Interview met de ACM

Jasper Schutte is econoom bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hij komt oorspronkelijk uit Enschede en is daarna aanvankelijk Industrial Design gaan studeren in Delft. Na twee jaar maakte hij vervolgens de switch naar Economie en Rechten in Utrecht. Hij voltooide daar de bachelor Economie met een uitgebreide minor Rechten en deed de combinatiemaster Law and Economics. Tijdens zijn studie had hij bijbanen bij verschillende organisaties en bezocht hij meerdere bedrijven tijdens diverse inhousedagen. Zo werd zijn interesse voor de ACM gewekt: inmiddels is hij bijna twee jaar werkzaam bij de ACM.

Waar komt de motivatie van Schutte om voor de ACM te werken vandaan? ‘Ik voer graag werkzaamheden uit die van toegevoegde waarde zijn, die echt iets betekenen voor de markt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. We beschermen consumenten tegen misleiding en geven voorlichting aan consumenten en bedrijven over hun rechten en plichten. In totaal heeft het werk van de ACM de consument het afgelopen jaar meer dan een miljard opgeleverd. Mede daarom ervaar ik het werken bij de ACM als zeer motiverend.’

‘Het mooie aan het werken bij de ACM is daarnaast dat er ruimte is voor iedereen. Binnen de ACM wordt gewerkt met multidisciplinaire teams die zijn samengesteld uit mensen met verschillende kennis en achtergronden. Met deze teams werk je intensief samen om uiteenlopende vraagstukken binnen een kader van diverse economische, technische en juridische ontwikkelingen op te lossen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het optimaliseren van de concurrentie op verscheidene markten, met als einddoel om er voor te zorgen dat consumenten uiteindelijk de beste kwaliteit voor de laagste prijs krijgen. Persoonlijk vind ik het enorm interessant om te werken op dit directe raakvlak tussen economie en recht.‘

‘De omvang van de teams waarmee je een project uitvoert verschilt. Evenals de rollen die je kunt vervullen als junior. Bij relatief kleine projecten kun je eventueel al snel meer verantwoordelijkheid krijgen, bijvoorbeeld als projectleider. Bij grotere projecten, zoals een marktanalyse, leer je het meeste als je projectlid bent. Volgens Schutte is deze manier van werken heel leerzaam: ‘de kracht van al die verschillende disciplines maakt dat wij succesvol zijn en dat het plezierig is om voor de ACM te werken.’

Binnen de ACM is er ook veel ruimte om jezelf breder of dieper op te leiden. Er zijn veel ACM-gerelateerde vaardigheden die je worden bijgebracht, zoals de zogenaamde soft skills. In het opleidingsprogramma voor junior economen, juristen of data-analisten is een aantal verplichte trainingen opgenomen en zijn er volop mogelijkheden om zelf nog andere trainingen te kiezen. Schutte heeft bijvoorbeeld een training in interviewtechnieken gedaan, omdat hij vaak gesprekken heeft met marktpartijen. Wat ook een belangrijk speerpunt is binnen de ACM is doelgericht taalgebruik. ‘We willen dat onze zaken door zoveel mogelijk mensen te begrijpen zijn. De besluiten die we schrijven moeten door iedereen te snappen zijn en daar kun je ook cursussen in volgen.’ Het is ook mogelijk om trainingen buiten de eigen ACM Academie te volgen. Zo heeft Schutte in Brussel bijvoorbeeld een aantal relevante trainingen gevolgd. ‘De organisatie heeft er baat bij als je je blijft ontwikkelen, maar het is daarnaast ook heel erg leuk voor jezelf.’

Het moge duidelijk zijn dat er voor mr.drs.- of double degree-studenten veel kansen liggen binnen de ACM. Het feit dat je twee studies afgerond hebt, maakt het extra interessant om bij de ACM te werken. ‘Je zit niet vast in één vakgebied, maar kunt je bezighouden met verscheidene en afwisselende projecten. Je hebt voldoende ruimte om te combineren. Al met al is de ACM een zeer veelzijdige werkgever die juristen en economen een hoop verschillende uitdagingen biedt!’

Voor studenten is door de bomen het bos soms niet meer te zien wat betreft het zoeken naar een geschikte baan. De grootste tip vanuit Schutte is daarom ook om zoveel mogelijk bedrijven te bezoeken door middel van inhousedagen, stages, projecten of scriptiestages. Een extra tip: de ACM zoekt ook altijd (jongerejaars) student-toezichtsassistenten!

Ben jij door dit interview geïnteresseerd geraakt in de ACM? Bezoek dan zeker hun website.

Sluiten