In verdediging van de gemeente Enschede

Gisteren is de gemeente Enschede akkoord gegaan met een steunplan voor FC Twente om een eventueel faillissement te voorkomen. Zo wordt er per direct 5 miljoen euro kwijtgescholden en wordt 9 miljoen euro omgezet in een achtergestelde lening, waarbij geen rente hoeft te worden betaald. Het steunplan is zwaar bekritiseerd door zowel de oppositie als de maatschappij, mede doordat er dit jaar ook bezuinigd is op sociale voorzieningen. Deze controverse is natuurlijk begrijpelijk en terecht. Echter zijn er wel degelijk gegronde argumenten voor het steunplan en in verdediging van de gemeente Enschede.

Voetbalclubs zijn ondernemingen. FC Twente heeft 150 vaste werknemers in dienst en een jaarlijkse omzet van een kleine 40 miljoen euro. Het verliezen van een vergelijkbare onderneming en het dragen van de directe gevolgen van faillissement zouden natuurlijk nooit genoeg zijn voor een investering van 14 miljoen euro door de gemeente. FC Twente vertegenwoordigt echter meer dan deze onderneming. De club is het hart van de zaken- en amusementswereld in de regio. Samen met de Universiteit Twente is de club één van de twee pilaren van Twente. Tussen deze beide pilaren ligt het Kennispark. Dit is een innovatiecampus met honderden hightech bedrijven die een aantrekkelijke omgeving biedt voor vele startups en een magneet is voor veel talent. Aan de andere kant van het stadion ligt het Go Planet Parc, een gebied vol amusementsmogelijkheden, zoals zowel de grootste ijsbaan als de grootste bioscoop van Twente. De Grolsch Veste is hiernaast ook het trefpunt voor ondernemers in de regio. Zo houdt de Twentse Ondernemers Sociëteit al haar bijeenkomsten in het stadion, faciliteert de club vijf businessclubs en gebruiken 45 grote bedrijven de skybox als een middel voor hun zakelijke relaties. FC Twente is het centrum van vele netwerken binnen de regio.

Naast de economische functie vervult de oud-landskampioen natuurlijk ook een grote maatschappelijke functie. Elke thuiswedstrijd zitten nog steeds ruim 25.000 toeschouwers het KeukenKampioenDivisie-voetbal te aanschouwen. Het totale aantal ‘fans’ van FC Twente bevindt zich al jaren in de top-4 van Nederland en nam in 2017 nog de tweede plek in beslag. De club participeert hiernaast in tientallen regionale projecten en heeft zelfs haar eigen goede doel ‘scoren in de wijk’, waarbij verbinding nagestreefd wordt om een ‘noaberschap’ (Twents begrip voor een gemeenschap waarin er naar elkaar omgekeken wordt) te creëren. Hiernaast heeft de club ‘het stadionteam’ opgericht. Dit is een team, bestaand uit mensen met een verstandelijke beperking, dat ervoor zorgt dat het stadion er altijd piekfijn uitziet en helpt met evenementen van bijvoorbeeld de kidsclub. Zo doet het team werk waar ze trots op kunnen zijn en participeren ze in de maatschappij. De regio ademt FC Twente en kan niet zonder haar. Dit bleek uit de bereidheid tot hulp vanuit de maatschappij. Zo kwam er een financiële injectie van een groep Twentse ondernemers, de noabers, van maar liefst 14 miljoen euro, werden er door vele verenigingen inzamelingsacties opgezet en schold de ABN Amro 4,5 miljoen euro schuld kwijt. Al deze hulp voor een onderneming met maar 150 werknemers.

De gemeente Enschede heeft dus zeker een belang bij het voortbestaan van de voetbalclub. Voor het steunen van dit hulpplan was er alleen een veel directere reden. Eerder leende de gemeente ruim 25 miljoen euro uit aan de club. Een faillissement zou betekenen dat deze 25 miljoen in rook op zou gaan. Door het helpen met het voortbestaan van FC Twente heeft de gemeente nog zicht op het overige geld en hoopt ze haar verlies op deze manier in te perken. Ondanks de vele kritiek, heeft de gemeente kortom sterke argumenten om haar controversiële beslissing te verdedigen waardoor de vele tukkers hun club komend seizoen weer kunnen zien schitteren in de eredivisie.   

Sluiten