In de schaduw van Den Haag

Het zal niemand ontgaan zijn; volgende week staan de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur. Nog maar zeven nachtjes slapen totdat wij Nederlanders het feest der democratie mogen vieren. Campagneborden duiken op, flyers vallen door de brievenbus en op de nationale tv zijn felle debatten te bewonderen. Wie deze laatste categorie volgt, merkt op dat het veelal de landelijke thema’s zijn die aan bod komen. Het RTL-verkiezingsdebat van vorige week leek dan ook meer op een debat aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen dan te gaan over hetgeen waar we 20 maart daadwerkelijk voor gaan stemmen. Wie in de zoektocht naar provinciale thema’s de stemwijzer invult, ziet ook daar provinciale problemen slechts mondjesmaat aan bod komen. Is dat een slechte zaak of onvermijdelijk?

Tijdens het verkiezingsdebat van RTL afgelopen donderdag traden de politiek leiders van de acht grootste partijen, in de peilingen, met elkaar in de ring. Thema’s als klimaat, immigratie en Nederlandse tradities kwamen hier door middel van alom bekende riedeltjes aan bod. Het is uiteraard logisch dat er niet over specifieke problemen uit een van de twaalf provincies gesproken kan worden. Mede omdat de Provinciale Staten uiteindelijk ook de leden van de Eerste Kamer kiezen, en daarmee het vallen of staan van de huidige coalitie, mochten de landelijke lijsttrekkers met elkaar in debat.

Voor een nieuwe generatie In-Duplo’ers zullen het de eerste Provinciale Statenverkiezing zijn. Een enkeling mag überhaupt voor de eerste keer het hoogtepunt der democratie vieren. Als student voel je al snel verbondenheid met de stad Rotterdam, na enkele maanden noemt menig student zich dan ook  al Rotterdammer, en spreekt bij vlagen met een ‘natte T’. Deze verbondenheid laat te wensen over wanneer het aankomt op de provincie Zuid-Holland. Voor diegenen die nog graag wekelijks terugkeren naar het ouderlijk huis buiten de randstad is de provincie Zuid-Holland niet meer dan een naam. Het maken van een weloverwogen keuze aankomende woensdag wordt er mede daarom niet makkelijker op. Om niet al te onwetend het stemhokje in te stappen; een korte introductie Zuid Hollandse politiek.

Zuid-Holland is de drukste provincie van ons kikkerlandje; met ruim 3,5 miljoen inwoners telt onze provincie de meeste inwoners en is het bovendien de dichtstbevolkte provincie van allemaal. Met ’s-Gravenhage als hoofdstad is de provincie het kloppend hart van de Nederlandse democratie. Het provinciebestuur is ook gezeteld in deze hoofdstad en telt 55 zetels. De huidige coalitie bestaande uit de partijen, VVD, CDA, D66 en de SP, vormt onder leiding van commissaris van de Koning Jaap Smit de Gedeputeerde Staten. De eerstgenoemde partij was tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezing in 2015 en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 de grootste partij in Zuid-Holland. Voor de verkiezingen van aankomende woensdag hebben zich in totaal vijftien partijen op de kieslijst gemeld, waaronder een aantal nieuwkomers.

Deze vijftien partijen gaan als we de stemwijzer moeten geloven verschillende problemen en vraagstukken van de provincie te lijf. Echter, het zijn voornamelijk vraagstukken die van Drenthe tot aan Limburg van toepassing zijn die aan de kiezer worden voorgelegd. “De provincie moet tradities behouden”. “De provincie moet meer referenda houden”. Wie ‘provincie’ vervangt door ‘politiek’ waant zich plots in 2015 ten tijde van de Tweede Kamerverkiezing. Gelukkig voor de nieuwe kiezer is het niet louter kommer en kwel; provinciale thema’s komen beperkt, maar weldegelijk aanbod. De  geluidsnormen rondom Rotterdam The Hague Airport zijn hier een voorbeeld van, net als het verbreden van een aantal N-wegen in de provincie. Het laatste voorbeeld is tevens het clichébeeld dat heerst rondom de taken van de provincie. Voor onderwerpen die de Rotterdamse student aan het hart gaat, dient er gegraven te worden in de partijprogramma’s en biedt de stemwijzer geen uitkomst.

Voor diegene die niet van plan zijn deze pagina vullende partijprogramma’s van de vijftien deelnemende partijen door te nemen, zal het potlood aanstaande woensdag een vertrouwd bolletje inkleuren. Een bolletje dat is gebaseerd op een landelijke politieke voorkeur. De Provinciale Statenverkiezingen staan nu eenmaal in de schaduw van de politiek in Den Haag. Een tv-debat met landelijke thema’s en lijstrekkers is daarom zo gek nog niet.

Sluiten