Gaat het geld ook in vlammen op?

Branden in Australië. Iedereen heeft er wel over gehoord, gelezen of zelfs gedoneerd. In dit artikel zal worden gekeken naar wat de kosten zijn die gepaard gaan met deze grote bosbranden in Australië. Wat zijn, naast het verlies van veel wilde dieren en mooie natuur, de indirecte en directe economische gevolgen van de brand? Het vuur slaat verder om zich heen dan waar het brandt.

Te beginnen met de problemen op het platteland van Australië. Niet alleen de wilde dieren komen om door de branden, maar ook veel vee van lokale boeren wordt erdoor geraakt. Zo verhongeren er bijvoorbeeld paarden die niet meer van het gras kunnen eten, omdat dat is verbrand. Deze boeren komen in de financiële problemen door het tekort aan vee. Niet alleen deze boeren worden geraakt door de bosbranden, ook de wijnboeren maken zich zorgen, de branden zijn namelijk erg schadelijk voor hun oogst. 

Daarnaast kosten de blusvliegtuigen en de benodigde mankracht om het vuur te doven de overheid veel geld. De vrijwillige brandweermannen krijgen sinds december een vergoeding van de overheid van maximaal 3750 euro per maand. 

Voor de verzekeringsmaatschappijen betekenen deze branden een piek in het uitkeren en een dal in de liquiditeit. Denk bijvoorbeeld aan zorgverzekeringen, opstalverzekeringen en verzekeringen voor het vee etc.

Niet alleen de brand zelf zorgt voor problemen, maar ook de rook zorgt voor benauwing onder de mensen. De rook is vooral aanwezig in grote steden, zoals Melbourne en Sydney. Als gevolg van de rook gaat de productiviteit in de steden omlaag. Mensen melden zich ziek voor werk, door brandmelders die afgaan ligt de werkplek soms tijdelijk stil en het transport kan stil komen te liggen. Dit kost een stad, zoals Sydney, tussen de 7,5 en 31 miljoen euro per dag.

Vooral in de gebieden New South Wales, Victoria en Canberra zijn de effecten van de bosbranden te voelen. In deze gebieden is al langer tijd sprake van een recessie en de branden zullen dat versterken. Zo neemt ook het toerisme af in deze gebieden. Op de site van de Rijksoverheid wordt men aangeraden om alleen naar deze gebieden te gaan als het noodzakelijk is. Sydney valt hier net buiten, maar er staat wel dat men moet opletten voor veiligheidsrisico’s. Nederland zal niet het enige land zijn met dit advies. Het toerisme in Australië is door de branden dus ook flink afgenomen. Op dit moment is de schatting ongeveer 620 miljoen euro schade door het afnemen van het toerisme. Zelfs in de gebieden waar geen branden woeden, worden boekingen geannuleerd. 

Australië wordt nu al enige tijd geteisterd door de bosbranden. Gelukkig wordt er voor de komende tijd regen voorspelt, met in maart waarschijnlijk genoeg regen om de branden te beëindigen. Helaas worden de gevolgen van de bosbranden minder snel geblust, deze zullen wel langer aanhouden in het hele land. 
 

Sluiten