Schoonmaken: hoe doe je dat eigenlijk? 7 Tips voor een schone kamer!

De eerste tentamens zijn net voorbij: na een week als een zombie geleefd te hebben op afhaaleten en koffie is het tijd om de schade op te nemen. Waarschijnlijk is je kamer niet meer zo schoon als ervoor, terwijl hygiëne in deze coronatijd belangrijker dan ooit is. Hoe maak je je kamer - of voor de enthousiasteling je hele studentenhuis - schoon en zorg je ervoor dat alles daarna ook schoon blijft? 

Het beste is om te beginnen met vlekken en andere viezigheden en deze meteen schoon te maken wanneer ze ontstaan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om deze weg te halen. Om alles echt goed schoon te houden, ontkom je er niet aan om regelmatig (minstens één keer per week) een schoonmaakbeurt te houden, hoewel het als student erg moeilijk is om je aan deze regel te houden. 

Na een avondje uitgaan was het soms onvermijdelijk om de kots van je wc-bril af te poetsen, maar in zo’n situatie is het advies om vooral niet te vergeten om juist ook de spoelknop, de kraan, de deurkruk, en het lichtknopje goed schoon te maken. Deze zijn juist het viest. Hieronder vind je nog enkele andere tips voor jou en je huisgenoten!

  1. Verschoon je beddengoed elke week of twee weken.

Was deze niet zoals velen doen op 30 graden, want de meeste bacteriën overleven dit! Was al je beddengoed, handdoeken, theedoeken en vaatdoeken op zestig graden. Beter nog: neem je beddengoed in het weekend mee naar huis en laat het daar doen!

  1. Ventileer je kamer.

Zorg dat er altijd lucht naar binnen kan. Of dit nu een ventilatierooster of een bovenraam naar binnen komt, maakt niet uit. Verder is het als je kookt of doucht handig om een extra raam of deur open te zetten.

  1. Let goed op je koelkast.

Gooi een keer per week al het eten dat over de datum is (uit je koelkast) weg en zet daarnaast de thermostaat van je koelkast op 3 tot 4 graden. Als je de koelkast hebt schoongemaakt, maar deze nog steeds vies ruikt, kan je er een bakje azijn inzetten. Hierdoor trekt de geur weg. Dit werkt ook tegen etensgeuren in huis.

  1. Laat de vuile vaat niet staan.

Vuile vaat kan niet alleen leiden tot nare geurtjes in huis, maar ook tot irritaties van huisgenoten. Zorg er dus voor dat je na het koken of afwassen het keukenblad en de gootsteen schoon achter laat. Als je last hebt van een verstopte afvoer kan je s’ avonds een schep soda op de afvoer gooien en hier een ketel met kokend water door laten gaan. Dit zorgt ervoor dat het vet oplost, waardoor je leidingen niet dichtslibben. 

  1. Maak aangekoekte pannen zo snel mogelijk schoon.

Er zijn twee manieren om een pan snel en goed schoon te maken.

Manier 1: Vul een pan met water en soda en laat dit even koken. Laat dit daarna nog even op laag vuur weken. Let op: gebruik geen soda bij aluminium pannen. 

Manier 2: Vul een pan met een laagje azijn en laat dit even intrekken. Het vuil weekt na enkele minuten los en is dan makkelijk uit de pan te halen.

  1. Leeg elke week de vuilnisbak en ruim etensresten op. 

Dit zorgt er ook voor dat je huis een stuk minder aantrekkelijk wordt voor muizen en ratten. Laat deze maar lekker feestvieren bij de buren!

  1. Gebruik geen dure agressieve schoonmaakmiddelen. 

Gebruik in plaats hiervan producten zoals schoonmaakazijn, groene zeep en soda. Dat is goedkoper en veel beter voor het milieu.

Naast deze 7 tips kan het helpen om samen met je huisgenoten een schoonmaakrooster te maken. Zorg ervoor dat iedereen weet wat diegene moet doen en wees hierbij specifiek. Je kan ook een gezamenlijk moment in de week afspreken om samen het huis schoon te maken. Dé beste reden om je huis te poetsen? Met een schoon huis studeer je niet alleen beter, je bent er daarna ook klaar voor om met een gerust hart gasten te ontvangen! De kans is alleen groot dat je de volgende dag dan weer van voor af aan kan beginnen met de schoonmaak…. 

Bronnen

Sluiten