Themaweek | Van presidentskandidaat tot bewoner van het Witte Huis

De laatste week voor de presidentsverkiezingen van 2020 is in volle gang in de Verenigde Staten. Deze week is de climax van een erg lange strijd om het Witte Huis. De Amerikaanse verkiezingscampagnes starten niet zoals in Nederland enkele maanden voor de uiteindelijke verkiezingen. Er vinden meer dan een jaar van tevoren al vele campagnebijeenkomsten en confrontaties plaats in de voorverkiezingen. Inmiddels lijken die voorverkiezingen alweer lang geleden en is de strijd tussen de uiteindelijke kandidaten volledig losgebarsten. In de landelijke peilingen staat Joe Biden voorlopig voor op zittend president Trump, maar het zal tot het laatste moment spannend blijven wie er met de winst vandoor gaat. In dit artikel lees je hoe de verkiezingen in Amerika in elkaar zitten: voorverkiezingen, swing states en nog veel meer.

Voorverkiezingen

De Amerikaanse verkiezingsstrijd begint als de Republikeinen en de Democraten op zoek gaan naar hun presidentskandidaat. In het kamp van de Republikeinen was dit relatief gemakkelijk, gezien het gebruik dat een zittend president meestal voor een tweede termijn gaat. De Republikeinse kandidaat werd dus voor de tweede keer op rij Donald Trump. In het Democratische kamp was het aanwijzen van de presidentskandidaat minder gemakkelijk. Veel kandidaten wilden de nominatie tot Democratische kandidaat binnenslepen, zoals Kamala Harris, Joe Biden en Pete Buttigieg, die verrassend als winnaar uit de bus kwam in Iowa, de eerste staat waar deze voorverkiezingen gehouden werden. Na enkele staten werd echter duidelijk dat de uiteindelijke strijd om de nominatie tussen Bernie Sanders en Joe Biden gevoerd zou worden. Joe Biden ging er ten slotte met de nominatie vandoor. 

De Senaat

Nadat de kandidaten bekend waren, kwamen ook de uiteindelijke presidentsverkiezingen dichterbij. Belangrijk om te weten is dat de Amerikanen niet alleen verkiezingen houden om te bepalen wie de komende vier jaar president is, maar ook kiezen welke partij de komende jaren de meerderheid heeft in de Senaat. De Senaat heeft in de Verenigde Staten, samen met het Huis van Afgevaardigden, veel wetgevende macht. Ook speelt de Senaat een belangrijke rol bij bepaalde beslissingen, meest recentelijk nog de benoeming van de nieuwe rechter in het Hooggerechtshof, Amy Coney Barrett. In tegenstelling tot Nederland worden deze opperrechters in Amerika benoemd door de politiek. Ook is het voor een president gemakkelijker om zijn beleid gedurende zijn termijn door te voeren als zijn partij meer dan de helft van de honderd senaatszetels heeft.

De invloed van Covid-19

De presidentsverkiezingen verlopen dit jaar anders dan voorgaande edities door het coronavirus, dat ook in Amerika hard toeslaat. Hierdoor zijn er meer mensen dan ooit die niet op de verkiezingsdag zelf (3 november) hun stem uitbrengen, maar in de weken voorafgaand hieraan. Dit gebeurt in grote getalen, zowel fysiek bij een stembus als via de post. Dit laatste heeft de afgelopen tijd veel kritiek te verduren gehad, niet in de laatste plaats afkomstig van zittend president Donald Trump. Volgens hem zal er massaal gefraudeerd kunnen worden met stembiljetten die via de post worden verstuurd. Hiervoor lijkt op voorhand echter geen hard bewijs te zijn en ook de directeur van de FBI lijkt het hier niet met Trump eens te zijn. Bij het fysiek stemmen in een stembureau is er dit jaar ook een grotere rol weggelegd voor studenten en jongeren. In verband met het coronavirus zijn er minder senioren beschikbaar als vrijwilliger om de stembureaus draaiend te houden. Normaal gesproken zijn senioren juist de grootste groep vrijwilligers bij de verkiezingen. Het gat wat hierdoor is ontstaan zal dus moeten worden opgevuld, waarbij studenten een groot deel uitmaken van de oplossing.

Kiesmannen, swing states en de popular vote.

Wanneer alle stemmen zijn uitgebracht, begint het wachten op de uitslag. In Amerika gaat dit net even anders dan in Nederland, waarbij er een sleutelrol is weggelegd voor de 538 kiesmannen. Iedere staat die door een kandidaat gewonnen wordt levert een aantal kiesmannen op, waarbij dit aantal gebaseerd is op onder ander het inwoneraantal in de staat. Zo is winst in de dichtbevolkte staat Californië maar liefst 55 kiesmannen waard, terwijl een dunbevolkte staat slechts drie of vier kiesmannen waard kan zijn. Het winner-takes-all principe waarbij alle kiesmannen van één staat naar dezelfde kandidaat gaan is overigens niet in alle staten van toepassing. De staten Maine en Nebraska hanteren dit systeem niet. Vanwege dit systeem is dus ook niet zeker dat de kandidaat met de meeste stemmen, de zogeheten popular vote, ook daadwerkelijk zal winnen. Zo won Donald Trump in 2016, niet voor het eerst in de geschiedenis, zonder de meerderheid van de stemmen. Landelijke peilingen die geen rekening houden met het winner-takes-all systeem zijn dus niet altijd een goede afspiegeling van het uiteindelijke resultaat.

In veel staten staat al vast welke kandidaat daar de meerderheid zal behalen. Zo is het erg waarschijnlijk dat Californië gewonnen zal worden door Biden en dat Trump een meerderheid van de stemmen zal behalen in Alabama.  Deze staten zijn dus minder interessant om te volgen, aangezien het onwaarschijnlijk is dat deze staten gaan bepalen welke kandidaat het Witte Huis de komende jaren mag gaan bewonen. Interessanter is het om te kijken naar de zogeheten swing states. Hier staat vooraf niet vast welke kandidaat er een meerderheid zal behalen. Belangrijke swing states zijn onder andere Florida, Pennsylvania en Ohio. In een groot deel van de swing states staat Biden weliswaar iets voor in de peilingen, maar de verschillen zijn erg minimaal.

Dit stelsel waarbij de winnaar in een staat meteen alle kiesmannen van die staat voor zich wint zorgt er ook voor dat kandidaten van andere partijen dan de Republikeinen en de Democraten eigenlijk geen kans hebben. Zo doen ook kandidaten van de Libertarische Partij en de Groene Partij mee aan de verkiezingen. Zelfs Kanye West doet een poging om president van de Verenigde Staten te worden. De kans dat één van deze kandidaten een meerderheid behaalt in een staat is echter nihil. Wel zou het kunnen dat een dergelijke kandidaat stemmen wegneemt bij de Republikeinen of de Democraten, waardoor uiteindelijk een andere kandidaat de meeste stemmen krijgt binnen die staat. Waarschijnlijk zal een kandidaat van de overige partijen vooral stemmen wegnemen van de partij die het dichts bij hen staat. Hierdoor is het mogelijk dat juist de kandidaat wint die het verst van deze extra kandidaat afstaat.

Een vooruitblik

Al met al is er dus meer dan genoeg om in de gaten te houden de komende week. Welke kandidaat kan uiteindelijk de swing states voor zich winnen? En zal de winnaar dit keer ook echt de kandidaat zijn met de meeste stemmen? En natuurlijk is er nog de vraag wie er op 20 januari 2021 zal worden beëdigd als president voor de volgende vier jaar. De komende week zal De Duplomaat nog veel meer artikelen publiceren over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Houd De Duplomaat dus goed in de gaten de komende dagen voor nog veel meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 

Bronnen

AD. (2020). Buttigieg wint voorverkiezingen Iowa nipt van Sanders. Geraadpleegd via https://www.ad.nl/buitenland/buttigieg-wint-voorverkiezingen-iowa-nipt-van-sanders~a34ed2a3/ 

Barthel, M & Stocking, G. (2020). Older people account for large shares of poll workers and voters in U.S. general elections. Geraadpleegd via https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/04/06/older-people-account-for-large-shares-of-poll-workers-and-voters-in-u-s-general-elections/ 

Hawkins, B. (2020). Too Young to Vote, Eager to Make Sure You Can: Meet the High School Students Keeping America’s Polls Open. Geraadpleegd via https://www.the74million.org/article/too-young-to-vote-eager-to-make-sure-you-can-meet-the-high-school-students-keeping-americas-polls-open/ 

Het Parool. (2020). Stemmen per post: is dat een goed idee?. Geraadpleegd via  https://www.parool.nl/wereld/stemmen-per-post-is-dat-een-goed-idee~b0e73d2d/ 

Nos. (2020). Nog een week tot de Amerikaanse verkiezingen: hoe staan Trump en Biden ervoor?. Geraadpleegd via https://nos.nl/collectie/13849/artikel/2354049-nog-een-week-tot-de-amerikaanse-verkiezingen-hoe-staan-trump-en-biden-ervoor 

Nos. (2020). Waarom Trump en Biden sommige staten belangrijker vinden dan andere. Geraadpleegd via https://nos.nl/collectie/13849/artikel/2352639-waarom-trump-en-biden-sommige-staten-belangrijker-vinden-dan-andere

NRC. (2020). Hoe beïnvloedt corona de verkiezingen en 20 andere vragen over de race naar het Witte Huis. Geraadpleegd via https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/03/hoe-beinvloedt-corona-de-verkiezingen-en-22-andere-vragen-over-de-race-naar-het-witte-huis-a4014425 

Reformatorisch Dagblad. (2020). Republikeinse meerderheid in Senaat onder druk. Geraadpleegd via https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/republikeinse-meerderheid-in-senaat-onder-druk-1.1670183 

RTL. (2020). Voorverkiezingen VS: Biden vergroot voorsprong op Sanders. Geraadpleegd via https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5051771/biden-sanders-voorverkiezingen-verenigde-staten 

The Guardian. (2020). Electoral college: how Trump could lose the popular vote and win again. Geraadpleegd via https://www.theguardian.com/us-news/2020/jan/12/trump-electoral-college-2020-election-popular-vote

Sluiten