Interview Risk Management Nationale Nederlanden

Alle tweedejaars economiestudenten zijn momenteel bezig met het vak Intermediate Accounting. Om zelf ook nog extra research te doen naar de wereld van de accountancy besloot ik iemand te interviewen die ins en outs kent van de accountancy, Yvonne van Velzen. Haar hele carrière heeft ze rondgesnuffeld in het accountancy-veld en momenteel werkt ze als Senior Operational Risk Management Officer bij Nationale-Nederlanden. Of dit interview de studenten helpt een hoger cijfer te halen voor Intermediate Accounting weet ik niet. Wel is het zeker een interessant kijkje in het vakmanschap van de accountant.

Zou u om te beginnen willen vertellen wat u heeft gestudeerd?

In mijn jeugd hielp ik mijn vader met de boekhouding van zijn winkel. Sinds die tijd wilde ik in de boekhouding gaan werken. Het analyseren en controleren van de cijfers van een bedrijf vond ik erg leuk. Eigenlijk is de boekhouding een soort dagboek van het bedrijf en als je de cijfers begrijpt, kan je dat lezen. Na een aantal jaar Bedrijfseconomie gestudeerd te hebben ben ik al redelijk vroeg gaan werken. Eerst kwam ik terecht bij een midden klein accountants- en administratiekantoor als administrateur. Maar al snel werd duidelijk dat ik te hoog opgeleid was voor het bedrijfsadministratieve werk. Ik had er wel veel plezier in om het te doen. Vanwege mijn scholingsniveau ging ik naar een controlefunctie toe en ben ik verder gaan studeren in de accountancy. Dit was een lang leertraject van acht jaar waar ik één dag in de week naar school ging. Zo heb ik mijn studie afgerond.

Accountancy is wel een beroep dat je bij moet houden. Per jaar ben je verplicht gemiddeld veertig uur kwijt aan opleidingen en/of cursussen te volgen die aangeboden worden door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) of andere gecertificeerde cursusaanbieders. Als je een goede baas hebt, geeft hij je vrije tijd om te studeren en anders moet je er zelf tijd voor vrij maken. Door middel van deze cursussen blijf je bij op je vakgebied en kan je jezelf verder ontwikkelen. Zo heb je de mogelijkheid om over nieuwe onderwerpen te leren, zoals bijvoorbeeld Blockchain.

Hoe zag uw carrière er verder uit tijdens en na uw opleiding?

Ik begon dus als extern accountant. Dat houdt in dat je in opdracht van klanten de jaarrekening voor de desbetreffende klant controleert. Voor een paar jaar was dit ook leuk om te doen, maar ik schakelde later over naar interne accountant bij AON, een tussenpersoon in verzekeringen. Het voordeel hiervan is dat je meer persoonlijk contact hebt met de mensen waarmee je werkt en met hen een betere band opbouwt. Je bent in dienst van het bedrijf waarvoor je de controlewerkzaamheden uitvoert. In het begin verschilde het werk niet veel met het werk wat ik als externe accountant uitvoerde. Wel had ik als interne accountant de mogelijkheid om minder uren te werken.

Bij dit bedrijf mocht ik ook de buitenlandse kantoren controleren, voor de kwartaalcijfers en het consolideren voor de jaarrekening. Dit reizen was natuurlijk hartstikke leuk. Wel draaide je hele lange dagen als je in het buitenland was. Toen ik een gezin kreeg heb ik besloten om van werkgever te veranderen. Ik ben toen als interne accountant gaan werken bij ING. Na tien jaar ben ik binnen ING naar een andere afdeling gegaan namelijk Risk Management. Nadat ING Bank en Nationale Nederlanden gesplitst werden in twee bedrijven ben ik uiteindelijk ook bij Risk Management van Nationale-Nederlanden belandt. Het proces achter de cijfertjes begon ik steeds leuker te vinden en daar past riskmanagement erg goed bij. Ook is een groot onderdeel van mijn werk het hebben van sociale contacten met mensen binnen mijn afdeling en andere afdelingen in het bedrijf. Hier haal ik erg veel plezier uit.


Wat zijn uw belangrijkste taken bij riskmanagement?

Ten eerste heb je een adviserende rol. Bij riskmanagement wordt er gekeken hoe je risicobeheer vanuit het three lines of defence-model kan verbeteren. Dat is het risicobeheer bij het business management (eerste lijn), vanuit riskmanagement (tweede lijn) en de derde lijn is de interne accountant. Het is een soort organisatiestructuur met als doel om een goede risicocontrole in het bedrijf te hebben. Effectiviteit en efficiëntie spelen hierbij een belangrijke rol. Het is bij het advies van het riskmanagement ook belangrijk dat je wel een evenwicht weet te bewaren tussen deze twee aspecten. Verder monitort het riskmanagement ook het bedrijf om te kijken of de afdelingen zich ook aan de procedures en andere afspraken gehouden.

Riskmanagement schijnt in een bedrijf niet altijd een graag geziene gast te zijn bij de andere afdelingen. In hoeverre klopt dit?

Bij de meeste afdelingen valt dit negatieve beeld van riskmanagement erg mee. Alleen bij de verkoopafdelingen zijn ze minder fan van ons. Ze zijn dan bang dat ze alleen maar meer moeten gaan doen en steeds minder mogen als ze nieuwe regels krijgen. Ze willen meer bezig zijn met de klanten dan met interne zaken zoals risicobeheersing.

De kunst is om met alle afdelingen een gezonde relatie op te bouwen. Je moet leren hun taal te spreken. Natuurlijk verschillen de verhoudingen van persoon tot persoon. Als je echter kan laten zien dat je gezamenlijk naar hetzelfde doel toe werkt en dat het riskmanagement ook voor de klant verbetering wil dan lopen de relaties tussen de verschillende afdelingen erg goed.

Eigenlijk is binnen de financiële bedrijfstak een risk management functie hebben het makkelijkste. Het is namelijk verplicht vanuit de toezichthoudende autoriteiten (De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten) om een interne accountant en riskafdeling te hebben dus is er niet veel discussie mogelijk. Zo komen de toezichthouders bij verschillende niveaus binnen het bedrijf langs en daarbovenop komt er ook nog een extern accountant die komt controleren. Als je binnen het riskmanagement werkt ben je dan gewoon onderdeel van een wettelijke verplichte functie.

Sluiten