Boeken voor alle (ex)Harry Potter lezers

Dit artikel is voor iedereen die ooit met volle teugen heeft genoten van de Harry Potter boeken en daarna zoekende is geraakt naar een soort van volwassen vervolg. Ook is dit artikel voor iedereen die nooit wat van de fantasy-hype heeft begrepen maar toch stiekem nieuwsgierig is om een keer een goed boek op te pakken. Natuurlijk is iedereen die een beetje fan is van Game of Thrones hier ook op zijn plek, maar dat is eigenlijk een open deur. Ja, in dit artikel vind je de klassiekers en de niches van de fantasy wereld. Alle ideale boeken, voor als je even geen economisch model of wetsartikel meer kan zien. Om deze lijst evenwichtig te houden is de lijst door twee experts samengesteld die levenslange ervaring hebben met het lezen van fictie, namelijk mijn broer en ik. Samen komen wij tot bijna duizend gelezen boektitels in ons geheugenarsenaal en hebben we een solide lijst samengesteld.

 

Disc World, Terry Pratchett        Categorie: Comic Fantasy

Deze boekenreeks van Pratchett is een echte klassieker, de schrijver is dan ook al overleden. Niettemin zijn deze boeken zeker het lezen waard. Alle verhalen spelen zich af in een wereld waar de aarde gedragen wordt door vier olifanten op de rug van een gigantische schildpad die zich door de ruimte heen beweegt. Dit beeld zet ook meteen de toon voor de boeken, waarin Pratchett met alle klassieke ideeën van fantasy en sprookjes aan de haal gaat. De ‘helden’ gaan vooral voor hun eigen gewin, aangezien het verdienmodel van het redden van prinsessen niet zo succesvol is. Zo introduceert Pratchett ook hedendaagse dingen zoals verzekeringen en het Kapitalisme in de wereld. Dit zorgt voor hilarische situaties van tovenaars die bijvoorbeeld voor het eerst in hun leven een verzekering afsluiten. Het zijn makkelijk te lezen boeken vol met humor en dus zijn ze ideaal om een keer te lezen als je een ontsnapping nodig hebt van de drukte uit het studentenleven. 

 

The Witcher, Andrzej Sapkowski     Categorie: Dark fantasy                                                                                                     

Voor de gamers onder ons zal de naam van deze serie niet onbekend klinken, want de game The Witcher is op deze boekenserie gebaseerd. Een liefhebber van de boeken of Game of Thrones zal ook zeker enthousiast zijn over deze boekenserie van een Poolse schrijver. De serie is stiekem een nationale trots, dus bij het bezoek van Obama aan Polen kreeg hij ook The Witcher cadeau als welkomstgeschenk. Daarnaast is Netflix bezig het te verfilmen en hoopt hiermee HBO af te kunnen troeven op het gebied van fantasy series. Het boek speelt zich af in een middeleeuwse fantasy-wereld en heeft ook een soortgelijk geweld/seks niveau als Game of Thrones. In de serie volg je de Witcher Geralt die voor zijn baan op monsters jaagt waarbij Sapkowski via Geralt goede scenario’s weet te beschrijven over goed en kwaad. De wereld van de Witcher is dan ook meer grijs dan zwart/wit.

 

Moon Called, Patricia Briggs       Categorie: Urban Fantasy

Wat doe je als buurman de leider is van een roedel weerwolven? ‘Elke gelegenheid aangrijpen om hem te kunnen irriteren en chocoladekoekjes bakken voor zijn dochter’ aldus Mercedes Thompson de Volkswagenmonteur. Zelf is ze dan ook opgegroeid tussen de weerwolven, omdat haar moeder niet wist wat ze met haar aan moest toen ze als kind met regelmaat in een coyote veranderde. In de serie weet de normale wereld niks van het bestaan af van weerwolven en vampiers. Wel hebben de feeën besloten om naar buiten te treden en zichzelf bekend te maken aan de rest van de wereld. Toch zijn ze een naargeestig volkje als je ze tegenkomt en wonen ze ook in speciaal ingestelde reservaten, ten minste dat is het idee. De rest van paranormale wereld heeft regels voor zichzelf ingesteld om onzichtbaar te blijven voor de mens. Dat wordt alleen wat lastig voor Mercy als er een verdwaalde weerwolf bij haar garage aanklopt en deze vervolgens dood wordt aangetroffen. Als de situatie te penibel wordt besluit ze toch maar aan te kloppen bij haar weerwolf-buurman. Dit is een boek waar als je eenmaal aan begint je binnen een paar weken meteen de hele serie uitgelezen hebt en je ook maar meteen begint aan de spin-off serie Alpha & Omega. De boeken zitten vol spanning, humor en romantiek waardoor ze erg verslavend werken. 

 

Mortal Engines, Philip Reeve       Categorie: Young adult/steampunk

Dit boek is niet echt fantasy maar eerder een soort Mad Max scenario waarin er een groot tekort aan water is ontstaan op de wereld. De oplossing: rijdende steden. Alle steden kunnen rijden om zo op zoek te kunnen naar water door andere kleinere steden op te eten en hun water te stelen. Het boek heeft een goede karakter opbouw van de personages die een belangrijke rol spelen. Dit zijn een jonge huurmoordenaar en een aantal inwoners van het grote Londen. Londen is berucht om het jagen op op kleine steden. Lukt het de hoofdrolspelers om allemaal staande te blijven in deze wrede wereld waar alle principes overboord worden gegooid voor een leven met water? Later dit jaar verschijnt ook de verfilming van dit boek in elk geval belooft de trailer veel goeds.

 

A Discovery of Witches, Deborah Harkness     Categorie: Paranormal/Historical fantasy                                                                                      

Als je van tijdreizen houdt en een goed heksenverhaal dan is dit boek zeker een aanrader. Dit is voor mij dan ook een persoonlijke favoriet. De schrijfster zelf is historica en alle details in het boek met betrekking tot geschiedkundige dingen zijn dan ook uitzonderlijk accuraat. Het boek zelf gaat ook over een historica die in Oxford werkt en is opgegroeid als heks maar na de dood van haar ouders daar niks meer mee te maken wilt hebben. Helaas voor haar komt de paranormale wereld naar haar toe als een vampier (een geneticus en beroemd onderzoeker) op zoek gaat naar een boek waarvan hij denkt dat zij het kan vinden. De trilogie bevat drie dikke boeken maar het liefst had ik er nog drie van die boeken bij gehad. Het verhaal en de schrijfstijl zijn uitzonderlijk goed en erg realistisch. Dit boek is geen oppervlakkige fantasy meer maar een goed geconstrueerd verhaal dat zich meet met de best geschreven thrillers. Het is dan ook geen verrassing dat alle delen hoog op de New York Times bestsellerlijst bellande en dat er een TV series aan komt van hetzelfde productiebedrijf als Dr. Who.

 

A Court of Thorns and Roses, Sarah J. Maas     Categorie: High Fantasy                                                                                                                

Sarah J. Maas is momenteel één van de populairste fantasy schrijvers en dit eerste boek van deze serie stelt dan ook niet teleur. Het is een beetje een lugubere fantasy wereld die gescheiden wordt van de mensenwereld met een muur. Het hoofdpersonage Feyre beland aan de andere kant van de muur op het moment dat ze een wolf dood die een fairy blijkt te zijn. Het boek zit vol met actie en passie. Ter vergelijking heeft het boek veel gemeen met Graceling van Kristen Cashore en Poison Study van Maria V. Snyder. Als dat je niks zegt dan is het een soort van met Game of Thrones en Lord of the Rings maar dan ingezoomd op één hoofdpersonage en haar verhaal. Maas weet door de boekenserie heen een prachtige verhaallijn uit te zetten en het spreekwoord ‘do not judge a book by it’s cover’ is er zeker vaak van toepassing. Wanneer je deel één hebt gelezen en denkt alles te weten, denk dan eens nog een keer en begin vooral snel aan deel twee want je hebt het geheid bij het verkeerde eind. 

 

City of bones, Cassandra Clare      Categorie: Low Fantasy                                                                                                                                       

Dit boek behoort tot dezelfde categorie als Harry Potter en ja dat heet Low Fantasy. Dat zegt niks over het niveau alleen dat de setting zich in een normale wereld bevindt en het hoofdpersonage(s) een nieuwe fantasywereld leren kennen die onzichtbaar is voor de gewone mens. Ondertussen is er van dit boek al een verfilming geweest en loopt er een huidige tv-serie (het eerste seizoen is dramatisch slecht) over de volledige boekenserie. De boeken blijven veruit het beste om te lezen. Het gaan over een meisje genaamd Clary, dat wordt geïntroduceerd in de Shadowhunterwereld op het moment dat haar moeder wordt ontvoerd en demonen haar huis aanvallen. Ze wordt onder de hoede genomen bij een groep Shadowhunters die New York beschermen door te jagen op demonen en een oog houden op andere paranormale wezens.  Zo hoopt Clary haar moeder te vinden en weer terug te kunnen naar haar normale oude leven. Dit blijkt echter lastiger dan ze dacht als ze erachter komt dat haar moeder niet helemaal onbekend is met de Shadowhunterwereld en een ander verleden heeft dan dat Clary dacht. Dit boek en de gehele serie is erg vlot geschreven net zoals Harry Potter en bevat ook een gezonde dosis humor. 

 

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben en meer willen weten over een boek, voel je vrij om de vragen aan mij voor te leggen ik beantwoord ze allemaal graag. Ken je al boeken van deze lijst of zijn er andere fantasy-boeken die jij persoonlijk fantastisch vindt laat het dan weten en laat een comment achter!

Sluiten