B3-voorlichting

Vandaag staat er een gastartikel in De Duplomaat, geschreven door de Onderwijscommissie. Zij stellen zich eerst even voor: De Onderwijscommissie, c.q. OC, c.q. de (onder)Wijsco, is een veelzijdige commissie, verantwoordelijk voor het organiseren van trainingen, voorlichtingen, sprekersavonden en rechtbankbezoeken. De commissie bestaat dit jaar uit Govert Bettman, Emilia Polvliet en Seyla Guller. Mocht je ooit nog vragen of ideeën hebben over de onderwijstak van In Duplo, schroom niet te mailen naar onderwijs@induplo.nl. Hopelijk tot snel bij één van onze activiteiten!

6ZT5xFLQHAv3mUAfckclCXqunt3zXmjmXC6Tffhz_GrJrjCl_U45Ei4ow660zviiC5PU94Wv9UA5AYT4hK4Xe-uxqjDmtMVTrpMNrzrnFgJrNI0ShCe4_dHPP7wWUg

Onlangs heeft de B3-voorlichting plaatsgevonden. De avond was gevuld met interessante verhalen, goed-gestelde vragen en een hoop glimlachjes. Wij willen de sprekers dan ook nogmaals bedanken voor hun inzet! Hieronder heeft de onderwijscommissie alle inhoudelijke en praktische informatie nog eens samengevat:

Jaarplanning Economie

In blok 1 en 2 is er een vrije keuzeruimte. Dit betekent dat je voor deze tijd één van de opties, zoals hieronder omschreven, kiest. In blok 3 kies je een ‘major’.  Wel moet gezegd worden dat jij als dubbelstudent ook altijd kan kiezen voor een vrijstelling voor blok 1 tot en met 3. Zie de afbeelding hieronder voor een schematisch overzicht:

Jaarplanning Bedrijfskunde

In blok 9 tot en met 12 heb je de ruimte voor onderstaande opties. Let op: de studielast van deze periode moet gelijk staan aan 30 EC. Wel heeft de dubbelstudent de mogelijkheid om deze periode volledig vrij te stellen. Dit kan je ook terugzien in het schema van de onderstaande afbeelding.  

Jaarplanning Rechten

Tijdens dit jaar zijn er opnieuw 8 blokken, waarvan de eerste twee blokken de vrije keuzeruimte bedragen. Deze vrije keuzeruimte kan je vrijstellen, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een uitwisseling te doen via de ESL in plaats van via de RSM of de ESE. Men kan hiervoor kiezen omdat de inschrijfdatum voor de uitwisseling via de ESL later ligt dan de inschrijfdatum voor de andere faculteiten. Welke datum dat precies is, komt later aan bod in het kopje ‘exchange’. Zie hieronder voor een schematisch overzicht van de jaarplanning Rechtsgeleerdheid:

Jaarplanning Fiscaal Recht

De jaarplanning van Fiscaal Recht lijkt in de basis heel erg op de jaarplanning van Rechtsgeleerdheid, alleen met andere vakken. Let dus ook op dat bij Fiscaal Recht niet het vak Recht en Bedrijf wordt gevolgd, enkel het vak ‘Ondernemingsrecht’ in het tweede jaar. Hieronder een schematisch overzicht van het jaaroverzicht Fiscaal Recht:

Exchange

De uitwisseling is misschien wel de meest gekozen optie onder de dubbelstudenten. Tijdens een exchange word je ondergedompeld in een volledig nieuwe cultuur, leer je nieuwe mensen kennen en ontwikkel jij jezelf. Mocht jij iets meer te weten willen komen over de ervaringen van dubbelstudenten, dan raden wij zeker de rubriek ‘Breaking Borders’ op De Duplomaat aan. In deze rubriek lees jij hoe een week van een uitwisselingsstudent eruitziet.

Overwegingen voor het kiezen van een uitwisselingslocatie zijn bijvoorbeeld het vakkenaanbod, de taal van het onderwijs, de toelatingsvoorwaarden, de cultuur, jouw eigen financiën en de periode van de uitwisseling. 'Zo wordt het onderwijs niet op elke partnerschool in het Engels gegeven, maar soms ook in het Portugees of in het Spaans. Verder zijn sommigen landen veel duurder dan anderen, Australië is bijvoorbeeld veel duurder dan een uitwisseling naar Tsjechië. Let er ook op dat bij sommige partneruniversiteiten de uitwisselingsperiode verschilt, deze kan bijvoorbeeld lopen van januari tot en met april in plaats van september tot en met december.'

De periode van de uitwisseling valt makkelijk te vinden in het overzicht van de partneruniversiteiten, evenals de toelatingsvoorwaarden. Voor de andere overwegingen is het van belang om veel te praten met ouderejaarsstudenten en om ervaringen te lezen van uitwisselingen op bepaalde partneruniversiteiten. Begin hier dan ook tijdig mee.

Exchange ESE

Wanneer?                              Blok 1 en 2
Vereisten?                              Jaar 1 van Economie gehaald
                                               Buiten EU: 7.0 gemiddeld over jaar 1
                                               Eventueel taal benodigdheden
Deadline?                               1 december 2020
Studiepunt?                            16 ects waarvan 8 ects uit economische vakken
Meer informatie          https://www.eur.nl/en/ese/exchange/outgoing-students/your-exchange 

Exchange RSM

Wanneer?                              Blok 9, 10 en 11
Vereisten?                              Jaar 1 gehaald voor 1 november 2020
                                               Begonnen aan jaar 2
                                               Minimaal 6,5 gemiddeld in jaar 1
                                               Motivatie vragenlijst
                                               IELTS of TOEFL voor 26 oktober
Deadline?                               13 november 2020
Studiepunten?                                   Minimaal 20 ects - afhankelijk van gekozen optie

Meer informatie   https://www.rsm.nl/rsm-students-going-abroad/bachelor-exchange/orientation 

Exchange ESL

Wanneer?                              September tot januari of februari tot juni
Vereisten?                              Minimaal 90 ECTS
Deadline?                               1 februari 2021
Studiepunten?                                   Minimaal 15 ects - afhankelijk van gekozen optie
Meer informatie                      https://my.eur.nl/nl/esl/bachelor/exchange/praktische-informatie

Let op: deze periode duurt tot en met de start van het nieuwe jaar. Dit betekent dat je geen blok 3 van Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht kunt volgen indien je op uitwisseling bent.

Stage

Wanneer je even helemaal klaar bent met studeren, en gewoon ervaring op wil doen in de praktijk is een stage misschien wel iets voor jou. Als dubbelstudent heb je twee mogelijkheden: of je zoekt zelf een stage en maakt verder gebruik van de vrijstelling voor jaar 3, of je neemt deel aan de onderzoekstage zoals aangeboden door de faculteit. De enige vereisten voor de laatste optie zijn dat je het eerste jaar van jouw studie hebt gehaald en dat jouw stage afdoende academische inhoud bevat. Dit wordt bepaald door jouw stagesupervisor op de universiteit. Let op: indien je kiest voor de laatste optie, moet je wel nog zelf een stagebedrijf zoeken. De periode om een stage te doen valt vanaf de zomer tot en met het nieuwe jaar.

Minor (en keuzevak)

Een Minor zorgt voor een verbreding of verdieping van je kennis en vindt plaats in de periode september tot en met begin november. Tijdens een minor haal je ongeveer 12 tot 15 studiepunten, welke aangevuld moeten worden met een keuzevak - indien je niet kiest voor de vrijstelling zoals mogelijk voor dubbelstudenten.

Het gehele minoraanbod vind je hier: www.eur.nl/onderwijs/minoren. De inschrijvingen openen in mei 2021. Aanvullende informatie over minoren kan gevonden worden bij de desbetreffende minor - zo zijn er ook minoren die langer duren en meer ECTS omvatten, denk hierbij aan de Educatieve Minor.

Een keuzevak is een vak wat men volgt buiten het eigen curriculum om, zo heeft een econoom bijvoorbeeld de mogelijkheid om het vak Corporate Finance aan de RSM te volgen en een bedrijfskundige de kans om International Economics aan de ESE te volgen. Welke keuzevakken geschikt zijn voor jou, kun je vinden binnen OSIRIS. Aanvullende informatie over een keuzevak, en wanneer jij je hiervoor moet inschrijven wordt gegeven door de universiteit. De inschrijvingen openen ongeveer rond september.

Bestuursjaar

Wellicht wel de mooiste optie van allemaal, maar ook de optie waar wij jou het minst over kunnen vertellen. Uiteraard kunnen wij jou vertellen wat elke functie globaal gezien inhoudt, maar onthoud: elk bestuur is anders en elke bestuurder en zijn specifieke taken daarmee ook. Probeer jezelf niet te veel te vergelijken met huidige of vroegere bestuurders. Onze tip: ga in gesprek met huidige en vroegere bestuurders om te praten over hun ervaringen van hun bestuursjaar en wat zij eruit halen. Kijktip: De Mediacommissie interviewt elk jaar de bestuursleden.

Een bestuursjaar duurt het volledig academische jaar. Het idee van een bestuursjaar - in het kort - is het opdoen van bestuurservaring, het ontwikkelen van jouw soft-skill en hard-skill vaardigheden, het organiseren van leuke en spannende activiteiten en het aangaan van een avontuur met vijf anderen. Indien je kiest voor een bestuursjaar betekent dit niet dat jij geen minor of exchange of stage meer kunt doen, immers kan dit ook altijd nog in je vierde jaar. Of: indien je eerst kiest voor een andere optie, kun jij ook altijd in je vierde of vijfde jaar een bestuursjaar doen.

De sollicitatieperiode begint ongeveer in april en mei. Dit wordt later nog bekend gemaakt. Solliciteren doet men via In Duplo. Alvorens je solliciteert is het van belang dat jij je afvraagt waarom jij een bestuursjaar wil doen. Wat wil je leren? Wat wil je ontdekken? Hoe wil jij jezelf ontwikkelen? Welke functie wil je eigenlijk doen? En waarom? En waarom wil je bij In Duplo een bestuursjaar doen?

Mocht je interesse hebben in een bestuursjaar, schroom dan niet om één van de huidige of vroegere bestuurders een berichtje te sturen. Ze zijn welwillend om je alles te vertellen!

Kortom er is genoeg om te doen in je derde jaar. Wij raden je aan om hier op tijd over na te denken zodat je de invulling kan kiezen die het meest bij jou past. Zorg ook altijd voor een plan B! Mocht je nog vragen hebben over de invulling van je B3, stel ze dan aan ouderejaars. Je kan veel leren van hun ervaringen en zij zijn altijd bereid om je te helpen. Natuurlijk kan je ook de onderwijscommissie een berichtje (onderwijs@induplo.nl) sturen! 

Groeten van de OC en hopelijk tot snel bij een van onze activiteiten!'

Sluiten