je productiviteit kunnen verhogen:

  • Studeer samen met je vrienden via Zoom. Zo motiveer je elkaar om door te werken en kun je gezellig samen pauzes nemen.
  • Praat met je vrienden of familie over dingen waar je tegenaan loopt en die je productiviteit beperken. Vaak kunnen zij als ‘outsider’ beter inzien waar je je het beste op kunt focussen, of ze kunnen je een luisterend oor bieden. Een buddy kan hierbij ook helpen: zo hebben de Erasmus School of Law, het MyFuture-team en de studieverenigingen JFR en In Duplo de krachten gebundeld en een buddysysteem ontwikkelt (meer informatie hierover op de site van In Duplo).
  • Luister rustige muziek wanneer je je moet concentreren, zodat je er niet teveel door afgeleid wordt. Een playlist van een leuke film kan bijvoorbeeld helpen, aangezien daar vaak veel instrumentale nummers op staan.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om meer uit je dag te halen en met een tevreden gevoel te gaan slapen. Vergeet daarbij niet dat je jezelf ook niet te veel druk op moet leggen: soms heb je gewoon van die dagen waarop het niet lukt en dat hoort er ook bij. Je hoeft echt niet 24/7 productief te zijn. Daar is je studentenleven veel te kort voor en dat kun je nog altijd doen als je gaat werken…

Sluiten