Landbouw op de maan

Sciencefiction is al lange tijd een razend populair thema waar ook vaak gigantische films van worden gemaakt, Star Trek, Star Wars en Avatar om een paar voorbeelden te noemen. De ruimte spreekt tot de verbeelding van onderzoekers en avonturiers. ‘The final frontier’ wordt het ook wel genoemd, want nu alles op onze aarde zo langzamerhand ontdekt is, is de volgende grote stap het ontdekken van wat er zich verder in het heelal bevindt. Nu wordt daar natuurlijk al lang aan gewerkt en er zijn al talloze sondes en satellieten de ruimte ingeschoten om allerlei soorten onderzoek te doen, maar afgelopen dinsdag 15 januari 2019 kwam er nieuwe informatie van het CNSA (Chinese National Space Association): het is ze voor het eerst gelukt om zaadjes uit te laten komen op de maan.

Het CNSA heeft op 7 december sonde Chang’e-4 naar de donkere kant van de maan gezonden, aan boord was een afgesloten container waarin zich katoenzaadjes, aardappelzaden, gist en fruitvliegeitjes bevonden. Hoewel niet alle zaadjes zijn uitgekomen, de katoenzaadjes wisten namelijk als enige te ontkiemen, biedt het toch hele goede vooruitzichten voor de toekomst. Volgens veel wetenschappers betekent deze ontwikkeling  een enorme stap in de richting van interplanetaire kolonisatie. Voorheen was het namelijk alleen mogelijk om zaadjes op het ISS uit te laten komen, waar astronauten handmatig bij moesten helpen. Als het geautomatiseerd kan worden, wordt het mogelijk om ons eigen eten te gaan verbouwen op andere plekken dan de aarde. Aangezien het natuurlijk veel te duur is om constant een raket met eten op en neer te sturen is dit een vereiste voor het bewoonbaar maken van andere planeten.

Dat is toch wel iets om over na te denken, want nu de aarde snel achteruit aan het gaan is door klimaatverandering en het opraken van bepaalde grondstoffen, is er een reële kans dat de mens zal uitsterven. Wat is dan voor ons de beste stap om dit tegen te gaan? We kunnen inderdaad onze blik op de ruimte richten en proberen om te verhuizen naar een andere planeet. Het uitkomen van de zaadjes biedt daarvoor een goed vooruitzicht en er wordt door SpaceX een manier ontwikkeld om meer mensen tegelijk de ruimte in te brengen. Voor het koloniseren van andere planeten is het namelijk ook van belang dat er genoeg mensen meegaan, een kleine kolonie is kwetsbaar en zal het waarschijnlijk niet lang volhouden.

Het is natuurlijk maar de vraag of al deze ideeën ook uitvoerbaar zullen zijn, de technologie is er op dit moment namelijk nog niet en het zal nog veel meer geld kosten voordat deze er wel is. Terwijl dit geld ook heel goed op aarde besteed kan worden om de klimaatverandering en onze andere problemen aan te pakken. In plaats van verhuizen en wegrennen voor de problemen kunnen we deze natuurlijk ook proberen aan te pakken. Bovendien herhaalt de geschiedenis zich, grote kans dat onze nieuwe woonplaats een soortgelijke situatie te wachten staat als die we nu meemaken.

De ontwikkelingen in de ruimte moeten we denk ik dus vooral zien als een mooie wetenschappelijke vooruitgang. Ruimtereizen is natuurlijk een fantastisch idee maar het lijkt mij voor nu beter om ervoor te zorgen dat onze eigen aarde bewoonbaar blijft.

Sluiten