DNB traineeship | Bedrijfsspecial

De Nederlandsche Bank (DNB) is de centrale bank, toezichthouder en resolutieautoriteit van Nederland. DNB is een organisatie die hoog aanzien geniet op basis van haar belangrijke rol in economische beleidsvoering. Afgelopen maand bracht de Mediacommissie een bezoek aan het statige hoofdkantoor van DNB te Amsterdam en sprak daar met eerstejaars trainee Laura Arts en tweedejaars trainee Tessa van Tol. In deze bedrijfsspecial leggen wij hun ervaringen aan je voor.
 
Het traineeship is een tweejarig programma waarin je je ontwikkelt tot een breed inzetbare professional. Tijdens dit programma leer je de organisatie op meerdere manieren kennen, doordat je bij drie verschillende divisies bijdraagt aan beleidsvorming en toezicht.
 
“Ik vind het afwisselende werk heel fijn. Door de verschillende plekken kom je achter je kwaliteiten en interesses, zoals ‘wat voor team vind je fijn: groot of klein’, ‘vind je onderzoek, beleid of toezicht interessant?’ en ‘in welke vaardigheden kun je je vooral ontwikkelen?’” 
 
Om de kerntaken van DNB goed te leren kennen, word je als trainee geplaatst bij een divisie binnen Toezicht en bij een divisie binnen de Centrale Bank. Verder krijg je als trainee tenminste één functie die beleidsmatig van aard is en een uitvoerende rol. Bij elk van deze plaatsingen houdt DNB rekening met je opleidingsachtergrond, ambities en capaciteiten. Zo is het traineeship voor alle trainees inhoudelijk uitdagend en op maat, waar je je als trainee optimaal kunt ontwikkelen.
 
Als trainee krijg je vanaf dag één al veel verantwoordelijkheid en de ruimte om taken op te pakken en werk je gelijkwaardig mee binnen een afdeling. Zo kan je bijvoorbeeld binnen een plaatsing toezichthouden op een bank of groot pensioenfonds, analyses maken en briefings schrijven over de Nederlandse en internationale economie, of meedoen aan internationale vergaderingen over financieel-economische onderwerpen.
 
“Als het schrijven van nota’s goed gaat, kun je bijvoorbeeld aangeven meer gesprekken met betrekking tot toezicht te willen voeren, of een evenement organiseren. Het draait om het nemen van initiatief.” 
 
De trainees omschrijven het traineeship als uitdagend en gevarieerd. Door de verscheidenheid aan werkplekken zie je als trainee veel kanten van het economische speelveld, en werk je samen met mensen met allerlei (studie)achtergronden. Daarnaast is DNB onderscheidend vanwege het maatschappelijke belang van het werk; je draagt bij aan beleidsvorming van vandaag de dag, op nationaal en Europees niveau.
 
“Als ik vandaag iets doe, staat het soms morgen in de krant.” 

Een belangrijk deel van het traineeship is het persoonlijk ontwikkelingstraject. Daarbinnen krijg je cursussen geleid door een extern bureau, is er een traineecoördinator die de trainees begeleidt, en een oud-trainee die fungeert als mentor. Als trainee houd je je ongeveer twee dagen per maand bezig met inhoudelijke opleidingen, vaardigheidstrainingen en persoonlijke ontwikkeling. Dit kan zowel in individuele, als gezamenlijke sessies met andere trainees. Daarnaast heb je als trainee ook informeel contact met de andere trainees en oud-trainees, wat nuttig en heel gezellig is! Zo gaan de trainees jaarlijks op studiereis en is er een maandelijkse borrel.
 
“Ondertussen heb ik ook een hechte band gekregen met mijn mede-trainees. We zijn allemaal verschillend en leren van elkaar. En het is ook gewoon ontzettend gezellig!”
 
Bij DNB heerst een professionele, dynamische en internationale werksfeer, waar kwaliteit, betrokkenheid en betrouwbaarheid voorop staan. Het traineeship ondersteunt je in jouw ontwikkeling op professioneel, persoonlijk en inhoudelijk vlak. Onderscheidend aan het traineeship bij DNB is dat de kwaliteit van het werk voorop staat. Daarnaast zijn collega’s van de afdelingen zeer behulpzaam en bereidwillig om je dingen te leren.  
 
Na het tweejarig traineeship ga je ofwel aan de slag bij één van de divisies waar je eerder acht maanden werkzaam bent geweest, ofwel bij een geheel nieuwe divisie. De ervaring van een traineeship bij DNB toont aan dat je inhoudelijk kritisch, representatief en betrouwbaar bent. Eenmaal actief binnen DNB is het bovendien mogelijk om gedetacheerd te worden naar internationale organen, zoals bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB), de Wereldbank of het IMF. 
 
Een traineeship bij DNB is een unieke kans om de organisatie van binnenuit te leren kennen en je op inhoudelijk, professioneel en persoonlijk vlak te ontwikkelen. Het is bedoeld voor ambitieuze academici, die gericht zijn op samenwerking en een grote uitdaging niet uit de weg gaan.  

Ga voor meer informatie over het traineeship naar: https://www.dnb.nl/werken-bij/traineeship/index.jsp#. Ook vind je hierbij informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden. 

Sluiten