Hoe heurt het eigenlijk, in de zon?

Studeren aan de Universiteit betekent voor velen van ons het verlaten van het ouderlijk huis. Het gestructureerde leven, het warme bordje van moeders en een opgeruimde slaapkamer worden achtergelaten voor een enigszins minder geordende manier van leven. In deze ontdekkingstocht zonder ouderlijk gezag komen de van thuis uit bijgebrachte manieren in het gedrang. Met de zomerse dagen van komende week in het verschiet, duiken de eerste korte broeken weer op, gaan knoopjes open en worden ogen verduisterd. Een stijlongeluk zit dan in een klein hoekje, daarom biedt deze rubriek iedere keer weer uitkomst voor diegenen die op zoek zijn naar een gezonde dosis hoffelijkheid in het ruige leven van een Rotterdamse student, met deze editie: Hoe heurt het eigenlijk in de zon?

De zonnebril. Wie de weersverwachting scherp in de gaten houdt zal ietwat vreemd hebben opgekeken. Zonovergoten badplaatsen als Saint-Tropez, Marbella of Ibiza doen het de komende week beduidend minder dan ons eigen Rotterdam. Het gebruik van een zonwerende bril lijkt dan ook geen overbodige luxe te zijn. Het ziet er weliswaar behoorlijk luxe uit, zo’n ‘vlot montuur’ op uw snoet, maar niets blijkt minder waar. De luxe uitstraling geeft volgens de etiquette absoluut geen blijk van sociaal gedrag. Probeer hem alleen in geval van nood te gebruiken; converseren met een zonnebril op doet men liever niet, alleen in de louche kringen van ons land is dit nog gebruikelijk. Mocht u zichzelf niet tot deze wereld rekenen, dan kunt u het dichtknijpen van uw ogen het beste voor lief nemen, tenzij u zich op een strand bevindt.

Te water. Wanneer u een dagje aan zee nog iets te voorbarig vindt, biedt een middag flaneren op de Hollandse binnenwateren wellicht uitkomst. Wees dan wel uiterst alert, voor wie zich op een vaartuig begeeft gaat er een hele nieuwe wereld aan etiquette open. Boekwerken staan volgeschreven over het doen en laten op een schip. Zoals u weet vanuit het privaatrecht geldt ook op schepen het recht van overpad. De achterkant van ieder schip is echter de woonplaats van de schipper, derhalve geldt het recht van overpad slechts op het voordek. De buurman doorkruist immers ook niet uw huis om de openbare weg te bereiken. Denk er bij het betreden van het schip aan uw juiste schoeisel te dragen, de bootschoen is er immers niet voor niets; geen houten of leren zolen om schade aan een varende parel te voorkomen.

Het terras. Terug aan wal en behoefte aan de nodige verkoeling op het terras? Ook hier ligt een etiquetteblunder op de loer. Denk er bij het plaatsnemen in een gemêleerd gezelschap aan dat de man voorop gaat en de zaak verkent. Ziet hij een geschikte tafel, dan legt hij deze keuze voor aan zijn gezelschap. Zoals het hoort als dorstige student bestelt men vervolgens een biertje, pretcilinder, gerstenat of welke naam men er zelf ook aan wilt geven. Mocht u een dergelijk drankje aangeboden krijgen van een haast onbekend maar gul persoon, vergeet dan niet er daaropvolgend een terug te geven. Houd vervolgens het alcoholgebruik enigszins onder controle en neem onbevangen deel aan een al dan niet interessante conversatie. Wie na het nuttigen van zijn drankje de dienstdoende ober poogt te helpen door het aangeven van glaswerk begaat een kleine etiquette blunder. Desalniettemin toont u hiermee behulpzaamheid, de keuze is aan u.

De rekening. Na het nuttige van enkele drankjes kan er door de man in kwestie om de rekening gevraagd worden. Bekijk deze even vluchtig of alles klopt, laat uw accountingvaardigheden hierbij vooral achterwege. Overhandig het geld nooit direct in handen van de ober, maar leg het op het daarvoor bestemde schaaltje. Volgens het etiquettehandboek is diegene met het voorstel wat te gaan drinken belast met het betalen van de rekening, mits hij kan vertrouwen op een terugbetaling vanuit zijn gezelschap. Moderne betaaldiensten als ‘tikkie’ bieden vervolgens uitkomst. Wacht hier als gezelschap, met het oog op een nieuwe uitnodiging, niet te lang mee.

De bovenstaande wijsheden zorgen er hopelijk voor dat u ook met oplopende temperaturen goed voor de dag kunt komen. Echter, één zwaluw maakt nog geen zomer.

 

 

Sluiten