Feike Sijbesma, de invloedrijkste Nederlander

Feike Sijbesma, 59 jaar oud, studeerde aan de Erasmus Universiteit en is vandaag de dag bestuursvoorzitter bij chemieconcern DSM, de huidige nummer twee op de index van bedrijven met de meeste maatschappelijke impact volgens Management Scope. Hij bekleedt daarnaast belangrijke commissariaten bij Unilever en De Nederlandsche Bank en staat bekend als een ‘Climate Leader’. Mede hierom benoemde de Volkskrant deze man afgelopen jaar tot de meest invloedrijke persoon van Nederland, wat de krant nu al voor het dertiende jaar op rij doet. De Volkskrant kiest voor deze titel uit een groep mensen die een bestuurlijke functie hebben, maar niet in de Tweede Kamer zitten en dus niet democratisch gekozen zijn. Rijke ondernemers zonder bestuurlijke post en leden van het Koninklijk Huis zijn ook uitgesloten in de analyse van de krant.

De Volkskrant kiest dus een machtige persoon die niet direct bij de gemiddelde Nederlander bekend is, in tegenstelling tot politici die dergelijke bekendheid vaak wel genieten. Maar wie is de man die achter de schermen aan vele touwtjes trekt?

Sijbesma studeerde Medische Biologie en Bedrijfskunde en begon zijn loopbaan bij Gist-Brocades, een bedrijf dat later opging in DSM. Hij volgde een klassiek pad van promoties binnen het bedrijf; van medewerker tot divisiedirecteur, tot Raad van Bestuur en nu dus bestuursvoorzitter bij DSM. Hij staat daar inmiddels elf jaar aan het roer en wordt gewaardeerd omdat het bedrijf onder zijn leiding zowel winstgevender als groener werd. Zoals wel vaker horen bij zo’n topfunctie tevens hoge commissariaten, posities die hem een uitstekend netwerk geven bestaande uit de presidenten en president-commissarissen bij ING en Unilever, die op zichzelf natuurlijk ook brede invloed hebben. Mede op basis van dat netwerk verkoos de Volkskrant hem tot meest invloedrijke persoon.

Wat opvalt is dat Sijbesma zich als gerespecteerd bestuurder inzet voor duurzaamheid, onder andere als ‘Climate Leader’ voor de Wereldbank. Hij is in die rol onderdeel van een groep prominenten die de klimaatdoelen van de Wereldbank ondersteunen en helpen te behalen. Hieronder vallen verschillende taken zoals het steunen van landen in het behalen van de klimaatdoelen van Parijs. Sijbesma is daarnaast lid van de Carbon Pricing Leadership Coalition (CPLC), een initiatief dat leiders in overheden, het bedrijfsleven en de maatschappij bijeenbrengt. Deze CPLC stelt doelen vergelijkbaar met die van de Climate Leaders. Sijbesma: “Addressing climate change is urgent and critical to all of us. The longer we take to move to a low fossil carbon economy, the higher the costs for future generations and those already at risk today. Effective and inclusive carbon pricing can facilitate and speed up this transition.” Hij pleit dus voor ‘carbon pricing’; de vervuiler betaalt.

In een interview met het Financieel Dagblad komt dit duurzame belang wederom naar voren. Sijbesma vertelt dat hij verantwoordelijkheid voelt om duurzaam te zijn, ondanks de vrees van aandeelhouders dat het ten koste van de winst gaat. Hij beschouwt naast de aandeelhouders, de maatschappij en de wereld ook als ‘baas’ die het bedrijf moet dienen: “Het klopt niet zoals we bedrijven waarderen, we zijn te veel gericht op het vermogen om alleen financiële winsten te maken. We worden te veel geregeerd door geld.”

Zo lijkt Sijbesma dus meer dan een technocraat die op geld belust is, hoewel hij met een salaris van 2,6 miljoen euro niet hoeft te klagen. Anno 2018 is het een waardige opvolger van oud-minister Hans Wijers, die de titel vier jaar lang droeg, in ieder geval wat betreft het klimaatvraagstuk.  

Sluiten