Kruidvat: testament in de aanbieding?!

Kruidvat staat bekend om de typische drogisterijproducten en de bakken vol schepsnoep die ze verkopen, maar sinds kort hebben ze er een nieuw product bij: het Kruidvat-testament. Professor Nuytinck, bekend van het eerstejaarvak privaatrecht, gaat in ieder geval snel naar de Kruidvat. Echter niet voor het testament, zo zegt hij op LinkedIn, maar voor paracetamol door de ‘flinke hoofdpijn’ die hij van dit testament krijgt. Hij roept notarissen op om niet mee te werken aan dit testament, omdat notarissen ‘geen standaard documenten moeten ondertekenen’. Is zijn kritiek terecht? Of biedt dit de mogelijkheid voor mensen om voordelig hun testament op te stellen?

Vrije tarieven
Laten we eerst een stap terug in de tijd zetten, om precies te zijn naar 1999. In dat jaar werd de Wet op het notarisambt namelijk ingevoerd, ter vervanging van de Notariswet. De belangrijkste wijziging als gevolg van de nieuwe wet was dat de vaststaande tarieven voor verschillende notariële akten verdwenen en notarissen zelf hun tarieven mochten bepalen. Zo werd de markt van de notarissen dus vrijgegeven, met als doel de tarieven te laten zakken. Dit heeft grotendeels gewerkt, want de meeste tarieven voor notariële akten zijn gedaald. Het opstellen van een testament werd tussen 2000 en 2014 echter wel duurder, en tegenwoordig varieert het tarief tussen de 200 en 750 euro, afhankelijk van de notaris. Deze prijs kan een drempel zijn voor mensen om hun testament op te stellen. Daarom heeft Kruidvat besloten een testament aan te bieden met een vaste prijs van 199 euro om het maken van een testament voor meer mensen betaalbaar te maken.

Kruidvat-testament
En wat krijg je dan voor de 199 euro? Kruidvat biedt in samenwerking met het online juridische platform Ligo een testament aan dat je online zelf kan invullen. Het testament is alleen geschikt voor standaardsituaties, zoals het benoemen van je partner of kind als erfgenaam. Wat je niet kunt doen, zijn meer specifieke zaken, zoals wanneer je een erfgenaam wil kiezen die niet je partner of kind is. Wanneer je online de benodigde zaken hebt ingevuld, kun je één van de twaalf advocatenkantoren verspreid over Nederland uitkiezen om de akte te laten passeren.

Tuchtrechter
Kruidvat is echter niet de eerste die met een gestandaardiseerd testament op de markt kwam: Hema deed dit al in 2013. Dit bracht een schokgolf teweeg in notarisland en leidde zelfs tot een tuchtrechtprocedure, aangespannen door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De KNB vond dat een notaris die meewerkte aan het Hema-testament niet voldoende regie, toezicht en zeggenschap had en stelde vragen bij de rechtsgeldigheid van de akte. Het hof Amsterdam oordeelde echter dat Hema dit testament gewoon mocht aanbieden en dat het ‘technisch, juridisch en inhoudelijk niet in strijd met de voor deelnemende notarissen geldende wet- en regelgeving’. Dit zal Kruidvat ongetwijfeld aangemoedigd hebben om eenzelfde product op de markt te brengen.

Goedkoop is duurkoop?
Of het Kruidvat-testament een succes zal worden, moet nog blijken. Hema biedt de notarisservice in ieder geval nog altijd aan. Voor een grote groep mensen kan het standaard testament zeker een voordelig manier zijn om de nalatenschap te regelen. Daarbij moet echter niet vergeten worden dat een testament opstellen een ingewikkelde zaak kan zijn die afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden, zoals familiebanden. Het Kruidvat-testament lijkt nu misschien een voordelig koopje, maar of alles in het testament ook goed geregeld is, zal vaak pas blijken wanneer het testament wordt voorgelezen na de dood van een dierbare. 


 

Bronnen

Sluiten