De politieke dans rondom TikTok

In een overvolle club is het voorlopig niet meer mogelijk, maar op het internet kan het nog wel: de nieuwste danspasjes showen. Bij het afspelen van het nummer Renegade doet de Chinese app TikTok hoogstwaarschijnlijk een belletje rinkelen (of een arm bewegen). Deze razend populaire app waarin video’s van 15 seconden de wereld in worden gebracht, wordt dagelijks gebruikt door bijna 500 miljoen gebruikers, verspreid over meer dan 150 landen. Ook de Verenigde Staten is tot op heden één van die landen, maar daar kan verandering in gaan komen. 

Trump heeft namelijk zijn bedenkingen over ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. Hij is bang dat ByteDance nauwe verbanden heeft met de Chinese overheid. Er zijn namelijk verdenkingen dat gebruikersgegevens doorgespeeld worden naar de Chinese Intelligence Agency. Uiteraard ontkende het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken deze aantijging, en beweerde dat er enkel sprake was van een politiek gemotiveerde beschuldiging. Deze bewering zou niet onaannemelijk zijn, gezien de handelsoorlog die al een paar jaar tussen de VS en China gaande is. 

In augustus heeft Trump beroep gedaan op de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) tegen de app TikTok. Dit is een federale wet die de president de macht geeft om de handel te regelen wanneer er sprake is van een buitengewone buitenlandse bedreiging. Het is niet de eerste keer dat Washington deze wet gebruikt tegen een Chinees bedrijf. Het werd in 2019 gebruikt tegen het telecommunicatiebedrijf Huawei wanneer bekend werd dat deze informatie doorverkocht aan Chinese autoriteiten. De IEEPA zou ervoor zorgen dat TikTok op een zogenaamde entity list komt. Wanneer een bedrijf op deze lijst staat, zullen de commerciële verbanden tussen het bedrijf en Amerikaanse bedrijven gelimiteerd worden. Op deze manier zou de Amerikaanse overheid de iOS Apple Store en de Google Play Store kunnen verbieden om TikTok aan te bieden om te downloaden.

De IEEPA kan vanzelfsprekend enkel worden ingezet wanneer er sprake is van een ernstige dreiging van de nationale privacy en veiligheid. De Amerikaanse federale rechter heeft zondag 27 september geconcludeerd dat hiervan nog geen sprake is en heeft ervoor gezorgd dat de app voorlopig beschikbaar blijft in de App stores. Een andere factor die waarschijnlijk mee heeft gespeeld in zijn beslissing zijn de onderhandelingen die op dit moment tussen ByteDance, het Amerikaanse techbedrijf Oracle en de winkelketen Walmart plaatsvinden. Door het overnemen van de Amerikaanse tak van TikTok door deze Amerikaanse bedrijven zouden de privacygegevens van TikTok gebruikers uit handen van ByteDance gehouden kunnen worden. De laatste ontwikkeling is echter dat de Chinese overheid nieuwe regels heeft opgesteld waardoor de verkoop van TikTok enkel gecompliceerder wordt. De politieke dans rondom TikTok is dus verre van over.

Bronnen

Sluiten