Bedrijfsspecial: Rembrandt Fusies & Overnames

Aan de Parklaan ligt de Rotterdamse vestiging van Rembrandt Fusies & Overnames. Rembrandt is een advieskantoor gespecialiseerd in bedrijfsaankopen en -verkopen. Met 32 werknemers verspreid over kantoren in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven, is Rembrandt vertegenwoordigd in de belangrijkste ondernemingssteden van het land.

De werkwijze van de consultants is persoonlijk en zeer klantgericht, er wordt altijd naar de best mogelijke transactie voor de betrokken partijen gezocht. Door de deskundige en persoonlijke aanpak, die mogelijk wordt gemaakt door een klein team van vaardige consultants, onderscheidt Rembrandt zich van andere advieskantoren.

Naast de daadwerkelijke bedrijfsaankopen en -verkopen ondersteunt Rembrandt ook andere onderdelen van het proces. Zo wordt er advies gegeven over de waardering, herfinanciering en financiële herstructurering van een onderneming. Ook geeft Rembrandt advies over een mogelijke pre-exit, een regeling waardoor een ondernemer zijn bedrijf voor een groot deel kan liquideren maar toch door kan gaan met ondernemen. Aan klanten biedt Rembrandt dus een breed scala aan diensten en aan de consultants een kans om aan verschillende soorten projecten te werken.

Rembrandt is een zelfstandige entiteit binnen de Rabobank en kan daarom gebruikmaken van het netwerk van de Rabobank. Daarnaast heeft Rembrandt ook connecties met de Mic-cap alliance. Via dit netwerk kom je ook in contact met internationale klanten en zij bieden weer totaal andere mogelijkheden en uitdagingen dan de klanten in eigen land.

De mediacommissie bezocht in juni het karakteristieke pand van Rembrandt in Rotterdam, voor een interview met twee consultants werkzaam bij Rembrandt; Pjotr van Deursen en Alex Nieuwenhuis.

Pjotr van Deursen is inmiddels een jaar senior-consultant bij Rembrandt en heeft in totaal vijf jaar ervaring bij de onderneming. Hij volgde het mr.drs-programma en specialiseerde zich met masters in het ondernemingsrecht en financial economics. Verder vervulde hij in het verleden een penningmeesterschap bij korfbalvereniging Olympia.

“Ik haal voldoening uit de afwisseling van het werk, doordat we een last van de schouders van een ondernemer kunnen wegnemen, maar ook door internationale transacties met buitenlandse verkopers, met de bijbehorende culturele barrières”.

Rembrandt heeft een zeer diverse groep aan cliënten en faciliteert zowel kleine transacties voor ondernemers die richting het pensioen gaan, als strategische, internationale transacties. Omdat het om ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf gaat is de betrokkenheid van de consultants groot. Projecten worden uitgevoerd in teams van twee consultants; projectleider en projectmedewerker. gedurende iedere stap in het aan- of verkoopproces blijven beide nauw betrokken. Door die werkwijze ervaart Van Deursen veel afwisseling in het werk.

“Elke dag ziet er anders uit; zo kan ik op dezelfde dag werken aan een waardering, kandidaten in kaart brengen en voorbereidingen treffen voor diverse projecten”

Alex Nieuwenhuis werkt nu twee maanden bij Rembrandt en volgde een vergelijkbaar studiepad; ook hij sloot zijn mr.drs.-programma af met de masters ondernemingsrecht en financial economics. Voor hij aan de slag ging als consultant was hij penningmeester in het bestuur van studentenroeivereniging Skadi en doorliep hij een stage bij een advocatenkantoor.

“Ik ben vanaf moment één in allerlei projecten meegenomen. In de eerste week was ik al betrokken bij drie ‘prospects’, eerste gesprekken met mogelijke cliënten”

Ondanks zijn relatief korte werkperiode, is Nieuwenhuis van het eerste moment dicht betrokken bij projecten. Rembrandt biedt nieuwe werknemers direct de ruimte om verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien ervaart Nieuwenhuis door de werkwijze van Rembrandt een steile leercurve, want vanaf de eerste werkdag heeft hij ervaring opgedaan in iedere fase van het aan- en verkoopproces.

Rembrandt biedt nieuwe consultants introducerende trainingen in onder ander procesverloop en waarderingen. Daarnaast ondersteunen groepssessies en een persoonlijke coach de individuele ontwikkeling in de eerste maanden.

“Ik bent van begin tot eind bij een project betrokken; je wordt specialist in het hele proces”

Er wordt gewerkt in teams van twee: projectleider en projectmedewerker. Iedere consultant behandelt verschillende soorten projecten en bedrijven, van houtindustrie tot horeca. Tweederde van de projecten is een verkooptransactie, de overige zijn kooptransacties waaronder management buyouts en strategische overnames.

“De ontspannen sfeer, transparante cultuur en het dynamische team van relatief jonge mensen zijn  belangrijke redenen waarom ik voor Rembrandt heb gekozen”

Rembrandt heeft 32 werknemers over drie verschillende kantoren, die ieder zo nu en dan op een andere locatie werken. Naast een gevarieerde en uitdagende werksfeer heeft Rembrandt haar consultants nog meer te bieden. Bedrijfsuitjes en borrels met het hele team zorgen ervoor dat er ook naast het werk nog voldoende te beleven is. De activiteiten buiten het werk om dragen ook bij aan een hechte band met collega’s en zorgen voor een prettige werksfeer. Ook de meer ervaren werknemers en de partners zijn erg benaderbaar voor de nieuwe consultants. Dit maakt het makkelijk om hulp te vragen bij projecten.

“Er wordt niet slechts beoordeeld op basis van cijferlijst, nevenfuncties zijn natuurlijk een pré.”

Rembrandt zet in op de topstudenten die zich onderscheiden; het zoekt talent en een hoog prestatieniveau. Zowel hoge cijfers als nevenactiviteiten worden bij de sollicitatie gewaardeerd. Uiteindelijk is Rembrandt op zoek naar het totaalplaatje. Nieuwenhuis’ ervaring met boekhouden als penningmeester is een van de handvatten om bij Rembrandt goed van start te gaan. Zowel Van Deursen als Nieuwenhuis ondervinden daarnaast voordeel van hun rechtenstudie en affiniteit met de wet, aangezien iedere transactie een juridische component heeft.  

Mocht je na het lezen van dit artikel enthousiast zijn geworden over Rembrandt? Ga dan mee op een van de inhousedagen om meer over Rembrandt te weten te komen of neem contact op met de HR-manager Pauline Terlouw via 010-4536152 of per e-mail: pauline.terlouw@rembrandt-fo.nl.

Sluiten