De handelsoorlog in beeld

De handelsoorlog die president Trump iets meer dan een jaar geleden ontketende met China, is nog steeds in volle gang. Door besprekingen tussen China en de VS over een handelsdeal, leek het conflict bijna ten einde. Helaas blijft het einde na het stuklopen van deze besprekingen afgelopen donderdag nog ver weg. Trump besloot na het stuklopen van de besprekingen meteen om de invoerheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese producten omhoog te gooien. Deze bedragen nu 25 procent in plaats van 10 procent. Het is maar wachten op de reactie die vrijwel zeker van de kant van China gaat komen, waarmee dit conflict nog verder zal escaleren. Maar wat is eigenlijk de achtergrond van deze handelsoorlog en waar gaat het verder naartoe?

Het motief voor de handelsoorlog was het terugdringen van het enorme handelstekort tussen de VS en China en het aanpakken van het mogelijke valse spel van de Chinese overheid, zoals het stelen van Westerse technologie. Om dit aan te pakken verhoogde de VS de invoertarieven in een aantal sectoren waar de Chinese overheid het meest geprofiteerd zou hebben. De reactie van China was het verhogen van invoertarieven van boeren uit het Amerikaanse Midwesten, waar onder anderen veel soja-boeren zitten. Door de prijs van soja met een kwart te verhogen, heeft China deze boeren een zware slag toegebracht waardoor steeds meer soja-boeren failliet gaan. Dit heeft er vooral mee te maken dat de helft van de geproduceerde soja aan China werd verkocht. Ondanks dit alles groeide het tekort in 2018 tot 419 miljard dollar.

De heffingen werden dus niet op willekeurige producten ingesteld. Er werd in het begin speciaal gekeken naar industrie├źn die kwetsbaar zijn of op een bepaalde manier belangrijk. Na het verhogen van de invoerheffingen op staal en aluminium uit de EU, reageerde Brussel door producten duurder te maken uit staten met veel Trump-supporters. Zo werden onder andere sinaasappels uit Florida, pindakaas uit Georgia en Harley-Davidson motoren uit Wisconsin duurder. Deze methode werd echter al snel vervangen voor een algemenere verhoging van de heffingen. In juli 2018 kondigde Trump een plan aan om een heffing van 10 procent op 200 miljard dollar aan Chinese producten te leggen. Deze heffing gaat nu dus omhoog naar 25 procent. Dit percentage lag eerder al op producten die samen een waarde van 50 miljard vertegenwoordigden.

Hoewel de VS tot nu toe niet heel veel profijt heeft gehad van de handelsoorlog, zou dit in de toekomst kunnen veranderen. De VS importeert namelijk meer dan dat ze naar China exporteert; namelijk 549 miljard tegenover 130 miljard. Hierdoor bestaat er voor de VS meer ruimte om de heffingen te verhogen aangezien China sneller aan het maximum van 130 miljard zal zitten. Toch zal deze uitputtingsslag ook voor de VS nadelige effecten hebben. Volgens het IMF zullen de gevolgen voor beide landen een daling van de economische groei zijn. Dit zal de VS 0,6 procentpunt kosten en China 1,5 procentpunt. Hoewel de VS er dus beter vanaf komt, is het zeker geen ideale situatie. Dit scenario hoeft echter geen werkelijkheid te worden. De Chinezen kunnen namelijk alsnog besluiten om hun handtekening te zetten onder het plan van Trump, aangezien de nieuwe importheffingen nog niet van kracht zijn voor producten die al onderweg zijn. De komende weken zullen dus spannend zijn voor dit conflict.

Sluiten