Kiezen voor je toekomst?

Als kind in elk vriendenboekje een ander beroep schrijven. Van mama of prinses tot interieurarchitect of dokter. Niet slecht in vakken, maar ook niet bovengemiddeld. Niet genoeg tijd hebben voor al het dagelijkse nieuws omdat je overal wat van wil weten. Al moeite hebben met de profielkeuze in de derde. Een lievelingsvak had ik niet. En al had ik dat wel gehad, voor Economie bestaan alsnog tientallen richtingen. Interdisciplinaire studies, Engelstalig of Nederlandstalig, en welke universiteit ga ik dan heen?

Tussen alle mensen die hun roeping op hun vierde al hadden gevonden en het na één open dag wel gezien hadden. Tussen de honderden, duizenden opleidingen. En ik had geen flauw idee.

Laten we zeggen dat het kiezen van één studie tussen al die anderen voor mij een vrij afschrikwekkende mijlpaal was. En klaarblijkelijk is me dat ook niet gelukt.

Hiermee blijk ik niet de enige. Al jaren komen er meer studies bij en hiermee lijkt de uitval onder eerstejaars recht evenredig te stijgen. Waar in 2009 het landelijk gemiddelde nog op 90 procent doorstroom lag, is dat gedaald naar een krappe 80. Met het negatieve bindend studieadvies dat geldt aan de Erasmus Universiteit, is dat nog hoger. Binnen het mr.drs.-programma valt gemiddeld een derde af. Het blijkt dat veel eerstejaars ‘verkeerd’ kiezen, te veel of juist te weinig moeten werken voor hun studie, en bovenal dat de keuze zo moeilijk is.

Voor vele scholieren is de studiekeuze overweldigend, zeker als je interesses erg breed zijn – waar de gemiddelde dubbelstudent zich misschien in zal herkennen. Het kiezen tussen wat leuk is en wat het waard is, lijkt een onmogelijke taak. En hoewel pragmatisme geen rol zou moeten spelen, is er altijd nog dat stemmetje dat zegt “Er moet ook nog een baan in te vinden zijn”. 

Maar uiteindelijk draait de studiekeuze niet eens echt om de inhoud van de studie. Er is na een bachelor altijd nog een master, een nieuwe baan, een andere manier om je te specialiseren. Het gaat om wat de universiteit nog meer te bieden heeft. Vaardigheden, een manier van denken die in heel veel beroepen goed van pas zal komen. Zolang je op dat moment je studie maar leuk vindt en met plezier knokt voor je studiepunten.

Gaandeweg, na vele beroepskeuzetesten en oriëntatiedagen, ben ik tegen het advies van www.123test.nl – diëtiste worden bleek toch niet mijn droom – op Economie en Recht uitgekomen.

Verdieping in twee vakgebieden zonder compromissen, geen verdunde versies of gemengde disciplines, maar het hele verhaal van A tot Z. Dat heeft mij aangetrokken tot deze studie. Ik hoop dat ik bij de 70 procent mag horen die volgend jaar nog steeds achter deze keuze staat. Ik hoop dat ik mijn plek gevonden heb.

Sluiten