Hoe heurt het eigenlijk, tijdens de tentamenweek?

 

Studeren aan de Universiteit betekent voor velen van ons het verlaten van het ouderlijk huis. Het gestructureerde leven, het warme bordje van moeders en een opgeruimde slaapkamer worden achtergelaten voor een enigszins minder geordende manier van leven. In deze ontdekkingstocht zonder ouderlijk gezag komen de van huis uit bijgebrachte manieren in het gedrang. Vooral in barre tijden wanneer de sociale interactie afneemt, het cafeïne gehalte toeneemt en de universiteitsbibliotheek uit zijn voegen barst ligt een stijlblunder op de loer. Deze rubriek biedt iedere keer weer uitkomst voor diegene die opzoek zijn naar een gezonde dosis hoffelijkheid in het ruige leven van een Rotterdamse student met deze eerste editie: Hoe heurt het eigenlijk tijdens de tentamenweek?

Het vinden van een studieplek. Voor iedere student die zijn bureau weer eens niet heeft opgeruimd of probeert zijn luidruchtige huisgenoot te ontlopen biedt de universiteitsbibliotheek uitkomst. Wie er echter na tienen een plek probeert te bemachtigen komt bedrogen uit. Maar niet getreurd, de campus kent nog tal van andere mogelijkheden. Zo staat aan de rand van de campus het G-gebouw. Hier vindt men nog ouderwetse hokken waar studenten urenlang ongezien kunnen zwoegen. Dit ongeziene element zorgt ervoor dat men bij het betreden van een dergelijk hok goed op de etiquette moet letten. Kloppen doet u drie keer waarna u, afhankelijk van lokale gebruiken, wacht op antwoord of de ruimte binnentreed. In het G-gebouw wordt het gebruik van de genoemde etiquette vandaag de dag vermeden door het op creatieve wijze aanbrengen van de tekst ‘bezet’ of ‘occupied’. Zelfs de etiquette zijn soms onderhevig aan verandering.

In de universiteitsbibliotheek. Wanneer het toch is gelukt een plek te bemachtigen in de geliefde UB dient er rekening te worden gehouden met omringende studenten. Kauwgom kauwen is bijvoorbeeld uit den boze, zo leert het handboek ons; “Het is een misselijkmakend gezicht jonge mensen als herkauwende koeien te zien”. Verder gelden er volgens het boek vele strikte regels wanneer men zich in een ruimte met meerdere mensen begeeft. De meeste zullen u niet onbekend zijn; niet smakken, niet aan of in uw neus zitten enzovoort. Ook hoort u niet te staren naar degene tegenover u, hoe aantrekkelijk hij of zij ook is. Voor studenten die deze regel aan hun laars lappen en een vermeende UB-liefde zelfs aanspreken gaat een hele nieuwe wereld aan etiquette en hoffelijkheid open. Met te behalen studiepunten in het vooruitzicht kunt u deze stap echter beter even uitstellen.

Tijdens het tentamen. Wat betreft geschikte kleding  zijn wij als studenten redelijk vrij, we kleden ons naar de gelegenheid van de dag. Kleding biedt de mogelijkheid uw persoonlijkheid en gevoel uit te drukken. Heeft u veel vertrouwen in de aankomende tentamens? Kom dan in een driedelig donkerblauw of donkergrijs pak en voor de dames een jurk. Iets minder vertrouwen? Kleed uzelf dan alvast in rouwkledij. Kom nooit en te nimmer in een te gemakkelijke outfit, dit zorgt er namelijk voor dat u minder scherp bent. Wanneer u tijdens een tentamen een dringende vraag heeft dient u goed te letten op de aanspreekvormen, een surveillant spreekt men doorgaans aan met meneer of mevrouw. Komt er echter een hoogleraar om u uit uw lijden te verlossen, dan dient hij of zij aangesproken te worden met professor. Een meester in de rechten of een doctorandus hoort aangesproken te worden met mijnheer of mevrouw. Let als laatste goed op het volgende; ook als de nood hoog is mag niet vergeten worden dat het gebruik van de term ‘wc’ netter is dan ‘toilet’.

Na het tentamen. Nog voor men huiswaarts keert komen de eerste medestudenten al vragen naar uw gevoel over het gemaakte tentamen. Bij een goed gevoel mag dit kenbaar gemaakt worden, echter niet te uitbundig, gezien we de mening van de ander nog niet kennen. Wie daarentegen een minder goed resultaat verwacht dient in principe niet te liegen, maar een leugentje om eigen bestwil mag in dit geval wel. Het etiquetteboek zegt ons hierover het volgende: “Speel het spelletje van onze maatschappij wellevend mee, wie dat doet wint”.

Met de bovenstaande tips kunt u goed voor de dag komen bij uw medestudenten, de tentamenweek zorgt al voor voldoende stress. Maar, u hoeft zich nu tenminste geen zorgen meer te maken over hoe het heurt.

Sluiten