Bedrijfsspecial ACM

In hartje Den Haag, op steenworp afstand van het centraal station, vind je de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In het huidige tijdperk waarin grote multinationals een steeds groter deel van de markt beheersen, is de ACM alleen maar belangrijker geworden. De ACM is een onafhankelijke publieke toezichthouder die toezicht houdt op de Mededingingswet, het consumentenrecht en een aantal sectorspecifieke wetten zoals de Telecommunicatiewet, de Spoorwegwet en de Gaswet. Het uiteindelijke doel van de ACM is om te zorgen dat bedrijven eerlijk met elkaar concurreren en niemand benadelen met oneerlijke praktijken. Als er een verdenking is van een overtreding dan gaat de ACM eerst op onderzoek uit, alvorens zij bepalen wat het meest geschikte middel is om de overtreding te stoppen en eventuele schade te beperken. Een sanctie kan bijvoorbeeld een boete of een waarschuwing zijn.

Voor deze bedrijfsspecial hebben wij twee alumni van het mr. drs. programma mogen interviewen. De twee medewerkers, Charlotte Janssen en Gerard Baak, werken sinds januari van dit jaar bij de ACM. Janssen en Baak begonnen in 2009 aan het mr. drs. programma. Beide toenmalige studenten zijn destijds ook veel naar de activiteiten van In Duplo geweest, waarbij Janssen als lid van de reiscommissie de studiereis naar Dubai en Istanbul heeft georganiseerd. Na het afronden van haar bachelors, heeft Janssen de masters ‘Policy Economics’ en ‘International and European Public Law’ afgerond. Tijdens een stage bij de ACM kwam Janssen erachter dat ze het mededingingsrecht heel interessant vond, waardoor ze tijdens haar master in rechten gespecialiseerd is in het Europees mededingingsrecht. Haar master in economie combineerde Janssen met een stage bij het Ministerie van Financiën, waar ze is gebleven na het afronden van haar master. Bij het Ministerie van Financiën heeft Janssen bijna twee jaar gewerkt als beleidsadviseur. Hierna besloot ze terug te gaan naar de ACM, omdat ze graag mededingingszaken wilde gaan behandelen in teamverband.

Baak kwam er in zijn studie al vrij snel achter dat hij meer interesse had in rechten dan in economie. Daarom besloot hij veel rechtenvakken naar voren te halen en rondde hij het programma in vijf jaar af. Tijdens zijn studie is Baak langere tijd student-assistent geweest voor het vak internationale economie, waaruit hij een grote belangstelling ontwikkelde voor de academische wereld (onderzoek en doceren). Baak heeft de masters ‘International Economics’ en ‘Aansprakelijkheid & Verzekeringen’ afgerond. Als onderdeel van deze tweede master heeft Baak stage gelopen bij Van Traa Advocaten en MS Amlin verzekeringen. Vanwege Baaks interesse in de academische wereld, is hij het promotietraject ingegaan. Hier onderzocht hij mededingingsrechtelijke aspecten in het verzekeringsrecht, waarna hij bij de ACM aan de slag is gegaan. Bij de ACM komt voor hem de academische wereld deels terug, omdat er met een objectieve en wetenschappelijke blik gekeken kan worden naar verschillende zaken, waarna een oordeel tot stand komt.

Voor Janssen was het vooral van belang om concrete dossiers te kunnen behandelen, iets waar de ACM mogelijkheden voor bood. Bij haar aanstelling is zij direct op een groot kartelonderzoek gezet, waaraan zij het grootste gedeelte van haar tijd besteedt. In dit dossier onderzoekt Janssen mogelijke verboden afspraken tussen ondernemingen. Ze is voornamelijk bezig met het verzamelen en het analyseren van bewijs voor een eventueel kartel. In een lopende zaak waarbij zij betrokken is, bereiden ze momenteel een inval voor. Op deze manier hopen ze meer informatie te verzamelen. Janssen helpt in het ontwikkelen van een strategie voor deze inval, waarbij er nagedacht moet worden over vragen als: ‘wie willen wij spreken?’, ‘welke bedrijven betrekken wij?’ en ‘welk bewijs zoeken wij?’. Na eventuele invallen zal zij zich bezighouden met het schrijven van een rapport over dit mogelijke kartel. Als er inderdaad sprake is van concurrentievervalsing, kan er een boete of andere sanctie volgen.

Baak werkt op het moment van dit interview aan een compleet andere zaak van de ACM. Hij houdt zich bezig met een grote concentratiezaak. Hierin onderzoekt hij de mogelijke fusie tussen twee ondernemingen en de gevolgen hiervan voor de markt. Om een oordeel over deze zaak te kunnen vellen, is hij bezig met het afbakenen van de markt en het analyseren van de visie van de belanghebbende marktpartijen. Zo doet hij marktonderzoek, waarbij hij in gesprek gaat met de marktpartijen, zoals grote afnemers, om de markt te analyseren en de gevolgen van de fusie voor de mededinging in kaart te brengen. Als onderdeel van het proces zal Baak zich bezig gaan houden met het schrijven van een besluit over de mogelijke fusie.

Beide medewerkers doen hun onderzoek in een multidisciplinair team. Zo zijn er in elk team juristen, economen, maar ook gedragswetenschappers, technici of data analisten betrokken. In dit team krijgen medewerkers een belangrijke eigen taak, waardoor iedereen een hoge verantwoordelijkheid heeft. Naast het grote onderzoek, waar de beide medewerkers het grootste gedeelte van hun tijd mee bezig zijn, hebben zij ook nog kleinere taken, waardoor hun week vol afwisseling zit.

Naast de dagelijkse werkzaamheden bij de ACM, zijn er nog tal van andere activiteiten en mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld de ACM Academie. Hier kan je als medewerker van de ACM modules volgen over een onderwerp dat jou interesseert. Of dit nou bijvoorbeeld op het gebied van economie of rechten is, voor iedereen is er de mogelijkheid om door te leren. Deze trainingen worden vaak gegeven door ervaren medewerkers binnen de ACM waardoor het erg gericht is op je werkzaamheden en zo een nuttige toevoeging biedt. De ACM biedt daarnaast ook veel mogelijkheden om extern een training of opleiding te volgen. Voor de leergierigen onder ons valt er dus genoeg te doen.

Naast zelfontwikkeling heeft het werken bij de ACM nog meer te bieden. Zo bestaat er voor de jonge ambtenaren de overkoepelende vereniging: JongRijk. Deze vereniging is voor alle jonge ambtenaren die bij de Rijksoverheid werken. Door middel van formele activiteiten zoals congressen en debatten en informele activiteiten zoals borrels en feesten, biedt JongRijk mogelijkheden om een sociaal netwerk op te bouwen en om plezier te maken. Daarnaast heeft ACM haar eigen jong-vereniging: JongACM. Deze vereniging organiseert ook allerlei activiteiten, speciaal voor ACM’ers, dit biedt een goede mogelijkheid om collega’s beter te leren kennen. Doordat de ACM ook nog eens een vrij kleine organisatie is (rond de 600 medewerkers), is er ook redelijk wat flexibiliteit in het indelen van werkdagen en is een dagje thuiswerken niet ongebruikelijk. De sfeer is bovenal prettig en de medewerkers voelen zich echt onderdeel van een groep, ze zien zich als echte ‘ACM’ers’.

Bij de ACM wordt waarde gehecht aan het halen van goede cijfers tijdens je studietijd en aan de raakvlakken tussen de gedane studie(s) en de werkzaamheden binnen de ACM. Belangrijk is ook om initiatief te tonen. Het doen van een stage bij de ACM is bijvoorbeeld erg nuttig om alvast een kijkje achter de schermen te nemen en om erachter te komen of jij bij de ACM past en de ACM bij jou.

Mocht je nou na het lezen van dit artikel interesse hebben gekregen om bij de ACM stage te lopen, te gaan werken of gewoon eens vrijblijvend in gesprek te gaan? Kijk dan vooral op de site van de ACM voor een actueel overzicht van de vacatures of neem contact op met recruitment via recruitment@acm.nl.

Sluiten