Themaweek | De voorlopige resultaten van de verkiezingsnacht

Het is zover; alle stemmen zijn ingediend. Nu is het gespannen afwachten totdat alle stemmen zijn geteld. Van 42 staten is er al een definitief beeld naar wie de kiesmannen toe gaan. Dit betekent dat de meerderheid van de stembiljetten zijn geteld, en er geen kans meer is dat de andere partij kan winnen. Op het moment van schrijven is de stand Biden – Trump als volgt: 227 – 213, volgens de New York Times. Er zijn ook andere getallen te vinden op het moment, omdat elke mediabron een andere veiligheidsmarge aanhoudt.  Dit betekent dat Biden in ieder geval even ver gekomen als Hillary Clinton in 2016, die eindigde op 227 kiesmannen. 

In een aantal swing states zijn de kiesmannen verdeeld. Als eerst werd Ohio bekend gemaakt; deze staat kleurde rood, net als in 2016. Verder heeft Trump een belangrijke swing state binnengehaald: Florida, die goed is voor 29 kiesmannen. Deze staat was erg belangrijk voor Trump, want wanneer hij hier zou verliezen, was de kans erg groot dat hij het Witte Huis zou moeten verlaten. 

Op welke resultaten moeten we nog wachten?

Alaska, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin. 

De drie kiesmannen van Alaska zullen hoogstwaarschijnlijk naar Trump gaan, aangezien deze staat sinds 1964 enkel door  Republikeinen is gewonnen. Verder zal Nevada waarschijnlijk naar Biden gaan, hoewel er maar een klein verschil zit tussen de twee. Hetzelfde geldt voor North Carolina en Georgia, maar dan omgedraaid.

Een grote verrassing vannacht was de staat Arizona; hier staat Biden op het moment voor met 51.8% van de stemmen, met Trump achter zich met 46.8%. Er moet nog wel bijna een vijfde van de stemmen worden geteld, maar de Democraten zijn hoopvol. Het zou namelijk de eerste keer zijn sinds 1996 dat de staat Arizona weer blauw kleurt.

De belangrijkste staten waar de Amerikanen naar aan het kijken zijn, zijn de zogeheten ‘Blue wall states’: Pennsylvania, Wisconsin en Michigan. In de tijd van Obama, hebben alle drie steeds op de Democraten gestemd, enkel in 2016, zijn ze alle drie geswitcht naar de Republikeinse kant. Deze staten zijn ook de reden waarom de uitslag dit jaar later is dan normaal. Op het moment heeft Trump in Pennsylvania een kleine voorsprong en groeit de voorsprong voor Biden in Michigan en Wisconsin langzaam. Echter is nog niets zeker, omdat  er veel stemmen nog moet binnenkomen. Dit komt vooral doordat veel bewoners in deze staten per post hebben gestemd en deze mochten pas later worden geteld. Volgens de exit polls zijn veel van de stemmen die later binnen zullen komen voor Biden, waardoor er nog meer kans is dat hij deze staten binnenhaalt.

Trump is het hier echter niet mee eens; hij heeft in zijn speech de winst al geclaimd. Verder speculeert hij over een verkiezingsfraude in Pennsylvania rondom de ingezonden stemmen, en dreigt hij om naar het Hooggerechtshof te gaan om het tellen van deze stemmen stil te leggen. Het team van Biden had zich hier al op voorbereid en heeft een juridisch team klaar staan wanneer het zover dreigt te komen.

Hoe deze verkiezingen verder gaat aflopen en wanneer de definitieve uitslag komt, is dus nog even afwachten. 72% van de In Duplo leden die de poll op instagram hebben ingevuld verwachten in ieder geval dat Biden gaat winnen, dus wie weet hebben zij wel gelijk. Dit is helaas wel alweer het laatste artikel van deze themaweek. Wij van de mediacommissie willen in ieder geval Patrick en Philip bedanken voor het schrijven van een gastartikel. Verder vonden wij het erg leuk om te doen, en hopen we dat jullie er van wat hebben geleerd! 

 

Bronnen

NOS. (2020). Liveblog Verkiezingen VS. Geraadpleegd via:

https://nos.nl/collectie/13849/liveblog/2355182-biden-wint-ook-terrein-in-michigan-meer-stemmen-voor-trump-dan-in-2016 

The New York Times. (2020). 2020 Election Results. Geraadpleegd via:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/11/03/us/elections/results-president.html?action=click&pgtype=Article&state=default&module=styln-elections-2020®ion=TOP_BANNER&context=election_recirc

Sluiten