Themaweek | De politiek rondom de running mates

Voor velen was het meest ‘normale’ debat van deze presidentsverkiezingen het debat tussen de vicepresidentskandidaten, omdat er hier wel naar elkaar werd geluisterd. Want naast het kiezen van een president aankomende week, wordt er ook een nieuwe vicepresident gekozen. In een eerder artikel deze week werd al gezegd dat er meerdere vicepresidenten zijn geweest die uiteindelijk toch de taak van de president moesten overnemen. Daarom is het kiezen van de juiste running mate erg belangrijk. Maar hoe wordt die eigenlijk gekozen? En is de enige taak van de vicepresident in een hoekje zitten, wachtend tot er iets fout gaat met de president, zodat hij of zij het stokje kan overnemen? En wie zijn de huidige vicepresidentskandidaten?

De belangrijkste taak van een vicepresident is het invallen voor de president wanneer deze niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren. Dit kan gebeuren wanneer er sprake is van ziekte, ontslag of overlijden. Daarnaast heeft de vicepresident de beslissende stem in de Senaat wanneer er sprake is van een gelijkspel qua stemmen voor een wet. Dit gebeurt echter bijna nooit. Verder hangt het heel erg af van de zittende president wat behoort tot het takenpakket van de vicepresident.

In principe kiest de presidentskandidaat zijn of haar running mate in de loop van de eerste nationale conventie van de partij, dus rond augustus. De keuze voor een vicepresident is vaak een strategische politieke zet. Zo werd Joe Biden in de race van Barack Obama gekozen als vicepresident, omdat sommige Democraten v Obama te radicaal vonden en Biden bekend stond als een conservatief persoon. Daarnaast had hij ook jarenlange ervaring als wettenmaker, terwijl Obama dat niet had. Datzelfde jaar werd ook een van de meest bekende of misschien wel beruchte running mates gekozen: Sarah Palin, die bij de verkiezingen in 2008 running mate was van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Toen McCain een vicepresidentskandidaat moest aanwijzen, heeft hij niet de voordehandliggende keuze gemaakt omdat hij iets verrassends wilde doen. Daarom had hij uiteindelijk gekozen voor een vrouwelijke vicepresidentskandidaat: de toenmalige gouverneur van Alaska, Sarah Palin. Palin werd in het begin erg goed ontvangen door de Republikeinen; ze was jong, nieuw, enthousiast en sociaal conservatief. Achteraf bleek echter dat zij niet ervaren was met wereldpolitiek, of politiek buiten Alaska om, waardoor ze door de media vaak belachelijk werd gemaakt.

Zo blijkt dat een running mate vaak juist zo wordt gekozen, dat stemmers van de partij die nog niet helemaal overtuigd waren, toch over de streep worden getrokken. Dit jaar is dat niet anders.

Mike Pence

De huidige vicepresident, Mike Pence, is hoogstwaarschijnlijk gekozen omdat hij een uitgesproken conservatieve christen is die erg gerespecteerd wordt binnen de Republikeinse partij. Deze eigenschappen kon Trump wel gebruiken in zijn campagne. Het is bekend dat Trump erg populair is bij de populistische Republikeinen, maar met Pence als ervaren politicus aan zijn zijde is de kans op het verkrijgen van de meerderheid van stemmen vergroot. 

Pence was gouverneur van Indiana, voordat hij in 2017 vicepresident werd. Hij heeft in zijn jaren als gouverneur van Indiana ervoor gezorgd dat abortus illegaal werd en ook heeft hij meerdere malen geprobeerd om de financiering van planned parenthood in te trekken. In de afgelopen jaren als vicepresident is hij de eerste periode vooral bezig geweest met het verdedigen van Trumps acties. De afgelopen maanden is hij van cruciaal belang geweest in het bestrijden van het coronavirus. Veel Amerikanen hebben kritiek op de manier waarop Pence het virus heeft aangepakt, omdat er volgens hen te laat werd ingegrepen. 

Kamala Harris 

De running mate van Biden is de derde vrouwelijke vicepresidentskandidaat ooit. Biden had beloofd om een vrouwelijke kandidaat te kiezen en in augustus heeft hij bekendgemaakt dat Kamala Harris degene was. Dit werd in de Democratische partij erg positief ontvangen, aangezien ze een Indiase moeder en een Afro-Amerikaanse vader heeft, waardoor ze de eerste ‘zwarte’ vrouwelijke vicepresidentskandidaat ooit is. Dit is uiteraard een buitengewoon belangrijk aspect gezien de actualiteiten rondom de Black Lives Matter beweging. Naast haar etniciteit heeft ze zich in het werkleven hard gemaakt voor de rechten van de niet-blanke bevolking. Verder is ze nationaal bekend door het kritisch ondervragen van Republikeinen in de Senaat. Daarnaast is ze ook erg populair bij de sponsoren van de Democratische partij. Verder is ze relatief jong, 56 jaar, en heeft ze al een lange juridische carrière achter zich.

Zo was Harris de eerste vrouwelijke openbare aanklager van San Francisco en ook de eerste vrouwelijke procureur-generaal van Amerika. In die tijd heeft ze veel kritiek gekregen, omdat ze fel tegen de doodstraf is. Deze kritiek was vooral sterk toen in 2004 er een man, die een hele familie had uitgemoord, door haar niet de doodstraf had gekregen. In 2017 werd Harris vervolgens senator namens de staat California. In 2019 heeft ze een poging gedaan om mee te doen aan de Democratische kandidaat verkiezingen. In een van die debatten heeft ze fel gedebatteerd met Joe Biden over segregatie. Ze viel na de tweede ronde debatteren af, omdat ze te weinig concrete financiële plannen had. Op het moment is ze niet erg populair bij de linkse Democraten, omdat ze vaak is geswitcht van linksere ideeën naar ideeën die meer in het midden liggen. Zo was Harris een van de eerste senatoren die instemde met Bernie Sanders’ Medicare for All Act, maar nu ze zij aan zij staat met Biden is ze overgesprongen naar Obama’s Affordable Care Act.  

Kortom, de twee vicepresidentskandidaten verschillen erg qua politieke uitgangspunten, maar ze complementeren allebei hun presidentskandidaat. Of de presidentskandidaten de juiste keuze hebben gemaakt met hun running mate zullen we snel genoeg weten!

 

Bronnen

BBC. (2020). Kamala Harris: Who is Biden's running mate in 2020 US election? Geraadpleegd via https://www.bbc.com/news/election-us-2020-53728050

Britannica. (2020). Mike Pence | vice president of the United States. Geraadpleegd via https://www.britannica.com/biography/Mike-Pence

Independent. (2020). 2020 election explained: How and when is the VP chosen? Geraadpleegd via https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election/when-is-vp-chosen-2020-election-explained-how-vote-biden-a9524876.html

The Atlantic. (2020). Why Joe Biden Picked Kamala Harris. Geraadpleegd via https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/08/why-biden-picked-harris/615100/ 

The White House. (2020). The Executive Branch. Geraadpleegd via https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/the-executive-branch/#:~:text=Before%20the%20ratification%20of%20the,the%20case%20of%20a%20tie  

Washington Post. (2016). 5 Reasons Why Mike Pence Makes A Lot Of Sense As Donald Trump's Vice President. Geraadpleegd via https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/07/14/5-reasons-why-mike-pence-makes-a-lot-of-sense-as-donald-trumps-vice-president/

Sluiten