Onaantastbare klassiekers Top2000

Nu de kerst met al haar tradities achter de rug is, heeft een andere geliefde Nederlandse traditie zijn intreden gedaan: de Top2000. Dit muziekfestijn laat het hart van menig muziekliefhebber de laatste dagen van het jaar sneller kloppen. Vanaf eerste kerstdag tot oudejaarsdag klokslag twaalf uur worden aan een stuk door Nederlands favoriete muziekplaten afgespeeld op NPO radio 2. Iedereen komt in de lijst wel een favoriet of guilty pleasure tegen. Wanneer we echter op de laatste honderd nummers afstevenen worden de liedjes langzamerhand als heilig beschouwd en mag er nauwelijks meer getwijfeld worden aan hun schoonheid, de laatste nummers zijn zonder twijfel onaantastbaar. Wie niet als muziekkenner door de mand wil vallen op oudejaarsavond mag dus wat achtergrondkennis hebben over de top vijf van Nederlands meest geliefde eindejaarslijst.

  1. Bohemian Rapsody, Queen

De onbetwiste nummer een heeft in de afgelopen twintig jaar slechts vier keer zijn plek afgestaan aan een ander nummer, dat zonder meer de constante populariteit van het liedje laat zien. Dit jaar genoot het nummer een nog grotere bekendheid dankzij de gelijknamige film over de Britse muziekgroep. Het nummer werd in 1975 uitgebracht op het album A night at the Opera en wordt geroemd om de mate van variatie in het lied. In de ruim zes minuten durende pophit worden onder leiding van Freddy Mercury zes verschillende muziekstijlen aangedaan.

  1. Hotel California, The Eagles

Het nummer is de titelsong van het gelijknamige album van de rockband The Eagles, de groep die in de jaren 70 razend populair was in de Verenigde Staten. De tekst gaat over een reiziger die een luxe hotel bezoekt, maar het blijkt een vreselijke plek te zijn waar hij eigenlijk nooit meer wegkomt. Het betreft hier een metafoor voor het beloofde land dat onvermijdelijk een ondergang tegemoet gaat en waaruit men niet kan ontsnappen. Dit is nog een van de meest simpele en letterlijke theorieën over de betekenis van het nummer. Wie aandachtig luistert kan zijn eigen theorie vormen. Er zijn slechts enkele platen waar zoveel discussie bestaat over de interpretatie van een tekst, en juist dat is de kracht van Hotel California.

  1. Piano Man – Billy Joel

Dit nummer is zeer geliefd in iedere karaokebar. Piano Man is een echte klassieker die er voor kan zorgen dat het hele café op z’n kop komt te staan en dat Jan en alleman gebroederlijk arm om arm met elkaar mee staat te blèren. Het nummer dat in 1973 uitkwam wordt in de coupletten gezongen uit het perspectief van de pianist. Hij beschrijft de verschillende gasten die in het café zitten. Het refrein geeft juist het perspectief van de gasten die graag willen dat de pianist door blijft spelen om zo hun zorgen te vergeten. Het lied is vanuit Billy Joel’s eigen perspectief geschreven toen hij als pianist optrad in verschillende bars in Los Angeles. In de eerste versie van de Top2000 stond dit nummer op plek 121 en maakte door de jaren heen een opmars naar plek nummer drie.

  1. Stairway To Heaven – Led Zeppelin

Dit jaar door Piano Man een plekje gezakt, maar dat maakt het zeker niet een minder nummer. Al sinds het ontstaan van de Top2000 heeft dit 7 minuut en 58 seconden durende nummer een plek in de top vijf weten te bemachtigen. Net als met veel andere nummers zijn er tal van geruchten en theorieën over de betekenis van de tekst. Toch moeten veel van deze vaak bijzondere theorieën verworpen worden. In een interview gaf Robert Plant – de zanger van de band die tevens deze tekst heeft geschreven –  namelijk toe dat hij zelf ook geen idee heeft waar de tekst precies over gaat. Het hele rustige en herkenbare begin in combinatie met het hardrock einde maakt het één van de meest unieke nummers van de jaren zeventig (en misschien wel van alle nummers ooit gemaakt).

 

  1. Wish You Were Here – Pink Floyd

De hoogste notering van deze psychedelische Engelse rockband is plek vijf. Het lied gaat over de gitarist van de band – Syd Barrett – en over hoe hij de band verliet. Het nummer uit 1975 komt van het gelijknamige album en begint met het zoeken naar een radiozender waar er onder andere de vierde symfonie van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski te horen is. Met het rustige maar meteen herkenbare begin zorgt het bij velen voor een heel bijzonder gevoel. De band is met in totaal drie nummers te vinden in de beste 100 van de radio 2 muzieklijst.

De onaantastbare top-vijf is cultureel erfgoed voor de muziekliefhebber. Opvallend is dat deze top-vijf volledig bestaat uit platen uit de jaren ’70 en er geen Nederlandstalig nummer in terug te vinden is. De eer van de hoogs genoteerde Nederlander in de Top2000 gaat naar Boudewijn de Groot met zijn lied Avond. Wie weet kan hij volgend jaar deze Engelstalige klassiekers het vuur aan de schenen leggen.

Sluiten