Breaking borders, Hilke Schuurmans

Hoi lieve allemaal! Ik ben Hilke en ik ben op exchange in het geweldige Göteborg, Zweden. Hierbij een kijkje in mijn Scandinavische leven!

Maandag 3 december:

De twee na laatste week is aangebroken. Wat vliegt de tijd toch voorbij als je op exchange bent!

De maandagochtend start ik goed. Na ruimvoldoende slaapuren gepakt te hebben en te hebben ontbeten met Friends als gezelschap, begeef ik me richting de sportschool. Omdat ik deze maanden wat meer vrije tijd heb dan ik ben gewend, zit de sportschool wat meer in mijn routine. Drie pluspunten: het werkt effectief tegen het zonlichttekort, ze hebben een massagestoel (!) en zo kan je je veroorloven om nog meer Fika te doen. Fika is heel belangrijk hier in Zweden en houdt eigenlijk in dat je samen koffie gaat drinken met wat zoets erbij en zo echt even de tijd neemt elkaar beter te leren kennen. Heerlijk dat ze daar hier een woord voor hebben! Dat ga ik zeker meenemen naar Nederland.

In de middag staat een seminar ingeroosterd. Ik volg momenteel het vak ‘The Swedish Model and Equality: Family Policy and Gender Relations’. Heel interessant! Gender Equality is natuurlijk een van de kernpunten waar Zweden om bekend staat. Voorafgaand aan de seminars schrijven we een paper over een deelonderwerp, wat we vervolgens samen bediscussiëren. Ik ben hier op mijn exchange vooral erg veel bezig met artikelen lezen, papers schrijven en aan groepsprojecten werken. Sterker nog: ik heb nog geen één ‘normaal’ tentamen gehad, alleen maar take-home exams. Heel anders dus, maar daarom juist ook interessant.

Vanaf het moment dat ik de universiteit net heb binnengetreden, is het al donker buiten. Het is pas net half 4. Dit maakt het extra verleidelijk om hierna naar mijn kamer te gaan en die niet meer te verlaten. Ik heb nog leftovers van gisteren (ik kook hier bijna altijd voor meerdere keren), dus het recept voor een luie avond is compleet. Omdat Göteborg al helemaal in de kerstsferen is en ik ook, besluit ik een kerstfilm te gaan kijken. Kerst is mijn favoriete tijd van het jaar!

Dinsdag 4 december:

Om 10 uur begint mijn hoorcollege. We zitten niet in een grote zaal zoals in Rotterdam, maar in een wat kleiner lokaal met zo’n 30 mensen. Dit maakt het mogelijk om het college wat interactiever te maken. Het gaat ditmaal over hoe families getransformeerd zijn sinds het begin van de 20e eeuw, met name gezien de rolverdeling. Na het college ga ik alvast werken aan de paper voor het volgende seminar, aangezien ik daar van donderdag tot en met maandag geen tijd voor zal hebben. Dan komen namelijk Emma, Steven en Karsten deze kant op!

‘s Middags is al de afscheidsreceptie vanuit mijn faculteit (Handelshögskolan: school of Business, Economics and Law). Dit komt ideaal uit omdat ik wel wat Fika kan gebruiken! Er staan allerlei traditionele kerst zoetigheden op tafel: gingerbread cookies, porridge met mandarijn en kaneel, lussekatten (letterlijk saffraan kat, hier een heel bekend zoet broodje) en meer. Op een scherm komen foto’s voorbij van activiteiten die we hebben gedaan. Dan besef je pas écht hoe snel deze periode is gegaan en hoeveel mensen je hebt leren kennen. Ik heb zo’n 120 mensen ontmoet (ja, ik heb een lijstje bijgehouden) en heel veel leuke vrienden gemaakt.

Na veel gezellige gesprekken en een wens die ik mocht doen omdat ik mijn gingerbread cookie in één keer met één vinger in drieën heb gebroken, was het tijd om weer verder te gaan met mijn paper. Wanneer ik tevreden ben met wat ik die dag heb gedaan, is het tijd voor nog een Adventsfika (nooit genoeg Fika). Op mijn weg ernaartoe pak ik snel een salade bij de 7Eleven, want ergens moeten de vitaminen vandaan komen. Dit keer zijn we in een gemeenschappelijke keuken in een van de studentengebouwen, met wat buddygroups die in het begin door de studievereniging zijn gevormd. Ook hier staan weer de traditionele zoetigheden, en nog wat extra’s: Glögg! Dit is Zweedse glühwein. We praten onder andere over hoe kersttradities verschillen per land. De kerststemming zit er goed in!

Woensdag 5 december:

De woensdagochtend start ik weer met de sportschool. Na een douche in recordtempo (ik had pech met de tram) haast ik me richting de universiteit waar ik heb afgesproken met wat meiden: drie Zweedse studenten (buddygroup leaders) en één Finse exchange student. Niet om te gaan leren, maar om sushi te gaan eten! Zo’n twee uur zitten we gezellig te kletsen. Daarna roept mijn paper me. Samen met Etel (de Finse student), ga ik naar mijn favoriete café om te gaan studeren onder het genot van een kopje koffie.

‘s Avonds ga ik naar ‘Café Fridhems’: één van de exchange studenten heeft zijn kamer omgetoverd tot een gemeenschappelijke ruimte. Die hebben we namelijk verder in ons gebouw niet. Met een extra stoel en wat lekkers (waaronder pepernoten want het blijft natuurlijk 5 december!) loop ik naar de kamer toe. Café Fridhems draait eigenlijk helemaal om bordspellen. Voor sommigen is het echt een obsessie. We spelen Mysterium; een soort Cluedo, maar dan meer met eigen interpretatie. Heel leuk! Een aantal uren en heel wat gezelligheid verder besluit ik om naar bed te gaan. Het is bijna 23:00 uur en ik heb om 8:15 college. Ik moet alleen nog even mijn was uit de droger in de wasruimte halen. Deze heeft het echter niet gedaan. Ik zet hem opnieuw aan, maar mijn tijdslot is voorbij. Dit zou betekenen dat als ik nu de ruimte verlaat, ik niet meer bij mijn was kan. Ik besluit iets tussen de deur te leggen en terug te gaan naar Café Fridhems, aangezien ik toch moet wachten (goed excuus toch?). Dit escaleert een beetje en uiteindelijk speel ik tot half 4 ‘s nachts een heel ingewikkeld bordspel genaamd Great Western Trail. Wilde nachten op exchange!

Donderdag 6 december:

Zoals je misschien al voelt aankomen, ga ik niet naar het vroege college. In mijn verdediging: ik heb wel al de artikelen gelezen waar het college over gaat. Na een fatsoenlijke 6 uur slaap is het tijd om wat op te ruimen en boodschappen te doen, want ik krijg hoog bezoek! Letterlijk, want ze komen vanuit huize hoog! Ik haal Emma, Steven en Karsten op van het Centraal Station. We gaan eerst naar mijn kamer om de spullen af te zetten en een beetje bij te komen met een kaartspel en warme chocomel (de arme kinders hebben maar héél kort geslapen). Vervolgens, wanneer het inmiddels al weer donker is, gaan we weer richting het centrum. We lopen door mijn favoriete wijk, Haga, naar mijn universiteit. Daar sluiten Emma, Steven en Karsten een tijdelijk lidmaatschap van mijn studievereniging af. Dit hebben we namelijk nodig om die avond te gaan lasergamen! In team rood zetten we alles op alles voor de winst. Na een goede strijd en een grote dosis adrenaline, hebben we team groen verslaan! Zelf ben ik nummer 5 van de 34, waar ik toch best wel trots op ben.

Na het lasergamen gaan we naar Pinchos; een leuk tapasrestaurant in circusthema. We bestellen veel te zoete snoepdrankjes en heel wat lekkere hapjes, die we zelf moeten ophalen. Een gezellige eerste dag!

Vrijdag 7 december:

Op vrijdag worden we laat wakker, omdat er wat slaap ingehaald moest worden. Hierna gaan we naar een van de zuidelijke eilanden van Göteborg, Vrångö. Hier lopen we langs de gekleurde huisjes en op de hoge rotsen en genieten van het uitzicht.

Rond 4 uur pakken we de ferry terug. We krijgen nog post mee van de postbezorger om af te geven op de boot (dit vonden wij zelf ook vrij vreemd). We reizen met de tram door naar Systembolaget, de enige (overheid gereguleerde) keten om drank met een alcoholpercentage van >3,5% te kopen. Na de nodige inkopen, lopen we naar King’s Head. Dit is de meest populaire plek voor ‘After Work’. Zoals de naam al verklapt, gaan mensen hiernaartoe na hun werk- of studiedag. De drank is (relatief) goedkoop, je mag gratis genieten van een onbeperkt buffet en de sfeer is goed! Als onze buikjes rond zijn gegeten, gaan we terug naar Fridhemsgatan. Ik neem ze mee naar Café Fridhems waar we met een groep exchange studenten hebben afgesproken om in te drinken en vanuit daar uit te gaan. Uitgaan is er helaas niet meer van gekomen, maar drinken, kletsen, lachen en Kings Cup wel.

Zaterdag 8 december:

Wanneer het al weer wat uren licht is, staan wij op. De dagen zijn zo stiekem heel kort omdat de zon weer zo vroeg ondergaat. Ik ben hier inmiddels wel aan gewend, maar het zorgt er nog steeds wel voor dat je weinig tijdsbesef hebt. We gaan het centrum in om wat meer van de stad te zien. Vanaf een van mijn favoriete plekken hebben we een mooi uitzicht over de stad. We drinken koffie in Haga, waar ook een leuke kerstmarkt plaatsvindt. Hierna lopen we nog door wat stukken met mooie gebouwen en bezoeken we wat winkels.

Voor het avondeten gaan we thuis koken. Het wordt een klassieke sushibowl, een favoriet van ons allemaal. Het toetje levert veel pret op: we proberen een gingerbreadhouse in elkaar te zetten en te versieren. Dat in elkaar zetten is al een kunst op zich aangezien je er caramel voor moet maken. Jeetje, wat moet je hiervoor geduld hebben! Uiteindelijk staat het huisje min of meer en begint het leuke gedeelte. Een hele collectie aan gekleurde zoetigheid wordt op het huisje geplakt. Eerst gaat de decoratie volgens een plan, maar dan moeten de jongens natuurlijk hun handtekening achterlaten. Wat poedersuikersneeuw erop en klaar! Ons eigen snoephuisje. Niet voor lang, want samen slaan we hem kapot (ook al zegt Steven dat ik net wat eerder was dus zelf alles kapot sloeg, oeps). Alsof candyland ontploft is in de kamer, maar het was het dubbel en dwars waard! Kniebel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? Na genoeg suiker te hebben gegeten voor de hele maand, proberen we te slapen.

Zondag 9 december:

Vandaag staan we op vóórdat het licht is om de flixbus naar Kopenhagen te nemen. 4,5 uur in bus en op boot later, komen we aan. Onze eerste indruk is meteen positief: wat is Kopenhagen toch een mooie stad!

Omdat we nog niet in onze kamer kunnen, gaan we koffiedrinken in een leuk tentje. Dat is natuurlijk nooit een straf. We zoeken alvast uit hoe het werkt met fietsen die te huur zijn in de stad en gaan dan inchecken. Vervolgens gaan we het centrum wat verkennen. We lopen langs een Food Hall en een kerstmarkt en heel wat mooie gebouwen en winkels. Overal hangen lampjes en er hangt echt een kerstsfeer. In Scandinavië wordt daar sowieso extra aandacht aanbesteedt. Vast om te compenseren voor het donker!

We gaan gezellig uiteten en daarna gaan we naar een speciale bar: het staat er vol met meer dan 2400 bordspellen. Een superleuk concept! Er zijn een paar gratis spellen, dus gaan we hiertussen kijken (we blijven studenten). Nadat we éindelijk een spel kiezen, gebruiken we eigenlijk alleen de speelgoedpistolen die erin zitten. We bedenken namelijk zelf een spel: we stellen vragen in de vorm van ‘Wie …?’ en dan wijzen we met onze pistolen om te antwoorden. Het levert goede gesprekken en verhitte discussies op. Achteraf is dat misschien nog wel leuker.

Als je nou nog héél benieuwd bent hoe onze maandag in Kopenhagen eruitzag, kan je altijd even @hilkeinsweden op instagram bekijken.

Hierna was het tijd om afscheid te nemen. Het was superleuk dat ze langskwamen en we hebben het zeker naar ons zin gehad samen!

Nu nog twee weekjes optimaal genieten van mijn exchange en dan is het tijd om weer naar huis te gaan. Dit brengt wat gemixte gevoelens: natuurlijk heb ik heel veel zin om thuis te komen, maar ik ga het hier zeker ook missen!

Sluiten