LL.M. Legal Theory

Studiekeuze… Ik dacht het probleem handig omzeild te hebben door het Mr.Drs. programma te volgen, mij niet realiserend dat ik later nog twee masters zou moeten kiezen. In het kader van de masterkeuze heb ik de eer om jullie wat meer te vertellen over de master Legal Theory aan de ESL. Deze master is vrij nieuw en nog niet zo bekend onder Mr.Drs. studenten. Ten onrechte, denk ik. Ik heb deze master afgelopen jaar met plezier gevolgd en vertel jullie er graag wat meer over.

De LL.M. Legal Theory is uniek voor de ESL, omdat het de enige niet rechts-positivistische master is. Dit houdt in dat je niet focust op wetten, verordeningen of verdragen. In plaats daarvan is er veel ruimte voor de filosofische grondslagen van het recht en/of de werking van recht in de praktijk. Om een willekeurig voorbeeld te geven: In deze master leer je niet hoe je het Wetboek van Strafrecht precies moet interpreteren en toepassen (rechts-positivisme), maar analyseer je de normatieve grondslagen van ons strafrecht (rechtsfilosofie) of de effectiviteit van bepaalde strafmaatregelen (rechtssociologie).

Binnen de LL.M. Legal Theory zijn er drie tracks: rechtsfilosofie, rechtssociologie en een individuele track. Binnen de individuele track heb je veel vrijheid om jouw eigen programma samen te stellen, bijvoorbeeld door vakken uit verschillende masters te kiezen. Je kunt de individuele track ook gebruiken om de filosofische en sociologische tracks te combineren – dit laatste heb ik zelf gedaan. Ik vind het namelijk leuk om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Mijn ervaring is dat de vakken goed op elkaar aansluiten, waardoor je kunt voortbouwen op je kennis. Daarnaast is er vaak ruimte om een eigen invulling te geven aan je papers en essays. Dit vond ik heel prettig.

Een ander voordeel vind ik de kleine, internationale groepen – bij de meeste vakken die ik heb gevolgd, waren de groepen ruim onder de tien personen. Dit aantal zal waarschijnlijk iets stijgen in de nabije toekomst, maar Legal Theory blijft een kleinschalige master.  De master is volledig in het Engels, wat ruimte biedt voor een ‘international classroom’. Je medestudenten zullen een mix zijn van Nederlandse/internationale masterstudenten, uitwisselingsstudenten en (in het eerste blok) PhD. studenten.  Vanwege de kleine groepen bouw je relatief snel een goede band op. Daarnaast is het contact met docenten intensiever dan bij andere masters. Er is veel ruimte voor discussie, persoonlijke begeleiding en feedback. Dit vond ik persoonlijk een groot voordeel (al moet je dus wel altijd goed voorbereid naar college komen J).

Al met al heb ik de LL.M. Legal Theory ervaren als een intellectueel uitdagende master, met veel contact met je medestudenten en docenten. Mocht dit stukje jouw interesse gewekt hebben en wil je meer weten over deze master, dan kun je contact opnemen met de mastercoördinator (Claudia Bouteligier) via bouteligier@law.eur.nl, of met mij (Nikki Speklé) via 385881ns@student.eur.nl.

 

Sluiten