Kiezen in je derde jaar: de Minor

Vorige week konden de jongere generaties In Duplo'ers naar de informatieavond over wat je als dubbelstudent allemaal wel niet kan doen in je derde jaar op het Erasmus. Een van de mogelijkheden is het doen van een minor, maar wat houden die minoren eigenlijk in? Zes derdejaars over hun ervaring met de minor

 

Fabian

De educatieve minor bestaat voornamelijk uit een stage. 2 tot 3 dagen per week loop je mee
met een vakdocent economie op een middelbare school en mag je in overleg een aantal
taken overnemen, in principe voornamelijk onderbouwtaken aangezien de bevoegdheid die
je haalt voor de onderbouw geldt. 1 dag in de week geniet je zelf onderwijs (pedagogiek,
supervisie, vakdidactiek en leren & instructie). Ik vind zelf de praktijkstage erg leuk, je moet
het natuurlijk treffen met de school en de begeleider die je toegewezen krijgt, zelf kiezen
mag in beginsel niet. Als je onderwijsambities hebt is dit ook de uitgelezen kans om te
onderzoeken of het onderwijs iets voor jou is. Omdat je als mr.drs.-student geen minor hoeft
te kiezen wilde ik graag iets doen wat ik echt leuk vind, vanwege mijn onderwijservaring leek
dit mij heel erg leuk om te doen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat het wat bijdraagt
aan mijn studie. Je doet veel ervaringen op, van spreken in het openbaar tot verschillende
pedagogische vaardigheden. En bovenal levert het natuurlijk, als een van de weinige minors,
een erkend diploma op. Het hangt ervan af hoeveel tijd je er zelf in steekt, hoe druk het
wordt. Naast de 2 of 3 stagedagen kun je lessen voorbereiden, toetsen maken/nakijken,
enzovoorts. Je kan er met gemak een volle werkweek van maken, dit hoeft echter niet. Het is
hoe dan ook wel een relatief zware minor, je moet het dus wel echt leuk vinden! Heb je nog
vragen of wil je gewoon eens kletsen, spreek me gerust aan!

 

Roos

Ik heb gekozen voor de minor Fiscaal Ondernemingsrecht, omdat ik me wilde verdiepen in het fiscale recht. De minor behandelt alle aspecten van het fiscale recht, maar beperkt zich tot de basis. Zo wordt er aandacht besteed aan de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, dividendbelasting, loonbelasting en een klein beetje omzetbelasting. Aangezien ik de vakken Inleiding Fiscaalrecht, Fiscale Economie en Omzetbelasting al had gehaald, was het niveau van de minor te laag voor mij. Ik heb de eerste zes weken van de minor gevolg, en in die weken heb ik niks nieuws voorbij zien komen (de minor duurt 10 weken). Voor mij was het dus allemaal herhaling. De minor is vooral bedoeld voor studenten die weinig tot geen juridische kennis of fiscale achtergrond hebben. Als je dus al een jaar rechten hebt gehad en je wilt je verdiepen in het fiscale recht, raad ik je aan om een andere minor te kiezen. Als je het vak Inleiding Fiscaalrecht nog niet hebt gevolgd (of niet hebt gehaald) dan is deze minor heel handig om te volgen, zodat je de basis van het fiscale recht kan leren.

 

Sophie

De eerste 8 weken van mijn derde jaar heb ik de minor Mergers & Acquisitions gevolgd aan de RSM. Het bestaat uit een tentamen en 5 assignments die je in een groepje maakt. Het fijne aan de minor vond ik dat het laatste assignment een real life case is die ook wordt opgedragen en beoordeeld in samenwerking met een echt bedrijf. Op deze manier krijg je een goed beeld over wat M&A in de echte wereld inhoudt. Het nadeel is dat je bijna elke week een deadline en dus een redelijk hoge werkdruk hebt. Al met al ben ik blij met mijn minorkeuze, maar ik zou het alleen aanraden als je werkelijk geïnteresseerd bent in Mergers & Acquisitions.

 

Derk

Ik heb gedurende 10 weken de minor Onderneming & Financiële Markt gevolgd aan de ESL. De inhoud van de minor gaf een mooie inkijk in de master Financieel Recht. Er is tijdens de (verplichte) colleges veel aandacht voor de economische ratio achter de rechtsregels en welke instanties binnen Europa een rol spelen bij het financieel recht en het toezichtrecht. Ik vond het een leuke minor met erg leuke docenten, maar ik weet niet in hoeverre het buitengewoon leerzaam is voor de gemiddelde mr. Drs. student: de economische ratio, en specifiek de ratio achter het wel of niet verwerpen van de homo economicus in het toezichtrecht, is van een redelijk basaal niveau. Als je echter zin hebt of veel te leren van goede docenten over hoe dat toezicht in de financiële wereld eigenlijk is geregeld en waarom het zo is geregeld, is dit de minor voor jou!

 

Joris

De afgelopen 8 weken heb ik aan de RSM met veel plezier de minor Alternative Investments: Beyond Stocks and Bonds gevolgd. De keuze voor deze minor is ontstaan vanuit mijn interesse in de financiële wereld en nieuwsgierigheid naar alternatieve investeringsmethoden. De minor bestaat uit vijf onderdelen die door verschillende professoren en docenten worden gedoceerd. Allereerst wordt er een inleiding in de kapitaalmarkt gegeven, daarna volgen colleges over hedge funds, real estate, commodities en private equity. De verscheidenheid aan onderwerpen zie ik als het grootste pluspunt van deze minor. De keerzijde hiervan is dat enkele thema’s in mijn ogen niet diepgaand genoeg zijn. Ieder onderwerp wordt afgesloten middels een assignment waarbij de theorie via Excel in de praktijk gebracht kan worden. Hierdoor ligt de werkdruk weliswaar hoog, maar het zorgt ervoor dat de stof tot leven komt. Het werken met grote hoeveelheden data en het maken van investeringsportfolio’s in Excel beschouw ik als uitdagend en nuttig. De minor werd afgesloten met twee zeer interessante gastsprekers uit de financiële wereld. Ik zou deze minor aanraden wanneer je interesse hebt in finance en verder wilt kijken dan de standaard aandelen en obligaties.

 

Tessa

Hoi allemaal! Ik heb ervoor gekozen om dit jaar de minor Strategy Consulting te volgen aan de RSM. De minor draait om het aanleren van methodes en het ontwikkelen van vaardigheden die wereldwijd gebruikt worden door grote consultancy bedrijven. Ik was gelijk enthousiast, omdat ik graag meer wilde leren over consulting en vooral ook eens praktisch bezig wilde zijn. Tijdens de minor hebben we onder andere gastcolleges gekregen van Monitor Deloitte, Accenture en Berenschot. Daarnaast hebben we twee grote consulting opdrachten gemaakt, waarbij je zelf kon kiezen over welk bedrijf je dat wilde doen. Tijdens het groepsproject hebben we intensief contact gehad met het bedrijf waarvoor we het project uitvoerden. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van de inhoud van een consulting project in de praktijk.

Hoewel ik niet zeker weet of ik later iets met consulting wil gaan doen, heb ik de minor leuk gevonden en denk ik dat de vaardigheden en de manier van denken die je leert sowieso waardevol kunnen zijn. Als je meer over consulting wilt weten, is deze minor zeker een goede keuze!

Sluiten