Eigenaardige tips voor het studeren

De Economie tentamens zijn alweer een tijdje geleden, maar voor de Bedrijfskundigen onder ons zijn ze zojuist begonnen. Persoonlijk heb ik al enige tijd een aantal eigenaardige handelingen tijdens het studeren. Na het doen van het nodige onderzoek blijken deze eigenaardigheden zo slecht nog niet. Daarom zet ik nu een drietal verfrissende studietips, die daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, op een rijtje.

  1. Trek je schoenen en sokken uit.

Ik begin gelijk maar met de meest eigenaardige tip. Kort geleden viel het mij op dat ik bij het studeren thuis veelal mijn sokken uit had. Het hebben van blote voeten gaf mij een vrij gevoel en na enig onderzoek blijkt dat vrije gevoel toch best handig voor de ontwikkeling van je brein.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Bournemouth, Engeland, blijkt dat jij je meer op je gemak voelt als je op blote voeten loopt of studeert. De onderzochte studenten kwamen uit zichzelf eerder op de universiteit, gingen vervolgens later weg en ook lazen zij in een rapper tempo. Verder waren de studenten meer betrokken bij de colleges en was er een verbeterde sfeer in de zaal, dit zou allemaal uiteindelijk leiden tot betere prestaties.

Hoewel ik mijn schoenen en sokken alleen uit trek als ik daadwerkelijk thuis ben, zijn er genoeg plekken waar scholieren en studenten op blote voeten rondlopen. Zo zijn er in Scandinavië en Engeland al opleidingsinstellingen waar het lopen zonder schoenen en sokken aan de orde van de dag is. Zelfs ons eigen Nederland kent al basisscholen waar de schoenen van de kinderen regelmatig uitgaan, dit om huiselijkheid en veiligheid te creëren.

  1. Fantaseer over de stof.

Natuurlijk kan menig student tal van andere dingen bedenken die ze liever zouden doen dan studeren voor tentamens. Echter, gebruik je eigen creativiteit eens in je voordeel; fantaseren is een manier om interne beelden te maken. Door het denken in deze beelden kun je complexere vraagstukken gemakkelijker overzien, leg je sneller verbanden en sla je de stof sneller op in je langetermijngeheugen. Echter, maak de fantasie niet te gedetailleerd, hierkun je gemakkelijk over struikelen.

  1. Blijven ademen.

Hoewel deze enigszins sarcastische tip op het eerste gezicht vanzelfsprekendheid lijkt, is het voor sommigen een hele opgave. Hoewel sommige studenten zweren bij de uitspraak ‘Diamonds are made under pressure’, kan te veel stress zorgen voor een hoop hectiek en onrust in je hoofd. Derhalve zul je het overzicht verliezen en heb je veel meer moeite om stof op te slaan.

Bedenk je bij elk tentamen weer dat het goed komt; volgende week staan we weer gewoon in de kroeg, kijken we netflix, of genieten we van een versnapering op het terras. Gelukkig zijn we na de tentamenweek weer een stuk dichter bij ons einddoel; het diploma. Wie weet vallen met deze eigenaardige tips je tentamencijfers een stuk hoger uit.

Sluiten