Onze internationale campus en de ‘International Bubble’

Afgelopen dinsdag vond de meest strijdlustige wedstrijd van onze vereniging plaats, het Duplomaatdebat. Het debat bestond uit vier rondes met variërende debatstijlen, een bonusronde waarin de kandidaten geen ja, nee of uhm mochten zeggen én een ‘Grande Finale’. De wedstrijd werd gewonnen door het eekhoorntje dat na drie keer scheepsrecht éindelijk zijn nootje te pakken had: Joar Duvekot. Een debat over multiculturaliteit veroorzaakte felheid en spraakmakende quotes en standpunten. Zonder een multiculturele samenleving kunnen wij namelijk geen broodje döner meer halen na het uitgaan, of genieten van interraciale relaties. 

Echter, de specifieke stelling zette mij niet alleen aan het denken over de Nederlandse samenleving in zijn geheel maar ook over onze eigen campus. De universitaire bachelor wordt onder internationale studenten steeds populairder; op het moment komen 11.5 procent van alle studenten in Nederland uit het buitenland. Vorig studiejaar was dit nog 10.5 procent. De meeste buitenlandse studenten komen uit Duitsland (22.584), Italië (4.814) en China (4.547). Aangezien de verhouding tussen internationals en Nederlanders bij Nederlandstalige bachelors een heel stuk kleiner is, zal ik mij in dit artikel vooral focussen op externe bronnen als interviews en onderzoeken. 

Uit cijfers van de Internationale Studentenbarometer, een wereldwijd tevredenheidsonderzoek onder internationale studenten, blijkt dat Rotterdamse studenten over het algemeen zeer tevreden zijn over hun verblijf in Nederland (91%). Maar wanneer het gaat om het maken van Nederlandse vrienden liggen de tevredenheidscijfers een stuk lager. In Rotterdam is 67,2% van de internationale studenten te spreken over de vriendschappen met Nederlanders die ze hebben opgebouwd, dat is zo’n 5 procent lager dan het landelijk gemiddelde (72,3%). 

De Universiteit van Utrecht heeft een onderzoek gedaan naar de ‘International Bubble’ die zich vaak rond buitenlandse studenten vormt. Deze ‘International Bubble’ moet doorbroken worden, willen buitenlandse studenten optimaal integreren in de Nederlandse samenleving. Het belang van de mate waarin de buitenlandse studenten integreren in de Nederlandse samenleving wordt versterkt door het standpunt van de Internationale Studentenbarometer dat meer dan een derde van de internationals aan onze universiteit in Rotterdam of Nederland willen blijven werken of studeren.

De ‘International Bubble’ wordt veelal veroorzaakt door de eigenschappen die de internationals nou net niet gemeen hebben met de Nederlanders. Deze gemeenschappelijke kenmerken die we missen met internationals omvatten niet de taal; Rotterdammers spreken namelijk makkelijker veelvoudig Engels in de collegezalen. Daarnaast komt ook nog eens dat buitenlandse studenten, die wel Nederlands spreken, ook de afstand van de ‘International Bubble’ voelen. De gemeenschappelijke kenmerken die we wel missen omvatten wel andere kenmerken als humor, houding en invulling van de werkweek. 

Kenmerkend aan de onderzoeken naar internationalisering op onze universiteit is de veelvoudig herhaling van de term ‘houding’; soms lijken Nederlandse studenten zich niet genoeg bewust van de internationals om hen heen en soms lijken internationals genoegen te nemen met de ‘international bubble’ of lijken zij niet eens hun best te doen om te integreren in de Nederlandse samenleving. De buitenlandse studenten geven daarentegen wel aan goed genoeg geholpen te worden om Nederland en zijn inwoners te leren kennen (87,3%). 

De campus wordt steeds diverser. De nationaliteiten brengen elk een cultuur mee. Elk individu draagt daarnaast bij aan de wereldgemeenschap met zijn eigen mening, kennis en ervaring. Echter, hoewel de statistieken wijzen op een brede internationalisering van de campus, wijzen de ervaringen van zowel internationale als binnenlandse studenten op een ‘International Bubble’. Vriendengroepen lijken zich veelal te vormen binnen één nationaliteit. Ik vraag me af of deze international bubble en het aantal Nederlandse vrienden überhaupt wel in verband staat met de internationalisering van onze campus; we zoeken onze vrienden toch ook altijd uit aan de hand van de gemeenschappelijke eigenschappen?

Referenties

Bovenlander, C (2019) ‘Buitenlandse studenten maken weinig Nederlandse vrienden’. Geraadpleegd op 3 april 2019 via https://www.dub.uu.nl/nl/achtergrond/buitenlandse-studenten-maken-weinig-nederlandse-vrienden.

Internationale Studentenbarometer (2018). Geraadpleegd op 3 april 2019 via https://www.eur.nl/nieuws/veel-internationale-studenten-willen-blijven.

Zhu, M (2016) ‘Hallo Nederlanders, mogen we mengen?’ Geraadpleegd op 3 april 2019 via https://www.voxweb.nl/nieuws/hallo-nederlanders-can-we-mingle.

Sluiten