Breaking Borders | Quint Linderman

Zittend in een donkere bus op weg naar de Verenigde Staten, pak ik mijn laptop uit mijn tas om te beginnen met het schrijven van dit stuk. Ondertussen is het hier Reading Week oftewel Leaving Week en vanwege mijn geweldige rooster (hierover later meer) heb ik het voorrecht om een week extra op reis te gaan, waardoor ik Canada kan verlaten en Boston, Washington en New York mag bekijken. Ondertussen woon ik al twee maanden in the True North en in die tijd heb ik genoeg meegemaakt, zodat ik een breaking borders voor jullie kan maken. Laat ik maar beginnen bij het begin…

Geïnspireerd door het In Duplo “wat te doen in je derde jaar” evenement en de presentatie van Rebecca, wist ik het zeker: Canada werd de plek waar ik een half jaar ging vertoeven. Als iemand die nog nooit buiten het culturele Europa was geweest trok de ongerepte natuur van Canada mij enorm. Na toelating door de ESL aan de University of Ottawa kon ik beginnen met het avontuur en besloot ik voordat mijn exchange begon te gaan reizen in het Westen van Canada. Tijdens deze reis waren mijn voornaamste bestemmingen Calgary, Banff, Jasper, Vancouver en Vancouver Island en het was genieten. Ik ga hier niet mijn hele reisverslag typen, maar in het kort was de reis vol afwisselende en bovenal ongerepte natuur één van de gaafste dingen die ik heb mogen doen.

vBVjsAy_ErP81sQXDnJm5xGeibwQrqBLYG567QGooptAuWkDht1GIECvbTLX_R_jbSI_4lHOQ0JWeQUkhu3OJhVCg_NJT4WZWuDwox3mI6UAoxteEzd1g0VFa5_pEd6LjCpgyCxk3XA11bypGw

Een maand na mijn vertrek zit ik om 6 uur ’s ochtends in een Tim Hortons ontbijt te eten, omdat ik helaas nog geen kamer had geregeld voordat ik aankwam. Een paar uur later had ik al geluk en woonde ik in een groot appartement op 3 minuten lopen van de uni en 15 minuten lopen van de stad met mijn Zweedse huisgenoot, Gustav. De rest van de tijd gaat gigantisch snel. Je ontmoet super veel mensen, hebt vaak feestjes en bent vooral heel ondernemend. Zo ga je bijna elk weekend erop uit om te hiken, te kanoën en ben je in ieder geval actief. Ottawa zelf is een studentenstad met twee grote universiteiten, Carleton en the University of Ottawa. De hoofdstad zit vol met barretjes en het parlement heeft hier zijn zetel, een ideale plek om van mijn exchange te genieten.

 

Een week in Canada

Maandag

In het kort is maandag mijn meest verschrikkelijke dag van de week. Ik heb college van half 9 ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds en het bestaat ook nog uit vakken waar mijn interesse iets minder ligt: refugee and immigration law, charities and non-profit organizations en forensic science and the law. Kortom geweldig.

Dinsdag

Weer vroeg in de morgen begeef ik me naar mijn college taxation. Dit is met afstand mijn lievelingsvak van de week vanwege meerdere redenen. Ten eerste geeft de professor ons elke week koekjes en koffie en bovendien is dit al mijn laatste college van de week: ja mijn weekend begint om half 12 dinsdagochtend. Vanwege dit vroege weekend vertrek ik in de middag met de bus naar Montréal. Aangekomen in Montreal voelt het alsof ik Canada heb verlaten. De stad ademt Europa en het is dan ook niet gek dat ik hier Frans in plaats van Engels aanhoor. Montreal ligt in de Franstalige provincie Quebec en ze zijn hier Friesland extreem. Terwijl in Canada grote moeite gedaan wordt het Frans in leven te houden door bij alle Engelse teksten Franse te plaatsen, proberen ze in Quebec al het Engels te vermijden. Het beste voorbeeld zijn de stopborden, waarop geen “stop”, maar “arrêt” staat (dit doen ze zelfs niet in Frankrijk). In het verleden is er zelfs een wetsvoorstel geweest om de typische Canadese “bonjour hi”-groet te verbieden, zodat enkel “bonjour” toegestaan was. Aangekomen in de avond ben ik gaan eten bij een Italiaans restaurant, waar je zoals gebruikelijk zelf de wijn meeneemt. Na een geweldig diner ben ik het bed ingedoken.

Woensdag

’s Ochtends duiken we vroeg de historische stad in. Montreal staat vol met kerken, theaters en restaurants. Een dag rondlopen is als een dag struinen in Parijs. Door de historische binnenstad van het Parijs van Noord-Amerika lopen we de hele dag rond, waarna we de dag afsluiten in the House of Jazz, een jazzbar in het midden van Montreal waar de hele avond live jazz gespeeld werd in een monumentaal pand.

qNHZKjYMc2Ohu0s5S_wGy_Fm0QIT4N7IlOyg-qXMwzDs29kqXb2mYqkJyDun4F2Ty3Qdk9-T7meypzNoHK5IVEnTvEVUutWHxP3iv2roLvYqUSye9WCsdIUKTC7PCqougrzvSWectfppHjJJgA

Donderdag

Het mooie aan Canada is het feit dat de natuur nooit ver weg is, zo ook in Montreal. We lopen in de ochtend de Mont Royal op. Dit is een berg die uitzicht geeft op de skyline van de stad en bedekt is met zowel schitterende natuur als oude koloniale overblijfselen. Langs de verschillende uitzichtpunten hiken we de berg over naar een basiliek, waar we onze ogen uitkijken. Eenmaal teruggekomen in de stad zoeken we weer een restaurant op en eindigen we in een overvolle sportsbar waar we de nationale sport van Canada, ijshockey, kijken.

Weekend

We reizen in de ochtend terug naar Ottawa, want het is Panda Game weekend. De Panda Game is de American Football wedstrijd tussen the University of Ottawa (Gee Gees) en Carleton University (Ravens). Dit weekend staat in het teken van feesten. Op vrijdagmiddag beginnen we met drinken bij mijn onderburen. Dit is uiteraard super gezellig, zeker ook doordat elke nationaliteit zijn eigen gewoontes heeft. De clichés blijken waar, want de Italianen drinken enkel wijn en de Britten drinken enkel veel. Na thuis genoeg gezelligheid meegemaakt te hebben, vertrekken we richting de stad waar een groot feest wordt georganiseerd. Tot in de late uurtjes doorfeesten en snel een paar uur slaap proberen te pakken, want de volgende ochtend staat de wekker om half 9.

Zodra die wekker gaat is de straat al vol met schreeuwende mensen die allemaal beginnen te feesten. Na een stevig ontbijt gaan we dan ook verder waar we gisteravond gebleven waren en vertrekken we naar een pre-party. Na de nodige gezelligheid en de nodige afgevoerde mensen rijden onze gele schoolbussen naar het stadion. De wedstrijd begint en 24.000 schreeuwende studenten moedigen hun eigen team aan. Helaas voor mij begonnen de Gee Gees zeer slecht en kwamen ze al snel op achterstand. Gelukkig wisten ze het tij te keren en 4 quarters later bestormden de studenten van uOttawa het veld, terwijl de Ravens verslagen afdropen. Na het gefeest op het veld zijn we snel de stad in gedoken om wat te eten en ’s avonds moesten we natuurlijk weer feesten vanwege de overwinning. Dus doken we ook deze avond het nachtleven van Ottawa in om het Panda Game weekend goed af te sluiten.

 

10EfDvzXaNzUV7cXLa6cbRi9JsQrZUzCKt9BUex4UjcSL91NhfnuyvxIsbMXgZK6t2tfVkguFuG4trlirjjtV5Br7q0qfS7xs_aZzmlYspwQt6CN3QIiOWPgaVqvlRORDmf9gXS2lP4OpfmMZw

Sluiten