Greta, Steve Mnuchin & het matje van moeder de vrouw

21 tot 24 januari was het World Economic Forum in het Zwitserse Davos - of ‘Davos’ voor ingewijden, als in ‘hey, waar is Robert?’ ‘Oh, hij moet spreken op Davos’ – met als thema ‘Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World’.

Een van de hoofdsprekers op het event was Greta Thunberg. De Zweedse klimaatactiviste kreeg een vooraanstaand podium om de beleidsmakers op het hart te drukken zo snel mogelijk werk te maken van de klimaatcrisis en dat concrete en zware maatregelen het enige is waarmee we onze huidige manier van leven kunnen behouden. RTL Nieuws meldde dat de paneldiscussie met Greta (sta mij toe haar in het rijtje te plaatsen met andere een-namige grootheden zoals Beatrix, Harambe en, pak hem beet, Jezus) zoveel bekijks trok dat bestuurders uit het bedrijfsleven genoegen moesten nemen met een staplek. 

Voor een plek waar stakeholder capitalism in de spotlights staat, waren er veel mensen een beetje zuur door Greta’s vertegenwoordiging van jongere generaties. Het meest iconische citaat kwam mijns inziens van Steve Mnuchin, de Amerikaanse minister van de Financiën. Nadat de jonge Zweedse wederom private en publieke partijen had aangespoord hun investeringen in fossiele brandstoffen te lozen, sprak de minister annex filmproducent de volgende woorden:

 

After she goes and studies economics in college she can come back and explain that to us.”  

 

De Amerikaan, zelf in het bezit van een bachelorgraad in de economie behaald aan de Yale universiteit, zei na de opmerking dat deze grappend moest worden opgevat. Misschien een gebrek aan humor van mijn kant, maar vaak zit er een gemeende kern in een dergelijk venijnig grapje.

Ik twijfel welke afslag ik moet nemen bij deze gebeurtenis. Moet dit artikel worden aangewend als een aanklacht tegen paternalisme waarbij een politicus de andere partij in een debat de mond wil snoeren met een simpele ‘je snapt er geen kloot van’, of valt het breder te trekken naar een Amerikaanse neiging (of wie weet een politieke neiging) debatten zelden op inhoud te voeren. Ik weet het niet. Daarvan heb ik eigenlijk ook te weinig verstand. Misschien toch maar inschrijven voor Politicologie aan Leiden.

Waar ik wel een beetje inzicht in heb, is de inhoud van de bachelor Economie. Welke van de vakken studenten voorbereidt op stakeholder capitalism  is mij nog niet helemaal duidelijk. Voor die kennis is de major Financial Accounting misschien ook niet helemaal de goede keuze geweest. Mnuchin lijkt te beweren dat een economische studie je kennis biedt om de juiste afwegingen te maken in de beleidsarena. Volgens mij zijn dat gewoon politieke afwegingen en schermt Mnuchin hier met een economische ratio die niet zo klip-en-klaar is als hij het doet lijken.

Grappig genoeg rapporteerde het onderzoeksinstituut voor klimaatimpact in Potsdam (PIK) enkele dagen later dat klimaatverandering beperken tot een maximale temperatuurstijging van twee graden Celsius de goedkoopste keuze is, immateriële verliezen amper meegenomen. Ik ben benieuwd wat de gemiddelde economiestudent volgens Mnuchin met dit onderzoek zou doen. Louise Linton, voormalig actrice en momenteel getrouwd met Steve Mnuchin, had haar antwoord klaar: zij plaatste op Instagram een foto van haar echtgenoot en Greta Thunberg met de volgende caption: 

“I stand with Greta on this issue. (I don’t have a degree in economics either.) We need to drastically reduce our use of fossil fuels. Keep up the fight @gretathunberg”  (afkomstig van salon.com)

Even later was de post alweer verwijderd.

Sluiten