De social-media bank

Na de recente hype rond cryptovaluta als Bitcoin, Ethereum en Ripple die menig investeerder goed geld heeft laten verdienen, heeft Facebook recentelijk besloten om zich in deze volatiele markt te mengen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is van plan om begin volgend jaar hun ‘GlobalCoin’ te lanceren. Door de 2.4 miljard gebruikers van Facebook, is er een mogelijke markt voor gebruikers die veel uitgebreider is dan bij eerdere cryptovaluta. Daarbij komt dat Facebook Whatsapp en Instagram bezit en de potentiële reikwijdte van de GlobalCoin is daardoor gigantisch. Mocht Facebook er in slagen om deze munt succesvol te lanceren, dan zal dit mogelijk grote gevolgen hebben. Op welke gebieden zal de impact het meest gevoeld worden?

Het ligt voor de hand dat banken en valutamarkten als eerste de gevolgen van een nieuw, krachtig betaalmiddel zullen ondervinden. Deze gevolgen zullen groter worden als het Facebook lukt om de munt tot een geaccepteerd betaalmiddel te maken. Als men kan betalen in webshops met de digitale munt dan zal deze voor de gewone man aantrekkelijk worden. Cryptovaluta vereisen namelijk geen bankrekening en brengen zo ook geen extra kosten met zich mee. Echter zitten er ook nadelen aan cryptovaluta die gewone valuta minder hebben. Zo schiet de prijs vaak enorm op en neer, zoals ook te zien was bij de Bitcoin. Facebook wil dit voorkomen door de GlobalCoin te koppelen aan bestaande valuta zoals de Euro, de Dollar en de Yen. Door dit te doen zal de munt stabieler blijven en dus aantrekkelijker om als betaalmiddel te gebruiken. Als er gezorgd kan worden voor stabiliteit kan de GlobalCoin een echte concurrent worden voor banken over de hele wereld.

De GlobalCoin zal ook een nieuw hoofdstuk betekenen in het privacy-conflict rondom de social-media gigant. De aankondiging van de munt komt in een periode waarin Facebook meerdere keren onderzocht is voor schending van de privacy van hun gebruikers. Ook voor het verspreiden van nep-nieuws en de slechte beveiliging van persoonlijke gegevens wordt het bedrijf onder de loep genomen. Door een betaalmiddel te ontwikkelen waar een privaat bedrijf de baas over is, zou er mogelijk gevoelige informatie over de gebruikers in verkeerde handen kunnen vallen. Informatie over het aankoopgedrag van klanten is voor adverteerders erg bruikbaar en ze zullen daar dus veel geld voor bieden. Het is ook mogelijk dat Facebook informatie krijgt over de kredietwaardigheid van individuele klanten en zo loopt ook deze informatie het risico om uit te lekken of verkocht te worden.

De Amerikaanse Senaat heeft om deze reden een brief geschreven aan het bedrijf met de vraag hoe de rechten van de klanten beschermt zullen worden en hoe Facebook op zal treden tegen crimineel gebruik van de munt. Doordat cryptovaluta niet te traceren zijn worden deze namelijk veelal gebruikt door criminelen.

De aankondiging van de GlobalCoin heeft een hoop rumoer teweeggebracht en de financiële wereld kijkt gespannen naar de ontwikkelingen rondom deze munt. Als de munt eenmaal in gebruik wordt genomen zal het afwachten zijn of deze een groot succes wordt of dat het uiteindelijk op niets uitloopt. Voor de geplande lancering in 2020 zal er vast meer informatie beschikbaar worden gemaakt en ook over de bescherming van de privacy van gebruikers zal nog veel gesproken worden. Het zal dus afwachten worden hoe de uiteindelijke munt eruit gaat zien.

Sluiten