Het eeuwige dilemma tussen koffie en thee

Met de laatste tentamens van dit kalenderjaar voor de deur, of net achter de rug, is de koffieconsumptie van menig student een behoorlijk stuk hoger. Echter, toen ik laatst naar de lege doos theezakjes in de kamer keek, drong het tot me door dat ik vaker kopjes rooibosthee in schenk dan een bakkie pleur. Maar, in welke gevallen kiezen we nou eigenlijk voor thee, en wanneer kiezen we voor koffie?

Thee zou ons dezelfde focus en energie geven als koffie, maar dan zonder de al zo bekende cafeïnedip (Voedingscentrum 2016). In thee zit namelijk wel hetzelfde vloeibare goed dat onze hersenen op gang brengt, maar er zit beduidend minder cafeïne in; afhankelijk van de soort thee die gedronken wordt ligt deze waarde rond de twintig milligram. Ter vergelijking in een grote kop koffie zit wel tachtig milligram cafeïne. Bij een bepaalde kleine hoeveelheid cafeïne verbeterd het de prestatie en verhoogt het energieniveau. Het nemen van te veel cafeïne kan echter al snel nadelen met zich meebrengen; zo kun je bij te veel cafeïne gaan trillen, hoofdpijn krijgen of slaapproblemen ondervinden. Nota bene, de grens tussen genoeg en te veel cafeïne verschilt per persoon. Bovendien schakelt de cafeïne onze vermoeidheid-sensoren als het ware uit, waardoor onze bloeddruk verhoogt en onze focus in zijn geheel wordt vergroot, hierbij spreekt het voor zich dat men zijn of haar bloeddrukwaarde in balans behoort te houden.

Persoonlijk hangt de keuze bij mij veelal af van de hoeveelheid slaap die ik heb gehad in de voorgaande nachten en de hoeveelheid stress die ik op het specifieke moment ervaar. Zo is het logisch dat ik in mijn tentamenweek figuurlijk gesproken liters pleur, slobber, of leut naar binnen gooi, maar in mijn vakantie slechts geniet van maximaal een kopje per dag.  Daarnaast weegt het tijdstip van de dag ook zwaar mee, zo ben ik, met vele anderen, iemand die graag met een grote bak koffie wakker wordt en de dag graag afsluit met een mok thee.

Niet te vergeten is onze smaak, over smaak valt immers niet te twisten. Sommigen menen dat thee slechts warm rioolwater is, en anderen beweren dat koffie te bitter is. Je kan nog wel suiker en melk toevoegen aan je drankje, maar dat doet naar mijn zeggen de consumpties te niet.

Hoewel thee dus in het algemeen gezonder is, is koffie een snellere manier om je energie, focus en concentratie te verhogen. Daarnaast spelen smaak en andere persoonlijke beslissingscriteria een belangrijke rol in dit oh zo levensgrote dilemma. Echter, blijft dat de definitie van een dilemma; er zijn twee aantrekkelijke alternatieven die op een logische manier niet van elkaar te onderscheiden vallen. Zodoende is èn blijft dit dilemma bestaan, maar ik hoop dat jij nu je keuze iets beter valt te beargumenteren. Overigens dronk ik tijdens het schrijven van dit artikel wel een grote kop rooibosthee, en heb ik mijn keuze voor vandaag dus wel weer gemaakt.

 

Referentie:

‘Cafeïne’ (2016). Geraadpleegd op 11 december 2018 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx.

Sluiten